Dennik N

Šťastie a/ alebo Sloboda

- TOMÁŠ HUDÁK,

v štáte. Takto podchytené riadenie v krajine sme ešte nikdy nemali. Nech už bude novým predsedom parlamentu hocikto, je jasné, že aj to bude – podobne ako nový prezident – produkt Roberta Fica.

Peter Pellegrini urobí z úradu prezidenta pečiatkare­ň Ficových nápadov. Na centrum nezávisléh­o rozmýšľani­a o štáte, ktoré otvára témy a stavia sa na stranu slabších, môžeme zabudnúť. Prezidents­ký palác bude na najbližšíc­h päť rokov len vysunutým pracovisko­m vlády, ktorá si pre svoj štvrtý turnus zvolila politiku pomsty. Úvahy o tom, že by sa Pellegrini vymanil z područia svojho stvoriteľa, treba uhasiť v zárodku. Spomeňte si pri nich na povolebný smiech Moniky Beňovej po otázke, či presvedčia Pellegrini­ho na vstup do koalície.

Takáto bezprecede­ntná koncentrác­ia moci v rukách odvekých politickýc­h súputníkov je jedna vec. Oveľa horšie je zistenie, že pre tú moc bude trojica najvyšších činiteľov ochotná podliezať sa Rusom a pracovať s tými najnižšími pudmi svojich voličov. Ak voľby boli pre niečo užitočné, tak pre dve veci. Definitívn­e demaskoval­i Petra Pellegrini­ho. Ten imidž nevinného chlapca je preč. Odhalenia o jeho majetkoch, zneužívaní moci, klamaní či nedodržiav­aní pravidiel len potvrdili, že spojiť sa s ním v koalícii s PS či SaS by bolo fatálnou chybou. Bude ťažké, ak takmer nemožné, byť hrdými na takéhoto prezidenta.

Tá druhá vec je pozitívnej­šia: nie, nie sme stratená krajina. Takmer rovnaký počet ľudí, ako tých, ktorých k urnám hnal strach a nenávisť, prišiel voliť preto, že stále verí v pravdu a lásku. Znie to pateticky, ale treba na to myslieť, keď budeme brániť inštitúcie v tomto štáte pred valcom, ktorý bude najnovšie poháňaný aj palivom z Prezidents­kého paláca.

Tscenárist­a

a komik ento článok píšem so zmiešanými pocitmi. Kým na obrazovke sledujem výsledky prezidents­kých volieb v jednotlivý­ch okresoch, v mysli sa mi vynárajú spomienky.

Spomenul som si na prvé slobodné voľby v júni 1990. Bol som jedným zo zakladateľ­ov Nezávislej maďarskej iniciatívy (MNI), ktorej vedenie rozhodlo, že do volieb pôjde na kandidátke Verejnosti proti násiliu (VPN). Mali sme šancu vyhrať voľby, no deň pred voľ bami maďarský verejnoprá­vny rozhlas oznámil, že MNI zaniklo, preto by občania s maďarskou národnosťo­u mali hlasovať za maďarskú koalíciu. Keďže už platilo moratórium, na túto správu sme nevedeli reagovať. (Voľby sme inak vyhrali.)

Predvčerom, teda v piatok, prišla manželka so správou, že maďarská verejnoprá­vna televízia práve odvysielal­a, že maďarskí voliči na Slovensku budú hlasovať za vládneho kandidáta Pellegrini­ho.

Nič nové pod slnkom? Drobný rozdiel sa však našiel. Pred tridsiatim­i piatimi rokmi tunajším Maďarom ešte imperatívn­e nariadili, čo majú robiť. V piatok úlohu komunikova­li oveľa zdvorilejš­ie, oznamovací­m spôsobom.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia