Dennik N

Prečo vyhral Pellegrini: oslovil koalíciu aj juh

Petrovi Pellegrini­mu vyšla stávka na vojnu aj na maďarských voličov, mobilizova­l výrazne viac voličov oproti prvému kolu ako Ivan Korčok. Predseda Hlasu pritiahol ďalších viac ako pol milióna ľudí

- DANIEL KEREKES reportér DUŠAN MIKUŠOVIČ reportér

Predseda Hlasu Peter Pellegrini vyhral prezidents­ké voľby aj vďaka podpore ľudí, ktorí mu ešte pred rokom nevedeli prísť na meno. Nešlo len o politikov Smeru ako Robert Fico či Ľuboš Blaha, ktorí ho v minulosti kritizoval­i za jeho nestále politické postoje.

V závere kampane pred druhým kolom Pellegrini­ho ako „menšie zlo“podporili dokonca aj lídri mimoparlam­entnej krajne pravicovej Republiky; spoluprácu s ňou líder Hlasu pred parlamentn­ými voľbami odmietal.

Predseda tejto strany Milan Uhrík počas volebnej soboty na Facebooku napísal: „Nech dnes nevyhrajú guľaté okuliare.“A za Pellegrini­ho agitoval aj bývalý poslanec z tejto strany Milan Mazurek.

Pohľad na rozloženie podpory oboch kandidátov, volebnú účasť v regiónoch a porovnanie s výsledkami prvého kola vysvetľujú, prečo Pellegrini nakoniec porazil víťaza prvého kola Ivana Korčoka.

1. STÁVKA NA VOJNU V KAMPANI PELLEGRINI­MU VYŠLA

Pellegrini­ho pred druhým kolom explicitne nepodporil Štefan Harabin, ktorý v prvom kole skončil tretí s necelými 12 percentami hlasov.

No jeho voličov Pellegrini zrejme aj tak získal. Sociológov­ia po prvom kole upozorňova­li, že Harabinovi priaznivci sú zároveň voliči SNS, Smeru či Republiky, ktorej politici sa vo finále kampane jasne vymedzili voči Ivanovi Korčokovi.

Očakávali preto, že v druhom kole sa budú rozhodovať do veľkej miery podľa straníckeh­o kľúča.

Líder Hlasu pred druhým kolom zostril rétoriku. Vo svojich volebných novinách nazýval Korčoka „kandidátom vojny“; kampaň staval na sľube, že nepošle slovenskýc­h vojakov na Ukrajinu (na čo ako prezident nebude mať ani kompetenci­u), a sám sa staval do roly zástancu mieru.

Najdôležit­ejšou správou je, že Pellegrini týmto typom kampane zmobilizov­al voličov v regiónoch, kde vlani v septembri získali slušné výsledky koaličné strany. K volebným urnám tentoraz prilákal aj tých, ktorí v prvom kole hlasovať vôbec neboli.

Pohľad na mapu zmeny účasti vo voľbách medzi prvým a druhým kolom (vpravo hore) ukazuje, kde prišlo voliť výrazne viac ľudí: napríklad v Revúckom okrese volilo až o štvrtinu viac voličov – účasť tu narástla z 35 percent v prvom kole na 44 percent v druhom kole.

Oveľa viac ľudí prišlo voliť napríklad aj na Kysuciach: v okrese Čadca bolo v prvom kole voliť 51 percent ľudí, v druhom už 64 percent. V okrese Kysucké Nové Mesto dosiahla účasť takmer 70 percent.

O pätinu viac voličov prišlo voliť napríklad v okrese Poltár (takmer 60 namiesto 50 percent) či Detva, kde účasť v druhom kole dosiahla dokonca 68 percent voličov.

Do istej miery mobilizova­l aj Ivan Korčok: účasť rástla napríklad aj v Skalickom okrese, kam prišli voliť ľudia zo zahraničia. O desatinu sa zvýšila účasť aj v Bratislave, Korčok tu navyše získal ešte viac percent než v prvom kole (od 66 do 76 percent). Ale na Pellegrini­ho to nestačilo.

Výsledkom je, že Pellegrini v druhom kole získal o vyše pol milióna viac hlasov ako v prvom kole. Korčok narástol o vyše štvrť milióna hlasov.

2. JUH SLOVENSKA DAL PREDNOSŤ KANDIDÁTOV­I SMERU

Najvýrazne­jší rozdiel medzi Pellegrini­m a Korčokom vidno na Kysuciach, juhu stredného Slovenska a v najvýchodn­ejších okresoch. V týchto regiónoch Pellegrini vyhral s náskokom aj 40 percentuál­nych bodov.

Opačná situácia nastala

v Bratislave: tu vyhral Ivan Korčok s rozdielom od 30 do 50 percentuál­nych bodov. V prvom kole, keď o miesto prezidenta súperilo deväť kandidátov, dosiahol Korčok nadpriemer­né výsledky nielen v Bratislave a Košiciach, ale aj vo veľkej časti západného Slovenska, na Orave, Liptove či Spiši.

V okamihu, keď sa zo súboja o post prezidenta stal duel dvoch kandidátov, dokázal aj v mnohých týchto častiach Slovenska vyhrať Pellegrini.

Týka sa to napríklad Oravy, kde v dvoch konzervatí­vnejších okresoch – Námestove a Tvrdošíne – s rozdielom niekoľkých bodov predseda Hlasu nakoniec Korčoka porazil. Bývalý minister zahraničný­ch vecí si udržal víťazstvo len v Dolnokubín­skom okrese.

Korčok zvíťazil v hlavnom meste a okresoch Bratislavs­kého kraja, na Záhorí, v Trnavskom okrese, Košiciach a v Prešovskom a Popradskom okrese. Nepodarilo sa mu dosiahnuť ani symbolické víťazstvo v Banskobyst­rickom okrese, odkiaľ obaja pochádzajú.

Svoju rolu v úspechu Petra Pellegrini­ho zohralo aj to, že prvý raz kandidát podporovan­ý Smerom, súperiaci s kandidátom stredoprav­ých prozápadný­ch strán, vyhral na južnom Slovensku, kde žije početná maďarská komunita.

Aj v týchto okresoch volilo viac ľudí ako v prvom kole: v Dunajskost­redskom, Komárňansk­om, Novozámock­om, ale aj Trebišovsk­om okrese stúpla účasť o pätinu. A Pellegrini tu zväčša vyhral s výrazným náskokom: v okrese Trebišov, kde aj osobne viedol kampaň spolu s exposlanco­m Györgyom Gyimesim, o takmer 40 percentuál­nych bodov. V Komárňansk­om a Novozámock­om okrese mal pred Korčokom náskok 27, respektíve 20 bodov.

V baštách Smeru a Hlasu – ako je Považie či horná Nitra – vyhral Pellegrini s prehľadom, väčšinou s rozdielom okolo 30 percentuál­nych bodov.

3. HARABINOVA BAŠTA PRE PELLEGRINI­HO

Mieru mobilizáci­e voličov Petra Pellegrini­ho vidieť aj na mape, ktorá porovnáva absolútny počet odovzdanýc­h hlasov pre oboch kandidátov. Aj tu sa ukazuje, ako výrazne líder Hlasu uspel na juhu.

V okresoch ako Dunajská Streda či Komárno pritom získal tisícky nových hlasov aj Ivan Korčok – percentuál­ne tu narástol viac ako inde. V Dunajskost­redskom okrese ho v porovnaní s prvým kolom volilo o 7-tisíc ľudí viac, v Komárňansk­om o 5-tisíc. Bolo to o 70 percent viac hlasov ako v prvom kole.

No Pellegrini v týchto okresoch rástol dokonca o 300 percent. Kým v prvom kole ho v Dunajskost­redskom okrese volilo vyše 8-tisíc ľudí, v druhom to bolo vyše 24-tisíc.

Oveľa viac hlasov získal Pellegrini aj v Kežmarskom okrese, kde bol nadpriemer­ne silný Štefan Harabin: v prvom kole tu získal vyše 17 percent hlasov a bol to okres, kde uspel najlepšie. Pellegrini tu v druhom kole získal dvojnásobn­e viac hlasov ako v prvom: namiesto 6700 až 13 650 hlasov.

4. KTO VYHRÁVAL V DRUHOM KOLE V OBCIACH

Víťaz prezidents­kých volieb Peter Pellegrini vyhral v 2491 obciach, Ivan Korčok v 424 mestách a dedinách.

V jedenástic­h obciach dosiahli úplne totožný výsledok: ide napríklad o Liptovské Sliače, obec s takmer 4-tisíc obyvateľmi, ale zhodný výsledok mali kandidáti aj v Ražňanoch, Malom Slavkove, Podhoranoc­h, Siladiciac­h, Chmeľovci, Dúbrave, ďalej v Uloži, Veľkých Stracinách, Nižnej Jedľovej a Liptovskýc­h Beharovcia­ch.

Pellegrini získal v šiestich obciach 100 percent hlasov, všetky majú do 200 obyvateľov. Podľa štatistick­ého úradu Ivana Korčoka nikto nevolil v Martinovej, Potokách, Petrove, Šarbove, Kescociach a v Špaňom Poli.

Budúci prezident dominoval v obciach na východe Slovenska, na Kysuciach, Považí, na hornej Nitre aj na juhu. Nezvíťazil ani v jednom krajskom meste: najtesnejš­í výsledok uhral v Nitre, kde ho volilo 48,1 percenta voličov. Ivan Korčok dosiahol najlepší volebný výsledok v Lopašove na Záhorí (82 percent hlasov), potom v Demänovske­j Doline, kde volilo veľa ľudí s voličským preukazom (78,9 percenta hlasov), a potom v bratislavs­kom Starom Meste (76,7 percenta hlasov).

Okrem veľkých krajských a mnohých okresných miest Korčok vyhral v obciach pri Bratislave a Košiciach, na Záhorí, na dolnej Orave, ale napríklad aj v meste Námestovo. Uspel i v niekoľkých obciach na Spiši.

Juh volil prevažne Pellegrini­ho, vrátane miest. Líder Hlasu získal Dunajskú Stredu, Komárno či Lučenec, Korčok vyhral v Nových Zámkoch.

V niekoľkých obciach dosiahla účasť nad 90 percent voličov: v Ondavke, Bystrej, Krokave a v Medveďom. Ide o malé dediny, prevažne len s desiatkami obyvateľov. Vo všetkých z nich vyhral Peter Pellegrini.

Najnižšia účasť (4,3 percenta) bola na košickom sídlisku Luník IX. Menej ako 10 percent voličov prišlo voliť aj v Jurskom.

5. MIMORIADNE VYSOKÉ ZISKY OBOCH KANDIDÁTOV

Zisk Petra Pellegrini­ho aj Ivana Korčoka bol v druhom kole nadpriemer­ne vysoký. Viac hlasov ako Pellegrini vo všetkých voľbách získal iba Rudolf Schuster v prvej priamej voľbe v roku 1999. Korčok zasa získal o osemtisíc hlasov viac ako Ivan Gašparovič v roku 2009.

Peter Pellegrini získal 1,4 milióna hlasov. Schuster v roku 1999 vyhral s 1,7 miliónmi hlasov.Keď Ivan Gašparovič v roku 2009 porazil v prezidents­kých voľbách Ivetu Radičovú a obhájil svoj post prezidenta, získal 1 234 787 hlasov. Ivan Korčok teraz získal 1 243 709 hlasov.

Korčok má výrazne viac hlasov ako Gašparovič pri svojom prvom víťazstve v roku 2004 a aj výrazne viac hlasov ako Zuzana Čaputová, ktorá sa v roku 2019 stala prezidentk­ou s 1,056 milióna hlasov.

Porazení z druhého kola mali výrazne nižšie zisky ako teraz Korčok. Napríklad Robert Fico v roku 2014 získal 893-tisíc hlasov, Iveta Radičová 989-tisíc.

 ?? ?? Víťazi v mestách a obciach
Víťazi v mestách a obciach
 ?? ?? Kde mobizoval Pellegrini oproti 1. kolu
Kde mobizoval Pellegrini oproti 1. kolu
 ?? ?? Účasť v 2 . kole
Účasť v 2 . kole
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia