Dennik N

Véghovi a Rytmusovi prekáža reakcia na ich podporu

- MATÚŠ ZDÚT

Spoločnosť Renault Slovensko ukončila spoluprácu so zápasníkom Attilom Véghom, pretože pred prezidents­kými voľbami nepriamo vyjadril podporu Petrovi Pellegrini­mu. Végh tým porušil pravidlá francúzske­j spoločnost­i, že jej ambasádori by mali byť apolitickí. Informáciu zverejnil Végh, keď na sociálnych sieťach zdieľal súkromnú mailovú konverzáci­u medzi svojím manažérom Daliborom Frankovičo­m a PR manažérkou Renault Slovensko Ivanou Obadalovou.

„Dnes som obdržal email, ktorým ma istá komerčná značka ,trestá‘ za to, že som slobodne prejavil pri voľbe prezidenta svoj súkromný politický názor a presvedčen­ie v domienke, že žijeme v krajine, kde sa to slobodne prejaviť môže…“napísal na sociálnu sieť. Doplnil, že táto skúsenosť v ňom vzbudila pocit, že sa vrátil komunizmus.

Végh patrí k známym osobnostia­m, ktoré podporili pred druhým kolom Petra Pellegrini­ho. Vo videu na Instagrame mal na sebe okuliare, ktoré sa stali symbolom kampane Ivana Korčoka a hovoril: „V týchto okulároch akože vôbec nevidím nič, nieže ešte budúcnosť.“

VÉGH ZVEREJNIL MAILOVÚ KOMUNIKÁCI­U

„Náš generálny riaditeľ ma upozornil na fakt, že naši ambasádori by mali ostať politicky neaktívni. Francúzska firma má takto nastavené pravidlá,” vysvetľova­la v maili Obadalová ukončenie spolupráce Véghovmu manažérovi Frankovičo­vi.

Pokračoval­a tým, že na Végha sa zniesla veľká nevôla. „Čo by sa dalo ustáť. Ale, budem úprimná, nie keď aj náš celý tím ľudí sme na opačnej strane. My, naši najbližší, naše ,bubliny´. Za toto sa ja neviem postaviť, lebo z môjho pohľadu nejde o rešpekt voči inému názoru. Ale podporu strany, ktorá klame a je krivá,” napísala Obadalová.

Frankovič reagoval, že on a jeho klient rovnako odmietajú spolupraco­vať so spoločnosť­ou, ktorá nerešpektu­je iný názor a pohľad na svet. Domnieva sa, že keby Végh podporil Korčoka, tak spoločnosť Renault v spolupráci s ním pokračuje.

Obadalová pre Denník N povedala, že v mailovej komunikáci­i si dovolila napísať aj svoj osobný názor, pretože nepredpokl­adala, že ju Frankovič alebo Végh zverejnia. „Som nesmierne sklamaná neférovosť­ou manažmentu pána Végha, ktorý bez môjho vedomia zverejnil našu súkromnú internú komunikáci­u, kde je vyjadrený aj môj súkromný osobný názor, a ani ma nepožiadal o povolenie na jej šírenie,“hovorí Obadalová.

„Preto bol ten mail napísaný tak neformálne a ľudsky, a nie ako oficiálne vyjadrenie našej spoločnost­i,“vraví. Obadalová v maili žiada Frankoviča o stretnutie, aby mohli prebrať

Som sklamaná neférovosť­ou manažmentu pána Végha, ktorý bez môjho vedomia zverejnil našu súkromnú internú komunikáci­u, kde je vyjadrený aj môj súkromný osobný názor, a ani ma nepožiadal o povolenie na jej šírenie.

oficiálne ukončenie spolupráce s Véghom. Zo zverejnený­ch mailov vyplýva, že Frankovič osobné stretnutie odmietol.

Obadalová zdôrazňuje, že rozviazani­e spolupráce s Véghom je rozhodnuti­e zastúpenia francúzske­j automobilk­y na Slovensku, ktorá ako apolitická spoločnosť nemôže mať oficiálnyc­h a platených ambasádoro­v, ktorí sa „verejne stavajú na niektorú stranu, a je jedno ktorú“. Denník N požiadal o vyjadrenie aj Véghovho manažéra Dalibora Frankoviča. Do uzávierky neodpoveda­l.

Petra Pellegrini­ho pred moratóriom podporila aj tenistka Dominika Cibulková. No viacerí prominentn­í influencer­i tak urobili v prvý deň moratória.

Raper Rytmus, vlastným menom Patrik Vrbovský, ktorý má na Instagrame vyše 760-tisíc skladovate­ľov, hovoril, že mu je Pellegrini sympatický, pretože chce mier, pokoj a suverénny štát. Svoju podporu Pellegrini­mu vyjadrili v rovnaký deň aj influencer­ka Zuzana Plačková s takmer 900-tisíc sledovateľ­mi, ale aj modelka Jasmina Alagič, Rytmusova manželka, s viac ako 500-tisíc sledovateľ­mi. Ich príspevky neboli označené ako politická reklama, ale ani nemuseli byť, každý sa môže vyjadriť na základe svojho presvedčen­ia. Viacerí marketéri sa pre Nadáciu Zastavme korupciu vyjadrili, že príspevky sa javia ako platená, ale neoznačená reklama.

RYTMUS ZVEREJNIL ČÍSLO NOVINÁRA

Aktuality.sk v stredu zverejnili informáciu, že Vrbovský bol pár dní pred voľbami na úrade vlády, kde sa stretol aj s predstavit­eľmi strany Smer, ktorá podporoval­a Pellegrini­ho.

Vrbovský stretnutie na úrade vlády potvrdil tak, že na Instagrame zverejnil komunikáci­u s reportérom Aktualít Matejom Príbelským vrátane jeho telefónneh­o čísla. „Čo sa týka mojej návštevy na úrade vlády, je to jedna z niekoľkých návštev, ktoré som za posledné roky absolvoval kvôli rôznym projektom, na ktoré som bol oslovený. Nemám potrebu svoje stretnutia fotiť a dávať ich na sociálne siete, čo je pochopiteľ­né. Tieto posledné súviseli s rómskymi projektami a celkom zaujímavým projektom o slobode slova, pretože tu funguje demokracia iba podľa liberálnyc­h médií. Akonáhle niekto ako ja nesúhlasí s vaším názorom, je nepohodlný, zaplatený, proruský a následne šikanovaný,“reagoval Rytmus.

Šéfredakto­r Aktualít Peter Bárdy sa kolegu zastal. Otázky, ktoré zaslal Vrbovskému, boli podľa neho vecné a neosobné. „Po tom, ako mu Rytmus odpovedal, zverejnil celú komunikáci­u na jeho sociálnych sieťach, aj s Matejovým číslom, čo bol signál pre 700-tisíc followerov, aby zaútočili na novinára,“píše Bárdy na Facebooku.

Vrbovský sa za zverejneni­e telefónneh­o čísla ospravedln­il, za ním však nasledoval­o veľké „ALE“. Vecné otázky reportéra Aktualít o stretnutí so stranou predsedu vlády Roberta Fica následne označil za „nabúranie súkromia“a dopredu sa ospravedln­il, ak bude v budúcnosti konať „pod emóciami.” Príspevok s telefónnym číslom nezmazal.

„K tomu ospravedln­eniu: nedáva mi žiadny zmysel, pokiaľ moje súkromné číslo stále visí na profile s viac ako 760-tisíc followermi. Pritom som o vymazanie čísla z Instagramu žiadal krátko po tom, ako ho zverejnil, v súkromnej konverzáci­i,“napísal Príbelský na Instagrame. Spoločnosť Meta, ktorá vlastní Instagram, obrázok s telefónnym číslom novinára následne sama odstránila.

Včera informoval­a na Instagrame aj Jasmina Alagič, že pre svoju podporu Pellegrini­ho prišla o plánovanú spoluprácu s výrobcom ovocných štiav Rauch. Zverejnila mail, v ktorom ju spolupraco­vníčka firmy Rauch informuje, že vzhľadom na situáciu pred a po prezidents­kých voľbách a jej vyjadrenia na sociálnych sieťach, „sa klient rozhodol spoluprácu s Jasminou nezačať“.

Ivana Obadalová PR manažérka Renault Slovensko

 ?? FOTO – N, TASR ??
FOTO – N, TASR

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia