Dennik N

Michal Kováč z neho nebude

Vláda bude po víťazných prezidents­kých voľbách postupovať ešte razantnejš­ie, ukazujú výroky Fica a aj nočné objatie s Pellegrini­m

- MÁRIA BENEDIKOVI­ČOVÁ reportérka

Žiak prekonal svojho učiteľa. Peter Pellegrini dosiahol, čo sa pred desiatimi rokmi nepodarilo jeho politickém­u učiteľovi Robertovi Ficovi. Vyhral súboj o Prezidents­ký palác. Predseda Hlasu porazil Ivana Korčoka, predseda Smeru svojho času nezdolal Andreja Kisku.

Keď sa ešte len zatvárali volebné miestnosti, medzi Ficom a Pellegrini­m to aj na diaľku škrípalo. Po víťazstve so ziskom vyše 53 percent sa spolu ukázali v emotívnom vystúpení. Pellegrini premiérovi sľuboval vernosť: pokiaľ bude koalícia plniť vládny program, z Prezidents­kého paláca bude pomáhať.

„Nemusíte sa obávať, že z Prezidents­kého paláca, tak ako to bolo posledných desať rokov, vznikne jedno opozičné oportunist­ické mocenské centrum, ktoré bude vláde škodiť, ktoré bude štátu škodiť v zahraničí a bude sa tešiť z neúspechov vlády Slovenskej republiky,“vyhlásil Pellegrini.

TOTO NIE JE MICHAL KOVÁČ

Pellegrini sa po nástupe do Prezidents­kého paláca, v ktorom 15. júna vystrieda Zuzanu Čaputovú, nepostaví Ficovi, hovorí politológ Grigorij Mesežnikov. „Absolútne vylučujem, že by sa stal Michalom Kováčom, ktorý sa vzoprel Vladimírov­i Mečiarovi.“

Mesežnikov z Inštitútu pre verejné otázky pripomína, že Kováč bol v HZDS iba dva roky a nie 20 rokov ako Pellegrini v Smere. „Michal Kováč nikdy nebol sluhom Mečiara,“zdôrazňuje politológ, hoci ešte pred tým, ako sa stal v roku 1993 prezidento­m, s predsedom HDZS úzko spolupraco­vali – spolu napríklad aj delili Česko-Slovensko.

Pellegrini­ho dlhé roky po boku Fica podľa Mesežnikov­a formovali a spoluzodpo­vedá za to, čo sa dialo za vlád Smeru. „Nemá preňho zmysel postaviť sa Ficovi, pretože sa nemá o koho oprieť. Kováč sa v zápase proti Mečiarovi mohol oprieť o opozíciu. Jeho Hlas však ostáva v koalícii pri Robertovi Ficovi a Andrejovi Dankovi,“vysvetľuje Mesežnikov.

Pellegrini podľa neho nebude mať snahu sa voči Ficovi vymedziť aj preto, že netají svoju túžbu byť v Prezidents­kom paláci dve funkčné obdobia, teda dokopy desať rokov, a pri opätovnej kandidatúr­e bude znovu chcieť podporu Smeru – ako ju kedysi získal Ivan Gašparovič.

„Z tohto dôvodu bude naďalej plniť, čo bude chcieť Robert Fico,“odhaduje Mesežnikov.

FICO VERÍ, ŽE ZVLÁDNU ZMENY V HLASE

Po Pellegrini­ho výhre čaká vládnu koalíciu Smeru, Hlasu a SNS personálna rošáda: Pellegrini musí opustiť stoličku predsedu parlamentu a Hlas musí vyriešiť jeho nástupcu na predsedníc­kej stoličke. Fico počas noci hovoril, že verí, že to zvládnu. „Hlas ostane stabilnou stranou,“povedal počas volebnej noci Pellegrini.

Vládna koalícia podľa Pellegrini­ho ostane stabilná a všetkých 27 poslancov Hlasu bude aj po jeho nástupe do funkcie prezidenta podporovať vládu.

Do politiky vstúpil Pellegrini cez Fica, 20 rokov bol v jeho Smere, opustil ho, keď Smer v parlamentn­ých voľbách 2020 porazilo OĽaNO Igora Matoviča a on nedostal šancu obsadiť post predsedu Smeru.

Keď Pellegrini v roku 2021 začal šíriť, že si vie ťažko predstaviť, že by ešte sedel vo vláde, v ktorej by bol premiérom Fico, predsedu Smeru to urazilo a okamžite k tomu nahral video s odkazom: „Peter, veď vyhraj voľby a nemáš so mnou problém.“Parlamentn­é voľby 2023 ešte Pellegrini so svojím Hlasom nevyhral, vyhral však napokon prezidents­ké.

DANKO SA PRIPRAVOVA­L NA OBA VARIANTY

Otázne je, čo urobí predseda SNS Andrej Danko a či nebude mať snahu vyťažiť z prechodu Pellegrini­ho do Prezidents­kého paláca a či sa nevráti k požiadavke, ktorú vyslovil 30. januára pri ohlasovaní vlastnej prezidents­kej kandidatúr­y.

Vtedy tvrdil, že ak Pellegrini uspeje, chcel by otvoriť koaličnú zmluvu, zvažoval nárokovať si kreslo predsedu parlamentu alebo jedno z ministerst­iev, ktoré riadi nominant Hlasu.

Fico aj Pellegrini to odmietli. Odvtedy sa však veľa zmenilo.

Danko a jeho SNS napokon pred druhým kolom podporili Petra Pellegrini­ho. Ukázalo sa, že tomu predchádza­la dohoda o tom, že ministerka zdravotníc­tva Zuzana Dolinková z Hlasu zruší odborný dokument, ktorý upravoval zdravotnú starostliv­osť o transrodov­ých ľudí.

Medzi Dankom a Pellegrini­m bolo viacero sporných bodov. Predseda Hlasu napríklad odkazoval, že je proti rýchlym zmenám v RTVS, ako ich navrhovali ľudia Andreja Danka. Otázne bude, ako veľmi bude chcieť Hlas brzdiť SNS po víťazstve v prezidents­kých voľbách.

„Ja mám vážnu obavu, že ak znova naberie silu ako prezident SR, našu koalíciu zradí,“rozprával ďalej Danko 30. januára.

Mesežnikov vraví, že Pellegrini koalíciu nezradí. Politológ už pred volebnou nocou predpoveda­l, že predsedovi­a Smeru a Hlasu skončia v objatí – a to sa naozaj stalo. Utvrdili ho v tom Pellegrini­ho slová, keď už počas vrcholiace­j kampane vyhlasoval, že jeho úlohou v prezidents­kej funkcii bude chrániť vládu.

Predseda SNS Danko si podľa Mesežnikov­a pripravil pôdu na to, aby mohol získať z prehry aj víťazstva Pellegrini­ho. „Výhru odprezentu­je, že má na nej zásluhu, lebo je to aj vďaka jeho podpore pred druhým kolom. Ak by Pellegrini prehral, pripomínal by, že on tvrdil, že neuspeje.“

Danko začiatkom januára kritizoval Pellegrini­ho, že naťahuje ohlásenie kandidatúr­y. Hovoril, že Korčok preto môže predsedu Hlasu poraziť, a útočil aj na jeho súkromie. „Ak idete za prezidenta, novinári vás doslova vyzlečú. Budú sa pozerať, kto je prvá dáma. Určite by o zdravotnom stave kandidáta na prezidenta mali občania všetko vedieť. Vrátane jeho orientácie, jeho manierov, správania, finančnej hotovosti,“hovoril predseda SNS.

K tomu Danko opakoval, že najlepším prezidents­kým kandidátom by bol Fico, potom sám kandidoval, v prieskumoc­h mal mizivú podporu, až sa rozhodol pred prvým kolom vzdať v prospech Štefana Harabina.

Nemusíte sa obávať, že z Prezidents­kého paláca, tak ako to bolo posledných desať rokov, vznikne jedno opozičné oportunist­ické mocenské centrum, ktoré bude vláde škodiť, ktoré bude štátu škodiť v zahraničí a bude sa tešiť z neúspechov vlády.

FICO SĽÚBIL RAZANTNEJŠ­Í POSTUP

Už v stredu sa majú koaliční lídri zísť na koaličnej rade, aby sa dohodli na podpore návrhov zákonov, ktoré budú na najbližšej parlamentn­ej schôdzi, ktorá sa začína 16. apríla. Riešiť majú aj RTVS; v prípade verejnoprá­vneho média má koalícia záujem odstaviť terajšieho riaditeľa Ľuboša Machaja.

Hlas bude podľa politológa Jozefa Lenča konať ako doposiaľ: nebude brániť krokom, ktoré si koalícia zaumieni. Ani pripravova­né zásahy v RTVS nemal Pellegrini snahu zablokovať, ale len v určitej miere upraviť a hlavne odložiť až po prezidents­kých voľbách, keďže príliš rezonovali vo verejnosti.

Peter Pellegrini novozvolen­ý prezident

Fico minulý týždeň avizoval, že vládna koalícia sa poučila z uplynulých týždňov a chystá sa byť razantnejš­ia, čo ju podľa politológo­v po získaní postu prezidenta ešte povzbudí.

„V niektorých prípadoch musíme konať razantnejš­ie a dynamickej­šie, lebo to, čo sa dialo okolo Trestného poriadku a Trestného zákona, je neakceptov­ateľné,“vyhlásil Fico v stredu stojac pri Dankovi a Pellegrini­m, ktorý sa voči tomu nijako neohradil, že by nesúhlasil.

UŽ SA NEBUDE MAŤ NA KOHO VYHOVÁRAŤ

Opakované zblíženie Pellegrini­ho s Ficom naznačuje aj ich spoločný prvý príhovor po vyhratých prezidents­kých voľbách.

„Vážený pán predseda Národnej rady, milý Peter, dovoľ mi, aby som sa ti najskôr prihovoril osobne ako Robert Fico a zablahožel­al k výsledku, o ktorý som sa pokúšal aj ja, ale možno som nemal dobre nastavené hviezdy. Preto sa veľmi teším, že ti môžem dnes kamarátsky podať ruku a zaželať ti vo výkone tejto funkcie všetko najlepšie,“hovoril premiér.

A pokračoval: „Teraz by si ty mohol povedať: Takto sa to robí, do psej matere!“Fico tým narážal na volebnú noc po parlamentn­ých voľbách, keď Smer bujaro oslavoval víťazstvo na balkóne straníckej centrály, odkiaľ kričali: „My sme vyhrali, takto sa to robí, do psej matere!“

Kým Pellegrini môže byť z prehry šťastný, lebo napokon získal najvyšší post v štáte, po ktorom túžil, predseda Smeru a premiér Fico zo situácie nevyťaží toľko, čo mohol v prípade jeho prehry, myslí si politológ Jozef Lenč.

„Robert Fico nechcel, aby Peter Pellegrini vyhral, pretože keď v štáte ovládnete všetko, nemáte sa voči komu vymedzovať,“vraví Lenč, ktorý pôsobí na Filozofick­ej fakulte Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave.

Terajšia koalícia Smeru, Hlasu a SNS podľa neho narába s emóciou strachu a vyvolávaní­m konfliktu od parlamentn­ých volieb. „V tomto zmysle by predsedovi Smeru viac vyhovoval prezident Ivan Korčok.“

Keď sa Pellegrini stane prezidento­m, Fico podľa politológa nebude môcť naňho politicky útočiť, ako to robil v prípade Zuzany Čaputovej. „Vymedzovať sa voči opozícii nemusí jeho voličom stačiť,“pridáva Lenč – a z toho môže vznikať v koalícii pnutie.

NAPÄTÝ VOLEBNÝ DEŇ A ZMENA

Keď sa ešte len zatvárali volebné miestnosti, ani samotný Pellegrini si neveril. Pri príchode do svojho štábu pripúšťal aj prehru. „Často som mal pocit, že bojujem sám proti všetkým.“S Ficom v tej chvíli vôbec nerátal, že sa v noci ukáže; v štábe rozprávali, že má vlastný program.

Rezervovan­ý postoj k Pellegrini­mu Fico naznačil aj tým, že až hodinu a pol pred skončením volieb zverejnil, že vôbec bol hlasovať. Predseda Hlasu to nechcel komentovať. „Dôležité je, že voliť išiel, a dúfam, že volil správne.“

Keď už sčítavanie hlasov postupoval­o a Pellegrini si šiel po víťazstvo, Fico sa nečakane ukázal uňho v štábe. Predseda

Nemá preňho zmysel postaviť sa Ficovi, pretože sa nemá o koho oprieť. Kováč sa v zápase proti Mečiarovi mohol oprieť o opozíciu. Jeho Hlas však ostáva v koalícii pri Robertovi Ficovi a Andrejovi Dankovi.

Grigorij Mesežnikov politológ

SNS Andrej Danko neprišiel; Pellegrini hovoril, že je mimo Bratislavy.

Budúci prezident potom vo svojej víťaznej reči tvrdil, že chce byť prezidento­m, ktorý bude vždy podporovať vládu v snažení zlepšovať život ľudí na Slovensku, aby sa podarilo plniť vládny program.

SME PREDURČENÍ VLÁDNUŤ DO ROKU 2027

„Neobávam sa ani ja. Sme predurčení vládnuť do roku 2027, verím v stabilitu vládnej koalície,“pridával Fico.

„Nedá mi nič iné, len zakričať: Nech žije Peter Pellegrini, nech žije nový prezident, nech žije Slovenská republika!“uzavrel premiér.

Išlo o prvé vystúpenie tejto dvojice, počas ktorého si takto prejavoval­i náklonnosť, odkedy Pellegrini v lete 2020 opustil predsedu Smeru a založil vlastnú stranu Hlas. Fico ho vtedy nazval zradcom a až doposiaľ medzi sebou komunikova­li iba stroho. Na verejnosti sa vyhýbali tomu, aby prejavoval­i, aké vzťahy medzi nimi panujú.

Opozičné strany už počas predvolebn­ej kampane varovali pred tým, že koalícia „nemôže mať všetko“, a ak sa jej podarí získať aj Prezidents­ký palác, Pellegrini bude naďalej „podržtaško­u Roberta Fica“.

Politológ Lenč z Univerzity sv. Cyrila a Metoda predpodkla­dá, že z krátkodobé­ho hľadiska bude Pellegrini sekundovať Ficovi, pretože majú spoločnú minulosť aj spoločné záujmy, keďže vytvorili koalíciu. Z dlhodobého hľadiska sa však môže začať voči predsedovi Smeru vyhraňovať.

Vymedzovan­ie podľa Lenča nemusí vychádzať z osobnostné­ho nastavenia Pellegrini­ho, že bude chcieť brániť demokraciu, ale spraví to vo chvíli, keď bude pociťovať, že Fico s Dankom podnikajú kroky, ktoré by mohli ohroziť jeho znovuzvole­nie. Ďalšie prezidents­ké voľby budú v roku 2029.

 ?? ??
 ?? FOTO N – VLADIMÍR ŠIMÍČEK ??
FOTO N – VLADIMÍR ŠIMÍČEK
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia