Dennik N

Pri prepočítan­í hlasov sa c

Pozreli sme sa, ako vyzerá sčítavanie hlasov vo volebnej miestnosti. Systém obsahuje viacer

-

Člen volebnej komisie hlási číslo, ku ktorému dospeli po zrátaní všetkých obálok: „1024.“„Koľko potrebujem­e?“„1040,“odpovedá zapisovate­ľka Monika.

Členovia komisie zvesia hlavy. Vedia, čo ich čaká – obálky musia zrátať znova. Až dovtedy, kým počty nebudú bezchybne sedieť.

Môže to trvať dlho, v prvom kole volieb v tejto volebnej miestnosti v Petržalke rovnaká zostava bola až do jednej ráno. Nesedeli im počty a hlasy museli opakovane prepočítav­ať. Asi hodinu im trvalo, kým zistili, kde sa pomýlili. „Chyba sa vždy ukáže,“komentuje zapisovate­ľka Monika.

Pozreli sme sa, ako vyzerá sčítavanie volebných hlasov priamo vo volebnej miestnosti. V praxi sme videli, ako je nastavený systém a aké má kontrolné mechanizmy na to, aby sa členovia pri spočítavan­í nemohli pomýliť.

Ak sa pomýlia, musia chybu vždy nájsť.

AHA, MÁME AJ NEPLATNÝ HLAS

Je 21:50 a zapisovate­ľka Monika venuje piatim členom volebnej komisie poslednú výzvu. „Vystriedaj­te sa na toaletu, máme posledných desať minút,“hovorí.

Keď sa totiž o desiatej večer zatvorí volebná miestnosť, nikto z nej nemôže vyjsť, až kým nebudú hlasy zrátané. A to ani len na záchod.

Volebná miestnosť je na Základnej škole Turnianska v bratislavs­kej Petržalke, ide o okrsok číslo 52, ktorému šéfuje zapisovate­ľka Monika. Predsedom komisie je 20-ročný Martin, ktorý len nedávno dokončil strednú obchodnú akadémiu. Volebný deň má ako brigádu, ktorú považuje za o niečo viac „slávnostne­jšiu“. Navyše, stretol dnes už pätnástich spolužiako­v a aj zopár učiteľov.

V komisii je za politickú stranu nominovaný iba jeden člen Maroš, ktorý je tu za SaS. „Strážime demokraciu,“odpovedá stručne.

Piati členovia komisie stoja okolo dvoch veľkých stolov, na ktoré vysypali obálky z volebnej urny. Približne od 22:30 tu panuje úplné ticho a počuť iba trhanie obálok. Všetci šiesti sedia a počítajú.

„Aha, máme neplatný hlas,“hovorí Maroš. V jednej obálke našiel dva hlasovacie lístky. Volič bol kreatívny a na každom lístku zakrúžkova­l iného kandidáta. Ako je možné, že dostal dva hlasovacie lístky? Členovia mykajú plecom – mohli sa pomýliť pri tom, ako mu podávali obálku a omylom podali zlepené dva hlasovacie lístky.

Akokoľvek to bolo, hlas je neplatný a Monika odkladá obálku s oboma hlasovacím­i lístkami nabok. „Mohol nám jeden hlasovací lístok vrátiť,“hovorí.

Členovia pri otváraní obálok v prvom kole našli na lístku odkaz. Volič pod oboch kandidátov doplnil a zakrúžkova­l ešte jedno meno – Čaputová.

V prvom kole v tomto okrsku s náskokom zvíťazil Ivan

Korčok, ktorý získal takmer 62 percent hlasov, Pellegrini mal takmer 24 percent. Tento výsledok kopíroval výsledky aj v celej Petržalke.

Aj keď v hlavnom meste už tradične vyhrávajú liberálne a pravicové strany, v niektorých častiach Petržalky majú ľavicové strany výraznejši­u podporu. Vidno to aj na volebnej mape Denníka N z vlaňajších parlamentn­ých volieb, kde v niektorých okrskoch podpora Smeru prevážila Progresívn­e Slovensko.

1. ZAPEČATENI­E NEPOUŽITÝC­H OBÁLOK A LÍSTKOV

Po zatvorení volebnej miestnosti ako prvé pozbierajú všetky obálky a hlasovacie lístky, ktoré ostali nepoužité. Uložia ich do škatule, ktorú Monika zapečatí silnou páskou.

Nepoužité lístky sa musia zapečatiť ešte predtým, kým sa otvorí volebná urna. A to preto, aby ich členovia komisie nemohli sfalšovať a odvoliť viackrát.

Členovia komisie môžu vyčleniť niekoľko lístkov aj ako pomocné, ktorými si môžu pomáhať pri zrátavaní hlasov. Tie však musia označiť nadpisom POMOCNÉ a musí ich podpísať predseda komisie.

2. POČÍTANIE ĽUDÍ, KTORÍ PRIŠLI ODVOLIŤ

Monika si počas volebného dňa spočítala počet oprávnenýc­h voličov, ktorí spadajú do ich okrsku. Odpočítala pritom voličov, ktorých zo zoznamu vyškrtli – to sú ľudia, ktorí si vypýtali hlasovací preukaz a budú voliť inde.

Dokopy je v ich volebnom okrsku 1 477 ľudí.

Členovia komisie po zatvorení miestnosti začínajú počítať ľudí, ktorí prišli reálne odvoliť. Na papieroch s nápisom Zoznam voličov počítajú krúžky, ktoré si urobili pri každom voličovi.

Na osobitnom papieri Monika spočíta ľudí, ktorí tu prišli odvoliť s hlasovacím preukazom alebo s pasom. Tých je nakoniec 85.

Výsledný počet voličov v tomto volebnom okrsku je potom 1 040 ľudí.

3. POČÍTANIE OBÁLOK

Členky komisie spájajú stoly a otvárajú volebnú urnu. Najprv otvoria prenosnú volebnú urnu, v ktorej je 9 obálok. Takto hlasovali starší alebo chorí voliči, ktorí nevládali prísť do volebnej miestnosti. Potom vysypú veľkú volebnú urnu.

Najprv spočítajú obálky bez toho, aby ich otvárali. Aby sa im ľahšie rátalo, robia si kôpky po 10 obálok, ktoré kladú do komínčekov po 100.

Počet obálok musí byť rovnaký ako počet voličov – teda počtu krúžkov zo zoznamu, ktorých je 1 040.

A tu nastáva problém – obálok majú iba 1 024.

Po druhom prepočítan­í obálok prichádzaj­ú k číslu 1 036. „Už sa blížime,“hovoria si so smiechom. Rozhodnú sa teda ešte raz prepočítať počet krúžkov v zozname a tam objavia chybu – voličov je iba 1 036.

Keďže čísla sedia, môžu sa začať otvárať obálky.

Keď už u nás má toľko hlasov Pellegrini, tak to asi vyhrá.

členovia volebnej komisie Základná škola Turnianska Bratislava - Petržalka

4. POČÍTANIE LÍSTKOV

Pri otváraní obálok našli aj 5 neplatných lístkov – na niektorých nebol označený ani jeden kandidát, na iných obaja.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia