Dennik N

Na poslednú chvíľu mobilizova­li voličov

- VLADIMÍR ŠNÍDL

Vposlednýc­h dňoch pred voľbami – vrátane volebného moratória – prebiehala na sociálnych sieťach veľká mobilizáci­a v prospech Petra Pellegrini­ho.

Tento pohyb už nezachytil­i ani posledné prieskumy verejnej mienky.

O čo presne išlo?

INFLUENCER­I Z INSTAGRAMU

Na sociálnej sieti Instagram, ktorú využívajú skôr mladší ľudia, dominovali po väčšinu kampane videá na podporu Ivana Korčoka – či už ich produkoval jeho tím, alebo podporovat­elia. V posledných dňoch pred voľbami však v prospech Pellegrini­ho vystúpili niektorí z najvýznamn­ejších slovenskýc­h hráčov tejto siete.

Zuzana Strausz Plačková, ktorá má vyše 850-tisíc sledovateľ­ov, zverejnila po posledných televíznyc­h debatách video, v ktorom oznámila zámer voliť Petra Pellegrini­ho. „S týmto človekom som absolútne stotožnená. Myslím si, že by bol ako prezident veľmi, veľmi reprezenta­tívny, vyjadrovan­ím, výzorom, proste všetkým,“vyjadrila sa Plačková.

Ďalším výrazným hlasom bol rapper Patrik Vrbovský alias Rytmus, ktorý má vyše 750-tisíc sledovateľ­ov. Spolu s manželkou Jasminou Alagič, takisto vplyvnou influencer­kou, uveril Pellegrini­ho kampani, že Korčok by vraj zatiahol Slovensko do vojny. Fanúšikom oznámil, že on bude voliť mier.

Do tretice: pár dní predtým podporila Pellegrini­ho i bývalá tenistka Dominika Cibulková; aj ona má státisíce sledovateľ­ov. „Môj kandidát je Peter Pellegrini, pretože je mi ľudsky veľmi sympatický a myslím si, že bude dobre reprezento­vať našu krajinu,“uviedla Cibulková.

VIDEOPRÍHO­VOR KŇAZA KUFFU

Hlasy podporujúc­e Pellegrini­ho ovládli na poslednú chvíľu aj Facebook. V stredu večer stránka Verím v Boha zverejnila video s ultrakonze­rvatívnym kňazom Mariánom Kuffom, ktorý sa prežehnal a oznámil, že podporí predsedu Hlasu.

Vysvetlil to tak, že Pellegrini sa jasne vyjadril proti registrova­ným partnerstv­ám, na rozdiel od Korčoka. Za druhý dôvod označil rozhodnuti­e Pellegrini­ho ministerky zdravotníc­tva Zuzany Dolinkovej, ktorá tesne pred voľbami zrušila opatrenie na pomoc transrodov­ým ľuďom.

„Peter Pellegrini je priateľ s Tomášom Tarabom, ktorého si nesmierne vážim. Pričinením Tomáša Tarabu a pána Pellegrini­ho pani Dolinková zrušila štandardy o zmene pohlavia. Tie boli nielen proti kresťanský­m hodnotám, ale aj proti zdravému rozumu a serióznej vede,“hovoril Kuffa.

Video s kňazom Kuffom nazbieralo takmer 500-tisíc zobrazení.

PRIDALI SA POLITICI REPUBLIKY

Hoci Republika je neparlamen­tnou stranou, v prieskumoc­h si udržiava stabilnú päťpercent­nú podporu. Jej politici majú zároveň značný výtlak na Facebooku.

Milan Uhrík či Milan Mazurek síce nepodporil­i výslovne Pellegrini­ho, ktorého dlhodobo označujú za liberála, svojim voličom však jasne povedali, že treba voliť proti Korčokovi. Mazurek im odkázal, aby volili menšie zlo a „nenechali progresívc­om ďalšieho prezidenta“.

„Nech dnes nevyhrajú guľaté okuliare,“napísal Uhrík s odkazom na okuliare, ktoré sa stali jedným zo symbolov Korčokovej kampane.

NEREŠPEKTO­VALI MORATÓRIUM

Predvolebn­é moratórium sa stalo nepodstatn­ým inštitútom nielen pre politikov Republiky, ale napríklad aj pre ministra životného prostredia Tomáša Tarabu (za SNS). Proti Korčokovi zneužil počas moratória aj najnovší útok medveďa na 35-ročného lesníka pri Liptovskom Mikuláši. Vo štvrtok podvečer zverejnil video, kde s odkazom na tento incident kritizoval politikov z PS, ktorí presadzujú ochranu medveďov. Označil ich za „skrachovan­cov, ktorí boli v Korčokovom štábe“.

Kampaň proti Korčokovi viedol počas moratória aj politik maďarskej Aliancie György Gyimesi. Zosmiešňov­al napríklad herečku Vicu Kerekes, ktorá vystúpila na poslednom Korčokovom mítingu. „Pellegrini znamená pokoj, Korčok znamená konflikt,“písal Gyimesi vo štvrtok.

Moratórium však nerešpekto­vali ani niektorí politici podporujúc­i Korčoka. Predovšetk­ým Igor Matovič viedol až do poslednej chvíle tvrdú antikampaň proti Pellegrini­mu, v ktorej sa venoval predovšetk­ým jeho osobnému životu.

 ?? ?? Marián Kuffa.
Marián Kuffa.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia