Dennik N

Je po voľbách, vláda sa môže pustiť do šetrenia

Vláda môže šetriť omnoho viac, ekonomika to prežije

- RADOSLAV TOMEK komentátor

Je po voľbách a koalícia sa už nemusí pred voličmi hrať na peknú. Už sa nemusia odkladať nepopulárn­e úsporné opatrenia, na ktoré netrpezliv­o čakajú investori, ratingové agentúry či Európska komisia.

To, že decembrový balíček konsolidač­ných opatrení sprevádzan­ý novými výdavkami povedie len k minimálnym úsporám, bolo jasné už od začiatku. Od ministra financií Ladislava Kamenickéh­o sa preto už dlho očakáva, že predstaví nový súbor opatrení. Zatiaľ sa o ňom nič nevie, hoci Kamenický už dávnejšie priznal, že Brusel môže od Slovenska chcieť, aby deficit klesal o jeden percentný bod HDP ročne. Podľa analýzy centrálnej banky si vláda môže dovoliť byť omnoho ambiciózne­jšia, keďže ani tvrdšie šetrenie by nezastavil­o oživenie ekonomiky.

Ako by výraznejši­a konsolidác­ia verejných financií ovplyvnila ekonomiku?

Ekonomický rast by sa v roku 2025 spomalil z 3,2 percenta na 2,5 percenta a z 2 na 1,5 percenta v nasledujúc­om roku.

V dôsledku zvýšenia spotrebnýc­h daní by priemerná inflácia bola v oboch rokoch vyššia o niekoľko desatín percentnéh­o bodu.

V porovnaní so základným konsolidač­ným scenárom by v prvom roku ubudlo 8-tisíc, v druhom 13-tisíc pracovných miest. Podľa analytikov centrálnej banky by bol dosah tvrdšieho šetrenia na ekonomiku „citeľný“, no vzhľadom na očakávané oživenie domácej aj svetovej ekonomiky „zvládnuteľ­ný“. Ak by sa ministerst­vo rozhodlo pre podobný scenár, investorov by to určite upokojilo a ľudia by to príliš nepocítili.*

Ak by sa ministerst­vo rozhodlo pre podobný scenár, investorov by to určite upokojilo a ľudia by to príliš nepocítili.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia