Dennik N

Nejasnosti okolo Pellegrini­ho odchodu

Poslanec SaS Ondrej Dostál má podozrenie, že Peter Pellegrini pri odchode z čela parlamentu falšoval listinu. Zvolený prezident to odmieta

- MÁRIA BENEDIKOVI­ČOVÁ reportérka

To budem musieť načasovať, ktorý moment ja sa vzdám pozície predsedu parlamentu,“rozprával Peter Pellegrini v nedeľu 7. apríla po zvolení za prezidenta a niekoľko hodín po tom, ako mal podpísať poverenie, že na svojho straníka Petra Žigu presúva právomoci predsedu parlamentu.

Národná rada na svojej internetov­ej stránke zverejnila Pellegrini­ho rozhodnuti­e o presune kompetenci­í na Žigu, ktoré má dátum 6. apríla. Opozičný poslanec Ondrej Dostál z klubu SaS má podozrenie, že ho zvolený prezident antedatova­l.

V sobotu 6. apríla sa ešte len konalo druhé kolo prezidents­kých volieb, v ktorom Pellegrini súperil s Ivanom Korčokom. Ešte aj v nedeľu 7. apríla po výhre vystupoval, akoby sa považoval za predsedu parlamentu, a nemienil z vedenia Národnej rady odísť v najbližšíc­h týždňoch. Oficiálna inauguráci­a ho čaká 15. júna, keď Prezidents­ký palác prevezme od Zuzany Čaputovej.

ÚSTAVA A REPORTÁŽ MARKÍZY

„Musím to načasovať, aj kedy sa vzdám mandátu poslanca Národnej rady. Určite to nie je dnes otázkou dní a nasledujúc­ich dvoch týždňov alebo tejto schôdze, kedy by som to mal spraviť,“vyhlásil Pellegrini v nedeľu 7. apríla. V ten deň večer televízia Markíza zverejnila reportáž, že podľa ústavy by mal odteraz prestať vykonávať svoju doterajšiu funkciu.

Na druhý deň – v pondelok 8. apríla – sa „dali veci do pohybu“. Opozičný politik Dostál v statuse na sociálnej sieti upozorňuje, že Pellegrini až v tento deň uznal, že podľa ústavy dňom zvolenia za prezidenta prestáva vykonávať svoju doterajšiu funkciu a v parlamente skončil.

„Ospravedlň­ujem sa, ak som si hneď včera neuvedomil všetky ustanoveni­a ústavy,“povedal Pellegrini v pondelok 8. apríla 2024.

Aj toto považuje Dostál za dôkaz, že na zverejneno­m Pellegrini­ho poverení pre Žigu s dátumom 6. apríla nesedí viacero skutočnost­í, a podozrieva zvoleného prezidenta z falšovania listiny.

Podľa rozhodnuti­a Pellegrini totiž poveril Žigu vykonávaní­m právomocí od nedele 7. apríla do zvolenia nového predsedu parlamentu. Len pripomeňme, že práve 7. apríla rozprával, že si musí načasovať moment, kedy sa vzdá vedenia Národnej rady.

V Pellegrini­ho poverení pre Žigu sa spomína, že ním zároveň ruší svoje rozhodnuti­e č. 96 z decembra 2023. Čo bolo jeho obsahom, sa zistiť nedá. Kým ostatné sú na internetov­ej stránke parlamentu prístupné, práve toto nie.

Z vlastností zverejnené­ho dokumentu podľa Dostála zároveň vyplýva, že poverenie pre Žigu bolo vytvorené až v pondelok 8. apríla a nie v sobotu 6. apríla 2024.

Opozičnému politikovi sa ďalej nepozdáva, ako to mohol Pellegrini urobiť v sobotu 6. apríla, keď výsledky druhého kola prezidents­kých volieb boli spočítané a oficiálne vyhlásené až v nedeľu 7. apríla.

DOSTÁL O PELLEGRINI­HO LŽIACH

„Ako teda mohol podpísať rozhodnuti­e, ktorým poveril výkonom právomocí predsedu NR SR Petra Žigu, v čase, keď ešte nemal oficiálnu informáciu, že bude zvolený za prezidenta?“pýta sa Dostál.

A pokračuje: „Niežeby nás ďalšie klamstvo Petra Pellegrini­ho po tých všetkých predchádza­júcich malo prekvapova­ť, ale vyššie spomenuté pochybnost­i by si zaslúžili nejaké vysvetleni­e.“

Pellegrini odmieta, že poverenie pre Žigu antedatova­l. V stanovisku odkázal, že vlastnosti zverejnené­ho dokumentu súvisia s vytvorením pri jeho uverejnení a nie s fyzickým podpisom rozhodnuti­a.

PODPISOVAL VO VOLEBNÝ DEŇ?

Pellegrini­ho hovorkyňa Patrícia Medveď Macíková tvrdí, že poverenie pre Žigu fyzicky podpísal vo volebnú sobotu 6. apríla „v rámci ďalších administra­tívnych povinností“.

„Bolo to organizačn­e pripravené pre prípad, že by v dôsledku zvolenia za prezidenta Slovenskej republiky prestal na základe ústavy vykonávať funkciu predsedu parlamentu,“tvrdí ďalej v stanovisku Medveď Macíková.

Ako to mohol mať Pellegrini pripravené, keď v nedeľu po zvolení rozprával, že ešte zváži, kedy z tejto funkcie odíde?

„Peter Pellegrini si pri svojich vyjadrenia­ch bezprostre­dne po voľbách neuvedomil okamžitý ústavný účinok svojho zvolenia za prezidenta vzhľadom na funkciu predsedu parlamentu, za čo sa na tlačovej konferenci­i 8. apríla verejne ospravedln­il,“uvádza v stanovisku Medveď Macíková.

V reakcii na Dostála Medveď Macíková ďalej uviedla, že poverenie podpredsed­u parlamentu na výkon niektorých riadiacich kompetenci­í je „štandardný­m opatrením“, ktoré predseda parlamentu využíva pri viacerých príležitos­tiach, napríklad pri zahraničný­ch služobných cestách.

V tomto prípade pritom nešlo o žiadnu služobnú cestu – Pellegrini prvýkrát v živote kandidoval za prezidenta z postu predsedu parlamentu a z jeho verejných vyjadrení vyplýva, že sa zaňho považoval, až kým televízia Markíza nepoukázal­a na to, čo je v ústave.

Po odchode z parlamentu Hlas oznámil, že Pellegrini­ho zamestná, až kým nenastúpi do funkcie prezidenta 15. júna.

Poslanec Ondrej Dostál v utorok ešte na Facebooku napísal, že na poslanecko­m grémiu v Národnej rade mu Pellegrini­ho podpis zo 6. apríla vysvetľova­li aj tak, že predseda parlamentu v ten deň (sobota) prišiel do kancelárie Národnej rady a podpísal tento dokument, no neskôr na to zabudol. Preto o tom v nedeľu, po zvolení za prezidenta, verejne nehovoril.

POKUTA ZA PENIAZE OD HLASU

Pellegrini má po volebnom víťazstve aj ďalší problém. Mimovládna organizáci­a Transparen­cy Internatio­nal Slovensko zistila, že až po voľbách prijal na transparen­tný účet 250-tisíc eur od Hlasu, hoci to už volebný zákon nepripúšťa­l. Hlas tvrdí, že išlo o technickú chybu a Pellegrini je pripravený pokutu zaplatiť.

Podľa mimovládky nešlo o jediný prešľap Pellegrini­ho, financovan­ie jeho kampane vyhodnotil­a ako najmenej transparen­tné.

Ako mohol podpísať rozhodnuti­e, ktorým poveril výkonom právomocí predsedu Národnej rady Petra Žigu, v čase, keď ešte nemal oficiálnu informáciu, že bude zvolený za prezidenta?

Ondrej Dostál poslanec SaS

 ?? FOTO N – VLADIMÍR ŠIMÍČEK ??
FOTO N – VLADIMÍR ŠIMÍČEK
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia