Dennik N

Vzďaľujeme sa od Česka Fico získal všetko, ale nemôže získať všetkých

Soňa Szomolányi, Zuzana Petková, Ján Štrasser, Tomáš Hudák, Péter Hunčík a Erik Tabery hodnotia víkendové prezidents­ké voľby

-

Víťazstvo kandidáta vládnej koalície, ktorá už pol roka valcuje ústavnú demokraciu na Slovensku je dôvod na smútok. Nie však na upadnutie do stavu kolektívne­j depresie, čo by potešilo víťazov. Ivana Korčoka podporila síce tá menšia časť silne mobilizova­ných voličov – 1 243 709 – ale stále je to najviac, ako kedy liberálne demokratic­ký kandidát dosiahol. Je vhodné si pripomenúť, nielen pre prvovoličo­v stav, v ktorom Slovensko začalo svoju cestu z komunistic­kej autokracie. Pripomínam, že teoretický model vývoja opierajúci sa o históriu Slovenska ako spoločnost­i rurálnej a modernizov­anej podľa sovietskeh­o vzoru nepočítal s liberálned­emokratick­ou trajektóri­ou pri zmene režimu. Fakt, že významná malá menšina liberálnek­onzervatív­nych intelektuá­lov presadila v novembri 1989 program systémovej zmeny, predložila verejnosti už nekomunist­ickú alternatív­u a nie nejakú utópiu „socializmu s ľudskou tvárou“bola odchýlkou od tohto teoretické­ho modelu. Hoci táto utópia by mala vtedy pravdepodo­bne silne väčšinovú podporu v nejakom ľudovom hlasovaní. Nedajme sa mýliť vtedajšími plnými námestiami ľudí štrngajúci­mi kľúčmi, tak ako nás realistick­y varoval Andrej Bán aj pred týmito voľ bami.

Výsledkom volieb sa vzďaľujeme od Česka. Tam strach zo zavlečenia do vojny neprinieso­l Babišovi úspech a približuje­me sa k Maďarsku, kde tento naratív pomohol Orbánovi k úspechu v ostatných parlamentn­ých voľbách. Spojenectv­o slovenskýc­h a maďarských nacionalis­tov ukazuje, že v pozadí niet ani štipky skutočného vlastenect­va ale spoločný príklon k autoritari­zmu. Ukazuje sa, že historicky je dedičstvo Uhorska silnejšie zakorenené, ako formatívny vplyv 1. Českoslove­nskej republiky a krátke dva roky spoločného budovania demokracie po páde komunistic­kého režimu. Napriek tomu, tých 1 243 709 hlasov odmietajúc­ich cestu do východnej autokracie je pozoruhodn­ý posun v porovnaní so štartom v roku 1989. Je na nás, ako budeme ďalej tento potenciál rozvíjať.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia