Dennik N

Hyba vždy ukáže

É kontrolné mechanizmy, aby sa členovia nemohli pomýliť

- DENISA GDOVINOVÁ reportérka

„Toto je vždy najhoršia časť, máme z toho porezané prsty,“hovorí Monika. Tri členky komisie otvárajú nožíkom obálky, ďalší traja rozdeľujú lístky na dve kôpky – Korčok a Pellegrini.

„No u mňa Pellegrini valcuje,“hovorí Monika, keď už otvára v poradí dvadsiatu obálku s hlasom pre Pellegrini­ho. Kôpka pre Korčoka je len o niečo vyššia a členovia komisie sú prekvapení. „Keď už u nás má toľko hlasov Pellegrini, tak to asi vyhrá,“predpoveda­jú.

Nastáva počítanie lístkov s výsledkom: Ivan Korčok má 676 lístkov, Peter Pellegrini približne polovicu z toho, a to 355 lístkov.

Všetci zadržia dych, keď Monika ťuká čísla do kalkulačky. „Sedí!“vykríkne šťastne a zatlieska. Spolu s piatimi neplatnými lístkami je to 1 036 lístkov.

Všetci si viditeľne vydýchnu – veď v prvom kole im čísla nesedeli a boli tu do jednej ráno. Teraz je iba 23:30 a oni majú všetko v poriadku.

5. ZAPEČATENI­E DOKUMENTOV A ODOSLANIE ZÁPISNICE

Monika začína vypĺňať zápisnicu, a to cez systém IVIS – Integrovan­ý volebný informačný systém od Štatistick­ého úradu SR. Tam vypĺňa elektronic­ký formulár, kde zapíše všetky čísla, ku ktorým dnes v komisii dospeli.

Medzitým ostatní členovia zapečatia všetky dokumenty. Obálky, hlasovacie lístky, neplatné lístky a aj zoznamy voličov.

Keď to dokončia, prichádza Monika s vyplnenou a vytlačenou zápisnicou. Tú postupne podpíšu všetci členovia.

Nepoužité lístky sa musia zapečatiť ešte predtým, kým sa otvorí volebná urna. A to preto, aby ich členovia komisie nemohli sfalšovať a odvoliť viackrát.

Ale ešte nemôžu ísť domov, musia čakať na potvrdenie okresnej volebnej komisie. Tá kontroluje zápisnice od všetkých okrskov, ktoré pod ňu spadajú a môže si vyžiadať vysvetleni­e či prepočítan­ie hlasov, ak nájde chybu.

Po desiatich minútach Monika hlási, že okresná komisia ich výsledky potvrdila a môžu ísť domov. Členovia si spokojne pobalia minerálky, keksíky aj vrecká s orieškami. Ani nedúfali, že budú môcť odísť pred polnocou.

Čísla už finálne prebrala okresná volebná komisia, ktorá posiela súhrnné údaje štátnej volebnej komisii, a tá dáva dokopy finálne výsledky volieb.

 ?? FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č ??
FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia