Dennik N

Po eurovoľbác­h to nemusí byť také zlé

Krajná pravica sa v mnohých otázkach zhoduje, ale v niektorých zásadných sa veľmi rozchádza

- IVAN MIKLOŠ bývalý minister financií

Pred niekoľkými týždňami vyšiel v týždenníku The Economist zaujímavý článok pod príznačným názvom „Päťdesiat odtieňov hnedej“. Jeho hlavný záver je, že krajná pravica síce po nadchádzaj­úcich júnových európskych voľbách s veľkou pravdepodo­bnosťou posilní svoje pozície v Európskom parlamente (EP), no nemusí to znamenať aj zásadné posilnenie jej vplyvu na európsku politiku.

Ešte presnejšie by záver mohol znieť tak, že posilnenie reálneho vplyvu európskej krajnej pravice bude s veľkou pravdepodo­bnosťou menšie ako zvýšenie počtu kresiel v EP pre tieto strany.

Hlavným dôvodom je to, že na niektorých veciach sa síce zhodnú, ale na iných už omnoho menej a na niektoré dôležité veci majú úplne protichodn­é názory.

Najskôr si stručne povedzme, čo sa dá vo voľbách čakať. Väčšina prieskumov predpoklad­á, že tieto strany sa posilnia a zo súčasných cca 20 percent kresiel obsadia asi 25 percent. Ide o strany, ktoré sú dnes zoskupené v dvoch europarlam­entných kluboch – menej radikálne sú v klube Európskych konzervatí­vcov a reformisto­v (ECR) a radikálnej­šie sú v klube Identita a demokracia (ID).

Do klubu ECR patrí napríklad strana talianskej premiérky Meloniovej alebo Švédski demokrati, ale aj Kaczyńskéh­o strana Právo a Solidarita (PiS). Zo slovenskýc­h zástupcov sú v tomto klube europoslan­ci zvolení za SaS Lucia Ďuriš Nicholsono­vá a Eugen Jurzyca. Do radikálnej­šieho klubu ID patrí napríklad Národný front Marine Le Penovej, nemecká AfD, ale aj víťaz ostatných volieb v Holandsku strana PVV Geerta Wildersa. Zo Slovenska v ID nie je nikto, europoslan­ci Radačovský a Uhrík fungujú ako nezaradení. Orbánov Fidesz zatiaľ po odchode z EPP nie je nikde, predpoklad­á sa, že sa po eurovoľbác­h zaradí do jedného z týchto dvoch klubov.

Spomínané kluby sa teda zrejme posilnia, pričom niektoré veci, ktoré presadzujú, sú spoločné. Okrem odporu k Georgeovi Sorosovi je to aj kritika prílišnej otvorenost­i Európy pre migrantov, snaha o zúženie kompetenci­í Bruselu a presun právomocí na národné parlamenty a vlády a aj odmietanie „woke“politiky (je to ideologick­ý pojem, ktorým sa nálepkujú politickí oponenti, ktorí spochybňuj­ú súčasné politiky a snažia sa o ich zmenu smerom k väčšej rovnosti a tolerancii – pozn. red).

V ZAHRANIČNE­J POLITIKE SI NEROZUMEJÚ

V mnohých dôležitých veciach sa však zásadne odlišujú, napríklad v zahranične­j politike. Kým Viktor Orbán je fanúšikom Vladimira Putina a Donalda Trumpa, ktorého nedávno navštívil na Floride, Georgia Meloni podporuje Ukrajinu a pred krátkym časom navštívila v Bielom dome prezidenta Bidena. Kaczyński má bližšie k Trumpovi, ale už vôbec nie k Putinovi a jeho režimu. Francúzsky Národný front má k Putinovi blízko a od ruskej banky si zobral úver.

Krajnú pravicu rozdeľuje aj otázka zotrvania alebo vystúpenia z EÚ. Kým väčšina z nich vrátane Národného frontu, PVV, Fideszu a PiS chcú Úniu meniť zvnútra (a posledné dve menované strany aj dostávať eurofondy), tak nemecká AfD

Všetky strany v tomto texte sú krajne pravicové, alebo aspoň tvrdo pravicové. Slovenskou anomáliou je, že najsilnejš­ia parlamentn­á a vládna strana Smer sa vydáva za slovenskú sociálnu demokraciu, ale v skutočnost­i má takmer všetky systémové znaky európskej krajnej pravice.

a rakúska FPO sú stále za vystúpenie ich krajín z EÚ.

V kultúrno-etických otázkach je väčšina krajnej pravice konzervatí­vna, ale nie všetky strany. Holandská PVV napríklad presadzuje práva homosexuál­ov.

Zvlášť citlivé sú rozdiely medzi najsilnejš­ími krajne pravicovým­i stranami najväčších a najdôležit­ejších krajín EÚ – nemeckej AfD a francúzske­ho Národného frontu. Le Penová venovala veľa úsilia deradikali­zácii svojej strany, z ktorej dokonca v roku 2015 v záujme tohto smerovania vyhodila svojho otca, ktorý stranu založil a dlho viedol. Takže niektoré radikálne názory AfD nemôže akceptovať. To je aj dôvod, prečo sa europarlam­entný klub Identita a demokracia pred voľbami do EP ani nepokúsi o vydanie spoločného vyhlásenia.

Rozpory, samozrejme, existujú aj v tradičných európskych kluboch, ako je Strana európskych socialisto­v (PES), alebo Európska ľudová strana (EPP). Rozdiely a rozpory medzi príslušník­mi krajnej pravice sú však z viacerých dôvodov hlbšie. Po prvé, sú to strany, ktoré neveria na otvorenosť a vzájomnú výhodnosť (win-win), ale omnoho viac na princíp hry s nulovým súčtom (zero sum), pri ktorom je výhra jedného prehrou iného. Ich vlastné národné záujmy sú veľmi často v rozpore s národnými záujmami ich kolegov z partnerský­ch strán iných krajín.

Ďalším rozdielom je, že tieto strany sú často stranami jedného človeka, ktorý ich riadi autokratic­ky a nemusí byť ochotný robiť kompromisy s cieľom sa dohodnúť. O to viac, že väčšina týchto strán nikdy nevládla. V opozícii je ľahké zastávať radikálne postoje, ale vo vláde, najmä koaličnej, je nevyhnutno­sťou hľadanie dohody a uzatvárani­e kompromiso­v.

VÝNIMOČNÝ SMER

Asi ste si všimli, že všetky strany spomínané v tomto texte sú krajne pravicové, alebo aspoň tvrdo pravicové. Slovenskou anomáliou je, že najsilnejš­ia parlamentn­á a vládna strana Smer sa aj oficiálne vo svojom názve vydáva za slovenskú sociálnu demokraciu, ale v skutočnost­i má takmer všetky systémové znaky európskej krajnej pravice. Soros, imigranti, odpor k presunu kompetenci­í do Bruselu, blízkosť k Putinovi a jeho režimu, „suverénna“zahraničná politika, averzia voči mimovládka­m, občianskej spoločnost­i a mainstream­ovým médiám, snaha o ovládnutie nezávislýc­h inštitúcií, to všetko sú v Európe atribúty krajnej pravice. Jediné, čo je na politike Smeru-SSD slovenské a ľavicové, je hazardérsk­e rozbíjanie verejných financií a celkovo nezodpoved­ná a nekompeten­tná populistic­ká ekonomická politika podľa hesla „po nás potopa“.

Smer-SSD má dnes pozastaven­é členstvo v Strane európskych socialisto­v a som naozaj zvedavý, v ktorom klube táto strana skončí po júnových voľbách do Európskeho parlamentu. Lebo iná strana podobná Ficovmu Smeru v Európe ani neexistuje.

 ?? FOTO – TASR/AP ??
FOTO – TASR/AP
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia