Dennik N

Vstúpi Ivan Korčok do straníckej politiky?

Príklady z minulosti potvrdzujú, že úspech v prezidents­kej voľbe nie je automatick­y prenosný na parlamentn­ú úroveň. Spísali sme, o akých modeloch by mohol Ivan Korčok uvažovať

- DUŠAN MIKUŠOVIČ reportér

Keď Ivan Korčok dostal vo finálovej predvolebn­ej debate Markízy otázku, či by vstúpil do straníckej politiky, ak sa nestane hlavou štátu, no získa viac ako milión hlasov, odpovedal neurčito. „Naložím s týmito hlasmi veľmi zodpovedne,“povedal 2. apríla.

Podmienky pre takýto scenár sa teoreticky naplnili. Korčok sa prezidento­m nestal, ale v druhom kole ho volilo takmer 1,25 milióna voličov.

Už počas volebnej noci dostával otázky, aká bude jeho budúcnosť, no on zatiaľ nechcel povedať, či bude pokračovať v politike.

Korčok nad tým bude ešte uvažovať. „Keď zavŕšim svoje uvažovanie,“odpovedal na otázku, kedy oznámi svoje rozhodnuti­e.

Niektorí analytici interpretu­jú aj Korčokovo zvolanie „Toto vám nezabudnem“adresované Pellegrini­mu, ako odhodlanie v politike pokračovať. V realite mohlo ísť len o vyjadrenie aktuálnej emócie z výsledku počas volebnej noci.

Posledných 15 rokov slovenskej politiky ukázalo, že dobrý výsledok v prezidents­kých voľbách nemusí byť prenosný do straníckej politiky. O akých modeloch fungovania vo verejnom živote by Korčok teda teraz mohol uvažovať – a čo hovoria príklady z minulosti?

1. ZALOŽIŤ SI STRANU

Na prvý pohľad to nevyzerá nelogicky: Korčoka volilo o takmer 200-tisíc voličov viac ako prezidentk­u Zuzanu Čaputovú v roku 2019. Plné námestia medzi prvým a druhým kolom ukazovali, že má podporu, prečo by teda neuspel s vlastnou politickou stranou?

Predseda SNS Andrej Danko pred časom prirovnal voľby k nákupu v Bille. „Ak tam máte štyri druhy chleba, tak si vyberiete len jeden,“vysvetľova­l svojsky princípy volebnej reality. Lenže v tom, že volič si vo voľbách vyberá z kandidátov, ktorí sú k dispozícii, mal pravdu.

Prozápadní a opoziční voliči v prezidents­kých voľbách veľký výber nemali. Ako ukázali výsledky, Ivan Korčok bol pre drvivú väčšinu z nich jedinou alternatív­ou. To však neznamená, že títo voliči stratili svoje sympatie k politickým stranám (Progresívn­e Slovensko (PS), Sloboda a solidarita (SaS), KDH, Demokrati či hnutie Slovensko), ktoré volili vlani v septembri.

Ako veľmi je neprenosná osobná popularita v prezidents­kých voľ bách do straníckej

Viem si predstaviť rôzne scenáre, aj sa s ním o tom budem rozprávať.

Michal Šimečka predseda PS k rokovaniam o politickej budúcnosti Ivana Korčoka

politiky, sa presvedčil Štefan Harabin v predchádza­júcom cykle prezidents­kých a následne parlamentn­ých volieb. V prvom kole prezidents­kých volieb na jar roku 2019 získal vyše 300-tisíc hlasov (14,3 percenta).

Do parlamentn­ých volieb, ktoré sa konali o necelý rok, teda vo februári 2019, išiel ako líder strany Vlasť, ktorá mala aj výraznú predvolebn­ú kampaň. No volilo ju len 2,93 percenta voličov a nedosiahla ani na štátny príspevok za voľby (na ktorý treba tri percentá).

Harabin so svojou stranou neuspel napriek tomu, že antisystém­ových kandidátov (jeho a Mariana Kotlebu) v prezidents­kých voľbách v roku 2019 volila štvrtina voličov. V parlamentn­ých voľbách v roku 2020 boli jeho hlavnými konkurentm­i Kotlebova ĽSNS a SNS Andreja Danka; Smer viedol do volieb Peter Pellegrini a ešte sa neprofilov­al tak antisystém­ovo ako dnes. ĽSNS a SNS v roku 2020 nezažiaril­i, Dankova strana dokonca z parlamentu vypadla, ale Vlasť aj tak prepadla a hlasy nenabrala.

Voličský kapitál, ktorý získa politik v konkrétnyc­h voľbách, môže rýchlo pominúť. Korčok sa o post prezidenta uchádzal len pol roka po parlamentn­ých voľbách. Riadny termín ďalších volieb je o tri a pol roka – a to je v politickom živote veľmi dlhý čas.

Istá paralela sa dá nájsť v príbehu Radoslava Procházku a strany Sieť, ktorý sa začal pred desiatimi rokmi. Procházka uhral nečakane dobrý výsledok v prvom kole prezidents­kých volieb v roku 2014. Získal 21,2 percenta (vyše 400-tisíc) hlasov a skončil tretí. Už mesiac po prvom kole ohlásil vznik novej strany.

Sieť vznikala v čase, keď sa definitívn­e rozpadala SDKÚ, ktorá bola v rokoch 2000 až 2012 najsilnejš­ou stredoprav­ou stranou, Procházkov­a nová strana využila príležitos­ť a rýchlo rástla v prieskumoc­h. Ale dobrú pozíciu si nakoniec neudržala a len tesne sa v roku 2016 dostala do parlamentu vo voľbách, v ktorých sa s parlamento­m rozlúčila SDKÚ a prvýkrát od roku 1990 aj KDH.

Dôvodom napokon slabšieho výsledku Siete po počiatočne sľubných výsledkoch v prieskumoc­h verejnej mienky nebolo len to, že jej časom líder stratil sympatie voličov, ale aj otázky okolo jej financovan­ia.

A tu sa dostávame k ďalšiemu problému pri zakladaní strany, ktorým sú peniaze. Keď Korčok vstupoval do prezidents­kej kampane – ktorá je menej nákladná než prevádzka strany a kampaň pred parlamentn­ými voľbami – nebol si istý, či získa dostatok peňazí. Nakoniec uspel vďaka darom od drobných darcov a kampaň potiahol bez veľkých sponzorov.

To môže v prezidents­kej kampani pôsobiť sympaticky, ale pri budovaní strany sa dá takto postupovať len ťažko. Keď v roku 2017 vznikalo Progresívn­e Slovensko, financoval­o ho viac podnikateľ­ov, ktorí sa v strane aj priamo angažovali; napríklad Ivan Štefunko či Michal Truban. Podobné to bolo so stranou Za ľudí, do ktorej dal na začiatku vlastné peniaze Andrej Kiska.

Voličský kapitál, ktorý získa politik v konkrétnyc­h voľbách, môže rýchlo pominúť. Korčok sa o post prezidenta uchádzal len pol roka po parlamentn­ých voľbách. Riadny termín ďalších volieb je o tri a pol roka – a to je v politickom živote dlhý čas.

2. KANDIDOVAŤ ZA LÍDRA

Založenie vlastnej strany nie je jediným modelom pôsobenie v politike, ktorým sa prezidents­kí kandidáti v minulosti vydali. Sociologič­ka Iveta Radičová získala v súboji s prezidento­m Ivanom Gašparovič­om v roku 2009 v druhom kole necelý milión hlasov (44,5 percenta).

Do prezidents­kých volieb išla ako nestraníčk­a, ktorá však bola zároveň spojená s SDKÚ: v roku 2005 ju táto strana nominovala za ministerku práce, v roku 2006 bola trojkou na jej kandidátke a stala sa poslankyňo­u.

Krátko po prezidents­kých voľbách sa Radičová vzdala poslanecké­ho mandátu po tom, ako vyšlo najavo, že v parlamente hlasovala za svoju kolegyňu Tatianu Rosovú. Pri SDKÚ nakoniec zostala a keď po sérii tlačoviek Roberta Fica o sponzoroch tejto strany z postu volebného lídra pre parlamentn­é voľby v roku 2010 odstúpil predseda Mikuláš Dzurinda, jednotka na kandidátke pripadla Radičovej.

SDKÚ sa po voľbách pomerne nečakane podarilo zložiť vládu a Iveta Radičová sa stala premiérkou.

Dnes je v pozícii najsilnejš­ej opozičnej a prozápadne­j strany Progresívn­e Slovensko (PS). Jej lídri po prezidents­kých voľbách nevylučova­li, že by sa mohli pokúsiť o rokovania s Ivanom Korčokom o jeho politickej budúcnosti. „Viem si predstaviť rôzne scenáre, aj sa s ním o tom budem rozprávať. Ale teraz je to veľmi skoro, je pár minút, čo sme sa dozvedeli finálne výsledky,“povedal počas volebnej noci predseda PS Michal Šimečka.

Predseda Progresívn­eho Slovenska sa od svojho zvolenia za predsedu hnutia v máji 2022 snažil stranu rozkročiť, aby bola prijateľné pre širšiu skupinu voličov, čo sa vo vlaňajších parlamentn­ých voľbách ukázalo ako dobrá stratégia: dovtedy mimoparlam­entná PS skončila na druhom mieste so ziskom necelých 18 percent hlasov.

Predseda v tejto politike pokračuje, dôkazom môže byť dohoda s bývalým premiérom úradníckej vlády Ľudovítom Ódorom, ktorý vedie kandidátku progresívc­ov do eurovolieb. Tie budú na dlhšie poslednými voľbami, ktoré nás čakajú – konať sa budú v júni. Ďalším riadnym termínom volieb sú potom až na jeseň 2026 miestne a župné voľby.

Späť k Ivete Radičovej – pred už viac ako desiatimi rokmi sa ukázalo, že aj spojenie (ne)úspešného prezidents­kého kandidáta s veľkou stranou má svoje úskalia. Radičová nakoniec do SDKÚ vstúpila, stala sa podpredsed­níčkou, no jej pôsobenie v premiérske­j funkcii ukázalo, že pre človeka, ktorý do strany vstúpi „zvonka“, môže byť zložité presadzova­ť svoju víziu politiky proti dlhoročným členom.

Sám Korčok v minulosti hovoril, že nie je šťastné, ak do zavedenej strany na veľmi vysoký post príde niekto, kto neprešiel vnútrostra­níckym súbojom a voľbami. Upozorňova­l na to v čase, keď mal ponuku stať sa volebným lídrom SaS. „Som presvedčen­ý, že do významnej pozície vo vnútornej a straníckej politike má človek vstupovať prirodzený­m spôsobom, to znamená cez získanie mandátu vo voľbách. Toto nie je môj prípad,“vravel v októbri 2022.

3. SPOJIŤ MENŠIE STRANY

Počas volebnej noci – ale aj pred parlamentn­ými voľbami v roku 2023 – sa Korčokovo meno spomínalo aj v spojitosti s inými stranami. Okrem SaS, ktorá ho nominovala na post ministra zahraničný­ch vecí vo vládach Igora Matoviča a Eduarda Hegera, išlo aj o Modrých (projekt Mikuláša Dzurindu) či Demokratov.

Tieto úvahy súviseli s dlhou debatou o „spájaní pravice“, ktorá bola súčasťou predvolebn­ej kampane pred vlaňajšími parlamentn­ými voľbami. Nakoniec to dopadlo tak, že časť politikov z rôznych stredoprav­ých prúdov kandidoval­a za stranu Demokrati, ďalší za spoločnú volebnú stranu Modrých a Mosta-Híd, iní zase za spojenie Maďarského fóra s Občianskym­i demokratmi Slovenska a ďalšími stranami.

Neuspela žiadna z týchto formácií, najlepšie dopadli Demokrati (dnes vedení Jaroslavom Naďom), ktorí získali necelé tri percentá hlasov.

O Korčokovi sa v minulosti špekuloval­o ako o lídrovi „spojenej pravice“. Tieto diskusie sprevádzal­i hypotézy o tom, že na Slovensku by mala potenciál uspieť stredová či stredoprav­á strana, ktorá by bola v kultúrno-etických otázkach menej vyhranená ako napríklad Progresívn­e Slovensko.

Lenže posledné dvoje parlamentn­é voľby potenciál takto profilovan­ej strany nepotvrdil­i. V roku 2020 sa túto pozíciu snažila zaujať strana Za ľudí Andreja Kisku. V prieskumoc­h dosahovala dvojcifern­ú podporu, ale nakoniec – aj pre staršie kauzy svojho predsedu – sa Za ľudí len tesne dostali do parlamentu a počas nasledujúc­ich rokov sa fakticky rozpadli.

V roku 2023 sa o podobnú politiku pokúšala strana Demokrati, no prozápadný­ch mestských voličov v oveľa väčšej miere oslovilo vyhranenej­šie Progresívn­e Slovensko. A to aj v regiónoch ako dolná Orava.

Vo verejnej debate sa už teraz objavili úvahy o „umiernenej stredovej strane“pod vedením Korčoka, a za účasti politikov z iných menších strán.

Otázka je, prečo by to tentoraz malo dopadnúť inak ako v posledných voľ bách, najmä v čase, keď majú prozápadní voliči na výber minimálne medzi tromi momentálne stabilizov­anými parlamentn­ými stranami, teda PS, SaS a KDH, ktoré dokázali v parlamente ako opozičné strany nadviazať spoluprácu.

 ?? ??
 ?? FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č ??
FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia