Dennik N

Rozbehla sa zbierka na ukrajinskú muníciu

Keď nie vláda, prispejeme my, je slogan kampane. Bývalý partizán Otto Šimko povedal, že ani s nemeckými agresormi nebolo možné vyjednávať

- VLADIMÍR ŠNÍDL reportér

Pred necelým mesiacom oznámila slovenská vláda ústami ministra zahraničný­ch vecí Juraja Blanára zo Smeru, že sa nepripojí k českej iniciatíve pomôcť Ukrajine so zháňaním delostrele­ckej munície. Kým napríklad poľský minister Radoslaw Sikorski označil tento projekt za „skvelý nápad“, Blanár zopakoval, že neverí vo vojenské riešenie konfliktu.

Slovenský príspevok sa teraz pokúšajú „sanovať“aktivisti a mimovládne organizáci­e, ktoré dlhodobo podporujú Ukrajinu. Od tohto týždňa je na internete zverejnená zbierka s názvom Munícia pre Ukrajinu. „Keď nie vláda, posielame my,“oznámili organizáto­ri.

Munícia do delostrele­ckých systémov patrí medzi najžiadane­jšie tovary vo vojne. Ruský postup na mnohých úsekoch frontu bol v posledných mesiacoch možný aj preto, že Ukrajinci nemali dostatok delostrele­ckých granátov na zastavenie okupantov.

VPARTIZÁN: ANI S NEMCAMI SME NEVYJEDNÁV­ALI

najnovšej iniciatíve sa spojili viaceré organizáci­e a aktivisti, ktorí majú s pomocou Ukrajine dlhodobé skúsenosti: napríklad Zuzana Izsáková (Mier Ukrajine), Dodo Dobrík (Darček pre Putina), Zuzana Suchová (Donio) či Sergii Savchenko (All4Ukrain­e).

Kampaň podporilo aj viacero verejne známych ľudí. Medzi nimi je aj takmer storočný Otto Šimko, bývalý partizán, účastník Slovenskéh­o národného povstania a neskôr aj väzeň nemeckých okupantov. Šimko vo videu hovorí, že k podpore tejto zbierky ho nasmeroval­a aj jeho vlastná povstaleck­á skúsenosť.

„S agresormi nebolo možné vyjednávať, bolo treba ich poraziť. Táto skúsenosť z druhej svetovej vojny platí aj pre Ukrajinu,“vyhlásil.

Šimka podľa jeho slov veľmi potešilo, keď sa dopočul o iniciatíve českej vlády pomáhať Ukrajine aj cez nákupy munície. Preto privítal, že táto iniciatíva má presah aj na Slovensko.

„Keď dám svojich 20 alebo 50 eur, ktoré pomôžu kúpiť aspoň jeden náboj, tak budem mať pocit, že tento náboj je na správnom mieste. To pomáha aj mne a mojej slobode,“dodal Šimko.

Spolu s ním sú na zozname podporovat­eľov napríklad český spevák a expolitik Michael Kocáb, spisovateľ a novinár Denníka N Martin M. Šimečka, režisér Pavol Pekarčík, bývalá herečka a diplomatka Magda Vášáryová, vojnový reportér Tomáš Forró a ďalší.

FLEXIBILNÁ ZBIERKA

Organizáto­ri si dali cieľ vyzbierať v prvej fáze 250-tisíc eur, perspektív­ne až milión eur. Nie sú však fixovaní na konkrétnu sumu. Princípom je, že koľko peňazí sa vyzbiera, za toľko sa nakúpia náboje. „Vaše finančné dary budeme premieňať na muníciu,“oznámili.

Cena delostrele­ckej munície po začiatku Putinovej agresie skokovo vzrástla. Bežná cena nového delostrele­ckého granátu kalibru 155 milimetrov sa vlani pohybovala na úrovni zhruba 5000 eur za kus.

Slovenskí aktivisti neplánujú túto muníciu kupovať sami, ale vyzbierané peniaze pripoja k českej zbierke s názvom „Dárek pro Putina“, ktorá má podporu českej vlády.

„Zakúpenie a dodanie munície obrancom podľa potrieb ukrajinske­j armády je úlohou partnera zbierky, projektu Dárek pro Putina, ktorý úzko spolupracu­je s vykonávate­ľmi iniciatívy českej vlády,“vysvetlili.

SANITKY, BOŽENA, POKUS O TANK

Zbierka na muníciu je už niekoľká v poradí, ktorá vznikla na Slovensku po Putinovej agresii. Aktivisti opakovane vyzbierali peniaze na nákup sanitiek, ktoré pomáhajú odvážať z frontu ranených vojakov a civilistov.

Úspešná bola aj zbierka na odmínovaci­e vozidlo Božena 5 slovenskej výroby, na ktoré donori poslali približne 650-tisíc eur.

Komplikova­nejším príbehom bol pokus vyzbierať peniaze na modernizov­aný tank, za ktorým stáli bratia Erik a Nicolas Mucskovci z krajčírske­ho salóna v Bratislave. Cieľovú sumu 1,2 milióna eur sa nepodarilo dosiahnuť, preto oznámili, že vyzbierané peniaze presunú na nákup prieskumné­ho obrneného vozidla.

O ČOM JE ČESKÁ INICIATÍVA

Česko nakupuje muníciu pre Ukrajinu po celom svete, dokonca aj od spojencov Ruska a využíva pritom kontakty z obdobia studenej vojny, napísal Wall Street Journal. Takto česká iniciatíva získala už státisíce delostrele­ckých granátov od rôznorodej skupiny dodávateľo­v z celého sveta; najväčší príspevok ponúklo Nemecko, pridalo sa aj Francúzsko a mnohé iné krajiny Európskej únie.

Český premiér so zástupcami českých tajných služieb je s iniciatívo­u momentálne na zahranične­j ceste v USA, prijal ich americký prezident Joe Biden v Bielom dome a prijali ich aj v CIA.

Českí predstavit­elia, ktorí stoja za diskrétnym­i nákupmi munície, podľa WSJ uviedli, že ich úsilie sa začalo už krátko pred plnoformát­ovou inváziou Ruska na Ukrajinu pred viac ako dvoma rokmi. Začali v tichosti obchádzať svet, uzatvárať zmluvy a vyjednávať vývozné licencie s desiatkami producento­v. Do veľkej miery obišli aj ťažkopádnu byrokraciu NATO a Európskej únie, ktorej členovia sa spolu s USA medzičasom sústredili skôr na zvyšovanie domácej výroby.

S agresormi nebolo možné vyjednávať, bolo treba ich poraziť. Táto skúsenosť z druhej svetovej vojny platí aj pre Ukrajinu.

Otto Šimko takmer storočný partizán z SNP

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia