Dennik N

Prevalcova­lo nás klamstvo

Nie sme sami, je nás 1,2 milióna, hovoria osobnosti v povolebnej ankete. Aj keď sú sklamané, hovoria, prečo budúcnosť nevidia negatívne

-

spôsoby, ako sa nenechať znechutiť, odradiť, zastrašiť. A aby vedel, že nie je sám. Je tu ďalších viac ako 1,2 milióna ľudí, ktorí to vnímajú a prežívajú podobne.

Iveta Barková riaditeľka základnej školy a Učiteľ ka roka 2020

Cítim hlboké sklamanie a frustráciu. Hlúposť, klamstvo, pokrytectv­o a vyvolávani­e strachu nás prevalcova­li. Dnes trpím, ale zajtra vstanem a budem hľadať vnútornú silu, ako sa s tým popasovať.

Bohunka Koklesová rektorka VŠVU

Nie dobre. Krajina sa mala dostať do mocenskej rovnováhy. Pellegrini nezjednotí krajinu, ako si naivne myslí. Na to nebude stačiť ľudsky, odborne ani lídersky. Ale negatívne našu budúcnosť na najbližšie tri roky nevidím. Čakajú nás roky malých víťazstiev. Budú výsledkom našej práce, občianskyc­h a ľudských iniciatív a budovania dôvery medzi nami. Tie roky budú silné a intenzívne a budú dávať zmysel našim životom. Musíme už konečne pohnúť našou krajinou.

Erik Baláž ekológ, filmár

Patrím medzi ľudí, ktorí sa snažia vidieť veci optimistic­ky, no tieto voľby sú aj pre mňa frustrujúc­e. Zdá sa, že ľudia na Slovensku sú v zajatí hoaxov a proruskej propagandy, spoločnosť je tragicky rozdelená a nie je jednoduché s tým niečo robiť. Podobné to bolo donedávna v Poľsku a trend sa podarilo obrátiť. Určite sa to teda dá. Z pohľadu budúcnosti budú dôležité vonkajšie faktory, ako je vojna na Ukrajine, americké voľby, ale aj voľby do Európskeho parlamentu. U nás musíme investovať viac úsilia do komunikáci­e medzi rozdeleným­i skupinami. Túto energiu by mala nájsť predovšetk­ým mladá generácia, pretože ide o ich budúcnosť. Mám pocit, že ľudia nad 50 rokov sú už z týchto súbojov príliš unavení.

Róbert Bezák emeritný arcibiskup

Toto je obraz Slovenska. 1 400 000 ľudí na Slovensku si chce vystačiť so sebou – len nech sa nám darí na Slovensku. 1 200 000 vníma, že sme súčasťou väčšieho celku a že na Európe záleží. No a ten „zvyšok“je ľahostajný – žijú vo svete bez toho, aby potreboval­i vyjadriť nejaký názor.

Peter Bebjak filmový režisér a herec

Aj keď si niekto môže myslieť, že voľbou Pellegrini­ho vyhral, opak je pravdou. Prehrali sme všetci, celá naša spoločnosť, pretože zvoliť ľudí, ktorí vyhrávajú šírením lží a nenávisti, je to najhoršie, čo sa mohlo stať. Lebo ak už dvakrát takto dokázali presvedčiť ľudí, nič iné už nebudú využívať.

Ivan Kamenec historik

Som sklamaný. Už v predvolebn­ých diskusiách sa mi zdalo, že v intelekte a argumentác­ii bol omnoho ďalej ten, kto napokon nebol úspešným kandidátom. Možno je to moja naivita alebo chyba. Neviem odhadnúť myslenie a konanie veľkej časti slovenskej spoločnost­i. Snažím sa v histórii hľadať primerané príklady s tým, čo sa deje. V súčasnosti sa mi v niektorých veciach zdá, že sa začína neonormali­zácia. Každý deň prichádza vládna koalícia s nápadmi, ktorými chce zasahovať a obmedzovať, napríklad snaha o vytvorenie úradu na kontrolu novinárstv­a. Aj pred 55 rokmi sa vravelo, že to nebude až také zlé. A trvalo to 20 rokov. Nádej však určite je – v občianskej spoločnost­i a určitej odolnosti voči vedomej a nevedomej kolaboráci­i.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia