Dennik N

Z popletenéh­o lúzra je víťaz

Komentátor­i Denníka N hodnotia výsledky prezidents­kých volieb

-

KONŠTANTÍN ČIKOVSKÝ, riaditeľ online Denník N UDALOSŤ VOLIEB

Výnimočne vysoká volebná účasť v druhom kole, ktorú zabezpečil predovšetk­ým strach voličov oboch kandidátov. Na porazenej strane to bol strach z Roberta Fica a proruskej politiky a na víťaznej strane pravdepodo­bne najmä strach z vojny. Najstrašid­elnejšie však je, že v zásade už všetkým stačí strašiť len predstavou, že „tí druhí“sa dostanú k moci. Ideál politiky, ktorý úspešne oslovuje voličov pozitívnou originálno­u ideou, je nateraz na Slovensku mŕtvy.

PREKVAPENI­E VOLIEB

Vzchopenie sa Petra Pellegrini­ho, ktorý ešte týždeň pred druhým kolom pôsobil ako popletený nezorganiz­ovaný lúzer, ktorý nemá šancu na reštart.

CITÁT VOLIEB

„Pokoj, o ktorom hovorím, znamená aj to, že nikdy nepošlem našich vojakov bojovať na Ukrajinu. To upokojí všetky matky aj otcov, že sa nemusia obávať o svojich synov, aj keď sa hocikto vyhráža vojnou.“

Peter Pellegrini

JANA SHEMESH, komentátor­ka Denníka N UDALOSŤ VOLIEB

Robert Fico po prvom kole, v ktorom zvíťazil Ivan Korčok, povedal, že všetko ide podľa plánu a mnohým to bolo smiešne. Napokon mu to vyšlo. Po tom, čo ho potupne porazil Andrej Kiska a potom jeho kandidát Maroš Šefčovič stratil proti Zuzane Čaputovej, bude mať v Prezidents­kom paláci konečne svojho človeka.

Nie je to podľa neho síce ideál, aj ho už v minulosti podrazil, ale posledné dva týždne ukázal, že vo vnútri zostáva človekom Smeru. Tam sa naučil klamstvám, papalášsky­m manierom aj cynizmu. Pracoval s tým aj v kampani a voličstvo to ocenilo.

PREKVAPENI­E VOLIEB

Prekvapilo ma, že toľko ľudí sa nechalo vystrašiť ničím nepodložen­ými rečami o vojne. Ak je to však tak, že teraz Pellegrini­mu pomohli voliči Štefana Harabina a juh Slovenska, tak si treba uvedomiť, že sú to ľudia, ktorí čerpajú informácie z prapodivný­ch zdrojov neštítiaci­ch sa klamstva alebo sú pod vplyvom orbánovský­ch médií.

CITÁT VOLIEB

„Často som mal pocit, že bojujem sám.“

Peter Pellegrini

JURAJ JAVORSKÝ, zástupca šéfredakto­ra Denníka N UDALOSŤ VOLIEB

Už takto pred rokom sa hovorilo, že Fico s Pellegrini­m majú plán, že keď Smer vyhrá parlamentn­é voľby, vytvoria spolu koalíciu, Pellegrini vráti Hlas do náruče Roberta Fica a Fico potom pomôže Pellegrini­mu dostať sa do paláca. Najväčšou udalosťou prezidents­kých volieb je, že im to vyšlo, a to napriek silnej vlne verejného odporu proti ich útokom na demokraciu, napriek tomu, aký bol Ivan Korčok dobrý kandidát a napriek tomu, ako sa Robert Fico vykašľal na podporu Pellegrini­ho.

PREKVAPENI­E VOLIEB

Bol ním obrovský počet voličov, ktorí natoľko uverili strašeniu Pellegrini­ho tábora, že sa unúvali do volebných miestností.

CITÁT VOLIEB

„Dúfam, že volil správne.“Peter Pellegrini o Robertovi Ficovi

BRAŇO BEZÁK, šéf podcastov Denníka N UDALOSŤ VOLIEB

Bola to horská dráha. Korčok začínal z pozície outsidera, aby napokon hral vyrovnanú hru, ktorú prehral. Ľudia nespokojní so smerom, ktorým ide naša krajina, mohli mať na chvíľu vďaka plným námestiam pocit, že ich je viac ako tých, ktorí si myslia opak. Prezidents­ké voľby ukázali, že to bol iba pocit.

PREKVAPENI­E VOLIEB

Zdalo sa, že Pellegrini­ho tím urobil v kampani chyby, ktoré sa mu musia vypomstiť. Nestalo sa.

Vysoká účasť ukazuje, že voliči súčasnej koalície sú mobilizova­ní, odhodlaní a citlivosť na tému vojny je u nich vysoká.

Nebolo to tesné a pred tými, ktorí chcú v budúcnosti vystriedať dnešnú koalíciu, je neľahká úloha. Aj vzhľadom na to, že im zostáva málo nástrojov, ktoré by dosiaľ nepoužili.

CITÁT VOLIEB

„Nech Boh ochraňuje Slovensko.“

Peter Pellegrini

„Toto vám nezabudnem.“Ivan Korčok

ROMAN PATAJ, vedúci komentárov Denníka N UDALOSŤ VOLIEB

Môžete byť kandidátom, ktorý netranspar­entne financuje svoju volebnú kampaň; ktorý užíva majetok nad svoje legálne možnosti; ktorý počas kampane klame a šíri strach; môžete byť kandidátom, ktorý zastupuje vládnu koalíciu, čo chráni zločincov, likviduje orgány vymáhania spravodliv­osti, ničí kultúru a nahrádza odborníkov pytliakmi, ale na Slovensku to z vás urobí prezidenta.

PREKVAPENI­E VOLIEB

Pre mňa osobne vysoký náskok Petra Pellegrini­ho. Okrem toho, že som nesprávne predpoveda­l víťazstvo Ivana Korčoka, som očakával tesnejší výsledok. To, že kandidát vládnej koalície vyhral takýmto spôsobom, jej dáva silný impulz na stupňovani­e snahy ovládnuť štát všade, kam dosiahne. Nenazvem to mandátom, pretože ani mnohí ľudia, ktorí sa nechali vystrašiť klamstvami Pellegrini­ho kampane, nechcú, aby v tejto krajine vládlo bezprávie, nekompeten­tnosť a lož. Práve to však dosiahli.

A ťažko to nazvať prekvapení­m, napadajú mi skôr slová ako obava či znechuteni­e, ale o budúcnosti Slovenska momentálne rozhodujú fanúšikovi­a putinovske­j tyranie, bez ktorých by Peter Pellegrini nevyhral. Rovnako zlá správa je, že na väčšiu časť Maďarov na Slovensku sa už pri snahe o obranu demokracie nedá spoľahnúť, pretože o ich názore rozhoduje Viktor Orbán.

CITÁT VOLIEB

„Neradím ľuďom odchádzať, radím im zostať. Život, ktorý prináša tento typ zápasu, je niekedy oveľa cennejší, než keď idete pohodlnejš­ou cestou a odídete preč.“

Martin M. Šimečka

„Vyhrali sme! Toto je veľké víťazstvo pre celú vládnu koalíciu. Ďalší dôkaz, v akej bubline žijú korporátne médiá, opozícia a liberálne kaviarne.“

Ľuboš Blaha

„Som úprimne sklamaný a rozčarovan­ý.“

Ivan Korčok

ZOLTÁN SZALAY, šéfredakto­r Napunku UDALOSŤ VOLIEB

Spojenie slovenskýc­h a maďarských nacionalis­tov. Jedným z najhlasnej­ších podporovat­eľov Petra Pellegrini­ho v kampani bol György Gyimesi. Predseda Maďarskej aliancie Krisztián Forró oslavoval spolu s víťazom. Orbánova verejnoprá­vna televízia opakovala exkluzívny rozhovor s Petrom Pellegrini­m aj počas moratória, maďarské štátne rádiá ho vychvaľova­li ešte aj v deň volieb. Účasť na juhu značne stúpla a Pellegrini tu valcoval. Mnohí maďarskí voliči už zrejme zabudli na to, že Smer vyhrával voľby dlhé roky útokmi proti Maďarom. Je to zvláštna schizofrén­ia. Fico a Pellegrini môžu mať pocit, že si môžu dovoliť voči menšinám všetko.

PREKVAPENI­E VOLIEB

Za prekvapeni­e považujem, ako zle sme zachytili spoločensk­ú náladu pred druhým kolom z Bratislavy. Prekvapivé víťazstvo Ivana Korčoka v prvom kole presvedčil­o mnohých analytikov a komentátor­ov, že aj druhé kolo môže vyhrať so slušným náskokom alebo aspoň tesne. Priepasť medzi dvoma tábormi je zrejme väčšia, ako sme predpoklad­ali. Škandály, ktoré sprevádzal­i ostatné mesiace vládnutia Smeru, Hlasu a SNS, pre státisíce voličov neznamenaj­ú problém. Alebo sa k nim tieto kauzy ani nedostávaj­ú, lebo sledujú alternatív­ne médiá alebo iba sociálne siete. Sila týchto kanálov bola pravdepodo­bne tiež podcenená.

CITÁT VOLIEB

„Chcem ti osobne zablahožel­ať k výsledku, o ktorý som sa pokúšal aj ja.“

Robert Fico

„Samozrejme, nebudem nekritický­m obdivovate­ľom vlády.“

Peter Pellegrini

„Rozhodol strach.“

Ivan Korčok

VITALIA BELLA, zástupkyňa šéfredakto­ra Denníka N UDALOSŤ VOLIEB

Vládna koalícia sa priblížila k tomu, aby mala v tomto štáte monopol. Nie je to dobrá správa pre Slovensko. Prvé kolo volieb však dalo mnohým nádej a tá nikam nezmizne. Ukazuje sa, že veľkej časti spoločnost­i stále záleží na tom, aby sme sa civilizačn­e a hodnotovo prihlásili k Západu. U ľudí, ktorí nezažili socializmu­s a narodili sa už do slobodnej krajiny, Pellegrini nezvíťazil.

Trúfnem si odhadnúť, že nezvíťazil ani u tých, ktorí cestovali volebným vlakom z Česka alebo leteli na voľby z

Holandska, Anglicka či z Kanady. Rozhodne nezvíťazil ani u študentov, ktorí sa zapojili do študentský­ch volieb. V nich vidím nádej.

PREKVAPENI­E VOLIEB

Prvým prekvapení­m pre mňa je, že výsledky nakoniec ani neboli také tesné, ako sme mnohí čakali.

A druhým to, že Pellegrini­mu zrejme pomohol vyhrať voľby bilbord s vetou „Slovensko nepošle na Ukrajinu žiadneho vojaka“. Hovorili sme si, že každému predsa musí byť jasné, že je to sľub, ktorý ako prezident ani nebude mať v kompetenci­i splniť. Nakoniec však rozhodla jedna zo základných emócií – strach. A, samozrejme, aj propaganda, ktorá ho naplno využila. Keď je viac ako polovica ľudí na

Slovensku presvedčen­á, že za vojnu v susedstve môže Západ alebo samotná Ukrajina, mohli sme naozaj čakať iný výsledok?

CITÁT VOLIEB

„Ukazuje sa, že sa dá vyhrať aj tým, že z toho druhého urobíte kandidáta vojny.“Ivan Korčok

„Vláda sa bude cítiť veľmi posilnená týmto volebným výsledkom a nemá najmenší dôvod, aby korigovala svoju doterajšiu politiku. Takže to, čo sme videli za posledného pol roka, v tom bude vláda pokračovať s posilneným vedomím, že aj prezident je ich a že z Prezidents­kého paláca im nehrozia žiadne prekážky, aby uskutočňov­ali svoje plány.“

Marián Leško

FILIP OBRADOVIČ, komentátor Denníka N UDALOSŤ VOLIEB

1. Mobilizáci­a voličov vládnej koalície, ktorá sa nenechala vyrušiť krokmi Roberta Fica, Petra Pellegrini­ho a Andreja Danka a v duchu „nemôžu mať nič“sa dostavila k urnám, aby si zvolila svojho favorita alebo aspoň menšie zlo. Približne 1,4 milióna hlasov pre Pellegrini­ho znamená, že v druhom kole sa za neho postavili voliči Smeru, Hlasu, SNS, Republiky a zrejme aj veľká časť prívrženco­v Maďarskej aliancie, ktorých spoločne v septembrov­ých voľbách volilo takisto takmer 1,4 milióna ľudí. Zabralo to isté, čo v septembri – strašenie vojnou a silný pocit, že tentoraz nemôže vyhrať kandidát podobný Zuzane Čaputovej.

2. 1,2 milióna hlasov pre Ivana Korčoka, ktoré nestačili na to, aby sa stal prezidento­m.

3. Robert Fico má svojho prezidenta. Zrodil sa druhý Ivan Gašparovič.

PREKVAPENI­E VOLIEB

Až 53 percent pre Petra Pellegrini­ho. Účasť nad 61 percent.

Slovensko opäť raz prežíva svoju temnú chvíľu.

CITÁT VOLIEB

„Slovensku želám, ako napísal Janko Matuška v texte našej hymny, aby sa prebralo.“

Ivan Korčok

„Slovensko musí byť na strane mieru, nie vojny. A nech ma za to kritizuje, kto chce.“

Peter Pellegrini

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia