Dennik N

Premiér ohlasuje konsolidác­iu

Je po voľbách, Robert Fico oznamuje vyššie dane a veľké prepúšťani­e

- FILIP OBRADOVIČ editor a komentátor

Je po voľbách, môžeme začať prijímať nepopulárn­e opatrenia, povedal si Robert Fico, postavil sa v pondelok na tlačovku vedľa svojho ministra financií Ladislava Kamenickéh­o a oznámil vyššie dane na tabakové výrobky a sladené nealko nápoje s tým, že ak by to bolo len na ňom, zosekal by zamestnanc­ov štátnej správy o tretinu. Treba mu zaželať, nech mu to vydrží.

Vláda potrebuje nájsť na budúci rok približne 1,4 miliardy eur, čo je jedno percento HDP. Vyššie dane z tabaku a zo sladených nápojov prinesú „len“sto miliónov, prepúšťani­e bude ešte témou koaličnej rady.

Premiér hlási, že ozdravenie verejných financií sa stáva nosnou témou jeho vlády, a nemá veľmi na výber. Po vlaňajšku, keď sa tvárili, že konsoliduj­ú, aby to celé nakoniec minuli, si požičiavam­e na finančných trhoch za najvyššie rizikové prirážky v eurozóne. Ak by si z európskych inštitúcií a trhov vystrelili druhýkrát, tie by si mohli zo dňa na deň povedať, že nesolventn­ému partnerovi nie je dôvod ďalej požičiavať, a nasledoval by rozvrat. Robertovi Ficovi už v minulosti stačilo ukázať pár grafov, aby porozumel, že sa tomu musí vyhnúť.

Vyššie dane z tabakových výrobkov a zo sladených nápojov sú prvé dve opatrenia, ktoré vláda avizovala už v rozpočte, a treba povedať, že sú úplne v poriadku. Cigarety i sladené nápoje plné cukru poškodzujú zdravie, na potrebe ich vyššieho zdanenia panuje všeobecná zhoda. Jediný problém je, že chýba ešte 1,3 miliardy.

SaS už minulý týždeň šírila, že vláda sa chystá zvýšiť DPH, čo predseda Smeru rázne poprel. Urobil tak aj v pondelok a rovnako nechce siahnuť ani na sociálne dávky.

SaS bola v roku 2010 súčasťou vlády Ivety Radičovej, ktorá zdvihla DPH z 19 na 20 percent. Pri katastrofá­lnom stave verejných financií a osempercen­tných deficitoch, ktoré po sebe zanechala prvá Ficova vláda s ministrom financií Jánom Počiatkom po finančnej kríze, to bola nevyhnutno­sť. Dnes sa nachádzame v podobne zlej situácii – nielen vinou Fica, ale najmä vinou vlád Igora Matoviča. Fico s Kamenickým teraz sľubujú, že budú konsolidov­ať tempom 1 percento HDP ročne. Pred voľbami aj po nich ešte hovorili, že 0,5 percenta musí stačiť.

S veľmi veľkou pravdepodo­bnosťou stúpnu aj ceny energií pre domácnosti, ktoré doteraz predchádza­júce i súčasná Ficova vláda dotovala.

Kamenický už sám pripomína, že nás za to v Európskej únii kritizujú. Napokon, žiadny štát v Európe nekompenzo­val vyššie ceny plynu, tepla a elektriny tak masívne ako Slovensko.

Ak to Robert Fico myslí s ozdravením verejných financií vážne, nebude to jednoduchá situácia. Ľudia všeobecne nemajú pocit, že by sa mali uskromniť, a voliči vládnej koalície, ktorí od svojich lídrov neustále počúvajú o chudobe, už vôbec nie. Ale kedy, keď nie teraz – opozícia tu nebude stáť v ceste, jeho voliči vyzerajú odhodlaní, a keď bude treba odhodlanie podvihnúť, už vie, ako ich motivovať.

Kamenický už sám pripomína, že nás za to v Európskej únii kritizujú. Napokon, žiadny štát v Európe nekompenzo­val vyššie ceny plynu, tepla a elektriny tak masívne ako Slovensko.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia