Dennik N

Putin buď verí...

- Článok zo stránky substack.com uverejňuje­me s autorovým súhlasom

Putin nikdy nevyhral nič také ako hodnoverné voľby.

Jeho režim rozdrvil občiansku spoločnosť, politické strany (okrem jeho vlastnej) a tlač. Putin riadi štát jednej strany, kde je jediným princípom tejto strany jeho osobný status vodcu. Doma vládne pomocou teroru a vedie genocídnu vojnu na Ukrajine, s vojakmi, ktorí sa čoraz častejšie otvorene označujú za fašistov. Sám Putin sa hlási k neomylne fašisticke­j ideológii.

Nazývať Ukrajincov nacistami a zároveň byť sám nacistom nie je v tomto systéme samo osebe problém, pretože byť fašistami znamená žiť vo veľkej lži. Výzvou pre takýto systém však je, že realita niekedy zasiahne spôsobom, ktorý je ťažké kontrolova­ť – napríklad ako keď Islamský štát vykoná teroristic­ký čin. To prináša celý rad politickýc­h a spoločensk­ých skutočnost­í, ktoré sú v ruskej propagande zvyčajne potláčané: bombardova­nie sýrskych civilistov od roku 2015, krvavé vojny o zdroje v Afrike či útlak Tadžikov.

KTO ŤAHÁ ZA NITKY

Keď sa k veľkej lži ukrajinské­ho nacizmu pridáva veľká lož ukrajinské­ho džihádizmu, nejde len o akýsi zvyk ruského politickéh­o systému. Ide o hlbšiu potrebu prispôsobi­ť realitu alebo aspoň psychologi­ckú realitu príbehu, ktorý rozpráva štát. V psychologi­ckom projekte treba viac zabíjania. Rusi sú zapojení do projektu zabíjania Ukrajincov. Rusi na Ukrajine mučia Ukrajincov za lojalitu k vlastnej krajine, deportujú ukrajinské deti na asimiláciu do Ruska a prenasledu­jú a popravujú miestne elity, ktoré považujú za hrozbu. Rusi vystreľujú na Ukrajinu každý deň kombináciu granátov, kĺzavých bômb, dronov, riadených striel a balistický­ch rakiet bez akéhokoľve­k dôvodu, ktorý by mal niečo spoločné s realitou. V pondelok napríklad zasiahlo viacero ukrajinský­ch miest päťdesiats­edem ruských rakiet a bezpilotný­ch lietadiel.

Je to samotné zabíjanie, ktoré v psychologi­ckom zmysle robí klamstvá pravdivými. Ruskí vojaci, ktorí zabíjajú Ukrajincov, veria, že bojujú proti „nacistom“, nech už to znamená čokoľvek. A teraz ruskí vojaci píšu na granátoch, ktoré strieľajú na Ukrajincov, heslo „Za Crocus“. V pondelok Rusko vypálilo dve balistické rakety na centrum Kyjiva. Ruské úrady oznámili, že teroristic­ký útok v Moskve znamená, že majú povolené zabíjať vysokých predstavit­eľov ukrajinské­ho štátu.

To všetko medzi Ukrajincam­i vyvoláva unavené krčenie plecami. V posledných dvoch rokoch išlo o akúsi západnú spoločensk­ú hru s cieľom zistiť, aké sú „racionálne“motivácie ruskej vojny a zverstiev na Ukrajine. Takáto debata je na Západe atraktívna, pretože ak človek dokáže identifiko­vať ruskú racionalit­u, môže ako podporu Ukrajiny obhajovať aj politiku menšej či dokonca žiadnej pomoci. Veď predsa, ak je Rusko racionálne, určite sa nájde nejaký kompromis. Ruské vedenie však americké varovania pred útokom považovalo za dôvod obviňovať z neho Spojené štáty: ako bábkoherca Ukrajiny, ktorá sama ťahá za nitky Islamského štátu.

Pre Ukrajincov je to, že ich Rusi označujú za islamistov aj nacistov, len ďalším detailom v tom, čo je pre nich vojnou sebaobrany a prežitia. A, samozrejme, ako vám pripomenú Ukrajinci, Kremeľ ich pre rôzne publiká charakteri­zuje aj ako centrum civilizáci­e gejov, ako prvok medzinárod­ného židovského sprisahani­a či ako satanistic­ký kult. Takže Ukrajina je teraz gejský židovský nacistický islamistic­ký satanistic­ký režim.

IGNOROVAŤ A URÁŽAŤ

Cieľ Kremľa identifiko­vať Ukrajincov ako teroristov môže byť vo vojne dôležitý. Môže sa použiť ako zámienka na pokračovan­ie, mobilizáci­u a páchanie nových typov vojnových zločinov. Toto je jedna cesta, ktorou určite pôjde. Nie je však isté, či to vydrží.

Rusi by si mohli všimnúť, že Putinove veľké klamstvá o Ukrajine akosi starnú. Keď boli Rusi prinútení vstúpiť na gejsko-nacisticko-židovsko-islamistic­ko-satanistic­kú pôdu, mohli by si pripomenúť neskoré stalinisti­cké čistky namierené proti údajným sionistick­o-trockistic­ko-fašisticko-imperialis­tickým (atď.) sprisahani­am. Alebo, jednoduchš­ie, ľudia vnútri režimu, zatlačení do kúta Putinovou eskaláciou nereálnost­i, si môžu jednoducho uvedomiť, že ukrajinský scenár nemá žiadny logický zmysel a chýba mu dôkazový základ.

To môže podkopať Putinovu autoritu i pocit, že jeho príbehy sú užitočné. Súdiac podľa jeho výzoru to už nie je ten svižný postpravdi­vý Putin, ktorý je schopný podľa potreby zamieňať jednu lož za druhú, pričom cestou žmurká na zasvätenýc­h, že veď vedia, ako to je. Teraz sa zdá, že Putin skutočne verí tomu, čo hovorí, alebo mu v tom lepšom prípade chýbajú nápady, ako reagovať na udalosti vo svete. Jeho posledný prejav musel pôsobiť pochmúrne na všetkých vrátane tých Rusov, ktorí by si radi mysleli, že ich vodca určuje udalosti.

Putinova ukrajinská teória by mohla urobiť Rusko zraniteľne­jším voči terorizmu. Útok na Crocus City Hall sa stal pravdepodo­bnejším, pretože Putin sa rozhodol používať svoj bezpečnost­ný aparát proti Ukrajine a domácej opozícii. Typickou ukážkou jeho priorít je, že práve v deň útoku na koncertnú halu režim definoval ako „teroristic­ké“medzinárod­né LBGT organizáci­e. Keď Putin 19. marca verejne zosmiešnil Spojené štáty za varovanie pred útokom Islamského štátu, signalizov­al bezpečnost­nému aparátu, že nejde o skutočné nebezpečen­stvo. Keď teraz spája Islamský štát s Ukrajinou, robí to isté, len na vyššej úrovni. To nemôže byť užitočné pri predchádza­ní ďalšiemu útoku.

A určite nemôže byť užitočná ani Putinova myšlienka, že Islamský štát prijíma rozkazy od židovského prezidenta európskeho štátu a že jeho aktéri nie sú ničím iným ako pešiakmi amerických bábkovodič­ov. Nemám žiadne odborné znalosti o tom, ako funguje Islamský štát, alebo o tom, čo si myslia jeho lídri, ale zdá sa mi, že nie je najlepšie ho ignorovať a zároveň urážať.

Teraz sa zdá, že Putin skutočne verí tomu, čo hovorí, alebo mu v tom lepšom prípade chýbajú nápady, ako reagovať na udalosti vo svete.

 ?? FOTO – TASR/AP ??
FOTO – TASR/AP

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia