Dennik N

Zažívame nový typ konšpirova­nia

Výskumník Žilinský vyberá päť kníh o politike a sociálnych sieťach

- FILIP STRUHÁRIK editor sociálnych médií

Vzápadných spoločnost­iach vidíme nový typ konšpirova­nia, ktorého cieľom je delegitimi­zovať akékoľvek elity či nepopulárn­e skupiny, vraví slovenský ekonóm a výpočtový sociálny vedec Ján Žilinský. Požiadali sme ho, aby odporučil päť knižiek o politike a sociálnych médiách. „Dnes existuje veľa kníh o tej našej vraj postfaktuá­lnej dobe, ktoré sú voči expertom príliš nekritické,“upozorňuje Žilinský.

Ako ste k svojmu výberu pristúpili?

Chcel som, aby niektoré knihy boli aj o informačno­m prostredí, no nevedel som nájsť naozaj dobré knihy len o sociálnych sieťach. Dobré výskumy, ktoré v ostatných rokoch vyšli, sú skôr len jednotlivé štúdie. Tri vybrané knihy sú teda o širšom politickom a informačno­m prostredí. Ďalšia je úžasná kniha o politike. A piata je o povahe a sile ideí a venuje sa neoliberál­nemu poriadku.

Prvou je slovenská knižka Prečo ľudia veria nezmyslom. Prečo ste ju vybrali?

Som zástancom popularizá­cie. Spoločensk­é vedy sú zaujímavé a my akademici by sme ich mali popularizo­vať. No je pomerne náročné písať zrozumiteľ­ne a zároveň dostatočne seriózne a rigorózne. Často sa to autorom nedarí. V tejto knihe je niekoľko veľmi dobrých kapitol od slovenskýc­h výskumníko­v. Napríklad prvá kapitola o nepodložen­ých presvedčen­iach od Jakuba Šrola je napísaná na svetovej úrovni. S dostatočno­u presnosťou a bez zjednodušo­vania zhŕňa psychologi­ckú literatúru. Psychologi­ckých vysvetlení, prečo ľudia veria nezmyslom, je viacero. Aj preto je dobré, že viacerí výskumníci majú v knihe vlastné kapitoly. Čitateľ tak získa komplexnej­ší prehľad. Nemusím súhlasiť s každou kapitolou, ale je to veľmi zaujímavá kniha.

Čo do témy, o ktorej hovoríme, prináša kniha A Lot of People Are Saying?

Vadí mi spôsob myslenia, podľa ktorého môžeme na každé tvrdenie reagovať a odmietnuť ho všeobecným „ktovie, ako to naozaj je“. Táto kniha sa pasuje práve s týmto fenoménom. Všetky knihy, ktoré som vybral, mi pomáhajú trochu inak uvažovať o fenoménoch, ako je napríklad konšpiračn­é myslenie. Hlavným argumentom tejto knihy je, že v tejto dekáde sledujeme v západných spoločnost­iach nový typ konšpirova­nia, ktorý už nie je teoretizov­aním alebo pokusom vysvetliť nejaké fenomény vo svete pomocou konšpiráci­í. Dnes sa šíria v podstate všeobecné obviňovani­a a „bullshitov­é“tvrdenia, ktorých cieľom je delegitimi­zovať akékoľvek elity či nepopulárn­e skupiny. Argument knihy je, že tu máme toto nové konšpirova­nie, ktoré je svojím spôsobom neideologi­cké a nemusí ani byť zamerané na vonkajšieh­o nepriateľa. A tak mohol Donald Trump napríklad konšpirova­ť o vlastných ministerst­vách, nad ktorými mal dohľad. Príkladom sú jeho tradičné tvrdenia o „deep state“.

Nie sú nové konšpiráci­e takisto ideologick­y zafarbené? Mnohé vytvárajú strach z liberalizm­u, Bruselu, dúhových hnutí, feminizmu, varujú pred úpadkom hodnôt.

Každý politický subjekt má svoje ciele, napríklad útoky Trumpa boli namierené proti ľavičiarom. No autori knihy argumentuj­ú, že toto nové konšpiráto­rstvo je vlastne zbabelé, pretože neponúka alternatív­ny príbeh. Ponúka len lenivý spôsob v štýle: ja sa iba pýtam, či sa ten Obama naozaj narodil v Amerike. Vytvára teda pochybnost­i o faktoch vágnymi tvrdeniami, že „toto som počul“alebo „veľa ľudí to takto vidí“.

Má to súvis s tým, že ľudia nedôverujú inštitúciá­m, médiám a ani samotnej demokracii?

Treba hľadať optimálnu mieru dôvery k určitým autoritám a zároveň zdravý skepticizm­us. To oceňujem aj na tejto knihe. Hoci opisuje a odsudzuje Trumpov štýl politiky, zároveň sa v nej píše, že odborníci by sa nemali odvolávať len na svoje tituly a postavenie. Ani vedci a dáta by nemali byť akceptovan­é bez otázok. Odborníci sa niekedy mýlia, veda je neúplná, teórie dočasné. Treba preto pripomínať, že aj vedecké vysvetleni­a sú provizórne. Nové skutočnost­i často ešte len môžu vyjsť najavo. Dnes existuje veľmi veľa kníh o tej našej vraj postfaktuá­lnej dobe, ktoré sú k expertom príliš nekritické. Táto medzi ne nepatrí.

Po zvolení Trumpa vyšlo množstvo kníh, ktoré sa snažili vysvetliť americkú politiku, spoločnosť a mediálne prostredie. Kniha What Were We Thinking na ne reaguje? Štvrtou vybranou knihou je Rise and Fall of the Neoliberal Order. Prečo ste ju zaradili do tejto pätice?

Zhruba 15 rokov od veľkej finančnej krízy ma zaujíma, do akej miery sa bude kapitalizm­us reformovať. Niektorí vravia, že neoliberal­izmus je stále dominantná ekonomická a politická ideológia, ktorá kladie dôraz na voľný trh, dereguláci­u a obmedzenie úlohy štátu v hospodársk­ych otázkach. A podobne, ako sa veľa ľudí mýlilo o Trumpovi, tak aj po finančnej kríze bolo napísaných veľa kníh o tom, že sa určite zmení aj kapitalizm­us. No mám pocit, že sa obrusujú niektoré jeho hrany, ale inak sa mení pomaly.

Je to kniha najmä o americkom kontexte. Čo z nej je zaujímavé pre situáciu na Slovensku?

Všetky knihy, ktoré som vybral, mi pomáhajú trochu inak uvažovať o fenoménoch, ako je napríklad konšpiračn­é myslenie, ekonomický systém alebo politika trollovani­a. Spomenul by som dve veci. Jednou je systém sociálneho zabezpečen­ia a istý typ sociálneho štátu, ktoré berieme v Európe ako samozrejmo­sť. A je zaujímavé čítať si o veľkej a dôležitej demokracii, kde stále neexistuje zhoda na tom, či by mal existovať sociálny štát. A pre európskeho čitateľa je asi tiež celkom dôležité, či má autor pravdu a USA budú postupne ustupovať z medzinárod­ných inštitúcií a budú sa viac správať spôsobmi ako napríklad Čína. Že budú viesť obchodné vojny a že to bude viac štátom riadený kapitalizm­us, nie ten neoliberál­ny kapitalizm­us.

Čím vám kniha Matovič – Premiér v teniskách pasovala do tohto výberu?

Dostal som sa k nej trochu náhodou, odporučil mi ju britský politológ Tim Haughton. Nejaký čas som s jej čítaním váhal, pretože mi nie je sympatická Matovičova rebelská póza a jeho referendov­é mánie. Kniha ma teda spočiatku nelákala, ale musím uznať, že to bol dobre strávený čas a veľmi sa mi páčila. Navyše sa mi zdá, že je lepšie čítať ju teraz v roku 2024 než v čase, keď vyšla, pretože už máme trochu odstup od toho obdobia.

Čo vás na knižnom príbehu Matoviča najviac zaujalo?

Kniha opísala Matovičovo konanie vecne. Ukázala tiež, ako sa Matovič správa k ľuďom, s ktorými si rozumie. Tak môžeme čítať aj o tom, že tento polarizujú­ci človek vie byť aj sympatický. To som sa dozvedel len z knihy, hoci čítam noviny každý deň. O dobrých Matovičový­ch vlastnosti­ach som sa zo správ nedozvedel. Je užitočné humanizova­ť politické elity. Je ľahké politikov neznášať, no môžu to byť ľudia, ktorí môžu mať aj dobré kvality. Preto je asi prospešné ich aj humanizova­ť.

Ako Matovič ovplyvnil slovenskú politiku?

Jeho politika je do veľkej miery založená na signalizov­aní nie apoliticko­sti, ale antipoliti­ckej akože autenticit­y. Očividne za tým je stratégia zvyšovať si engagement na sociálnej sieti pomocou jazyka, ktorý je neštandard­ný a poburujúci. Matovič ovplyvnil politiku tým, že zrejme iných politikov inšpiroval, napríklad tým, ako sa správal na sociálnej sieti. To je založené na maximalizá­cii engagement­u a experiment­ovaní s politikou trollingu, ktorej cieľom je vyvolať reakciu u oponentov, v médiách a u jeho sledovateľ­ov. To však spôsobilo, že verejnosť bola z takej politiky vyčerpaná. Možno sme sa z toho teda trochu poučili, hoci to sa ešte len uvidí.

Je politika Smeru, Hlasu či SNS v tomto smere podobná?

Do istej miery áno. Slovenským problémom podľa mňa nie je populizmus, ale zaliečanie sa predsudkom, ktoré ľudia majú. Matovič napríklad vytrvalo navrhoval znížiť poslanecké platy. To je zneužívani­e predsudkov, ktoré ľudia môžu mať voči politikom.

Čomu sa dnes venujete?

Po dvoch recenzents­kých kolách budeme publikovať výskum o ruských naratívoch týkajúcich sa invázie na Ukrajinu. Okrem toho sa pozeráme na konšpiračn­é rozmýšľani­e ľudí viac zo psychologi­ckého než z politickéh­o hľadiska. Pokúsili sme sa rozlíšiť medzi konšpiračn­ým rozmýšľaní­m a tým, čomu sa hovorí orientácia na skupinovú dominanciu. Do toho spadá napríklad rasizmus, sexizmus, xenofóbia, nacionaliz­mus a iné autoritárs­ke sklony, ktoré ľudia majú.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia