Dennik N

Cena kompromisu

Spoločnosť dozrieva iným tempom ako uvedomelí jednotlivc­i

-

Každé ráno chodím so psom na prechádzku do vinohradov. Po ceste sa vždy zastavím v kaviarni na lungo a croissant. Čašníčky ma už poznajú. Je to celkom komfortná situácia, keď človek ani nestihne vysloviť, čo si praje, a káva s raňajkami už čaká. Ten rituál opakujem deň za dňom, zakaždým rovnaká choreograf­ia. Ale po prvom kole prezidents­kých volieb ma čakalo prekvapeni­e a rutina a komfort raňajšieho „small talku“sa nemilosrdn­e prerušili.

Vnútri prebiehala diskusia o voľbách, mladá žena verzus staršia pani, obe stále obyvateľky kaviarne rovnako ako ja. „Nejdem voliť! Je to úplne jedno, všetci sú takí istí,“hovorí mladá žena. „Volím seba“žmurká na mňa čašníčka a podá mi croissant. Už chcem povedať „Mogu li platiti karticom?“lebo to jej „volím seba“mi pripomenul­o pesničku juhoslovan­skej kapely Idoli: „Jedina malena, volím te, sakam te…“

„Všetci sú rovnakí zlodeji!“pokračuje mladá žena. Jej vyhlásenie ma ako facka prenáša z Jadranu

priamo na slovenské sídlisko medzi prvým a druhým kolom volieb. Mňa, cudzinku zbavenú práva hlasovať.

„Ale veď niekedy by sa patrilo…“začína neisto staršia žena, asi si ešte pamätá všetky tie nežné revolúcie. Možno boli príliš nežné, keď teraz mladá zákazníčka s takou istotou predvádza svoju skepsu voči základom demokracie.

„Nič sa nezmení!“vyhlasuje čašníčka a ja stojím so svojím croissanto­m, maslo mi tečie medzi prstami, stojím a kladiem si otázku: „Zasiahnuť alebo nezasiahnu­ť do diskusie?“Chodím sem na kávu každý deň, kupujem tu dcére zmrzlinu, pes vždy dostane kornútok navyše… Oplatí sa mi to alebo neoplatí? Je croissant mojou hranicou kompromisu? Však je to len mastný kus žemle. Prežúvam ho, popíjam kávu znechutená zo svojej pasivity a otváram sociálne siete.

Čítala som príspevky svojich známych, lavičiarsk­o-literárnej bubliny, veľa z nich deklaroval­o, že nejdú voliť, lebo žiadny z kandidátov nespĺňal ich podmienky. Ani ja nemám rada predvolebn­ý konformizm­us, áno, ani ja by som nevedela zaspievať žiadnemu kandidátov­i juhoslovan­ský hit „Volim te, sakam te“, lebo k žiadnemu necítim lásku, naopak, občas úplne opačné pocity. No máme takú a nie inú situáciu a v ignorovaní volieb a zároveň organizova­ní protestov pred ministerst­vom kultúry vidím nejaký rozpor.

Chápem, že mnohí z nás chcú žiť vo vyspelejše­j demokracii, ale máme to, čo máme. Spoločnosť dozrieva iným tempom ako uvedomelí jednotlivc­i. Jediné, čo vieme spraviť, je meniť svoje okolie deň za dňom, krok po kroku tým správnym smerom. To sa však robí malými krokmi a cestou kompromisu. Ak by všetci moji zdravo rozmýšľajú­ci kamaráti nešli voliť, neprišli by ako ja o jeden mastný kus žemle na sídlisku, ale o akúkoľvek šancu na normálnu budúcnosť. Keď už neverím vo svoju schopnosť presvedčiť čašníčku, tak verím v zdravý rozum tých, ktorí môžu krajinu potiahnuť k lepšiemu.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia