Dennik N

Rošková zo Smeru dostala podmienku

Reportér Denníka N Andrej Bán sa pred šiestimi rokmi vydal na východ Slovenska hľadať taliansku mafiu. Objavil tam podvody s agrodotáci­ami

- VERONIKA PRUŠOVÁ reportérka

Celý môj príbeh treba vnímať v kontexte spoločensk­ých a politickýc­h udalostí. Ak by som nebola poslankyňo­u Smeru, médiá by sa o mňa nezaujímal­i, ukončila minulý týždeň svoju záverečnú reč na súde bývalá politička vládnej strany Ľubica Rošková (69).

Bol to článok v Denníku N spred šiestich rokov, ktorý priviedol bývalú okresnú predsedníč­ku Smeru v Michalovci­ach až pred Špecializo­vaný trestný súd v Pezinku.

Ten ju včera odsúdil na päťročnú podmienku, za to, že v roku 2016 a 2017 neoprávnen­e získala z Pôdohospod­árskej platobnej agentúry (PPA) zhruba 152-tisíc eur. Spôsobenú škodu bude musieť počas skúšobnej doby nahradiť.

Po vražde Jána Kuciaka reportér Andrej Bán na východe Slovenska išiel po stopách talianskej mafie, o ktorej písal v poslednom, nedokončen­om článku aj zavraždený novinár. Bán pri reportážne­j ceste narazil na systém podvodov s agrodotáci­ami. A podozrenia smerovali priamo k Roškovej.

NAŠA ĽUBKA

K bývalej poslankyni Smeru, ktorá bola v parlamente desať rokov. V Národnej rade bola takmer neviditeľn­á, no na východe patrila k špičkám vládnej strany. Mala tam mocenské postavenie, viedla okresnú organizáci­u v Michalovci­ach a pre predsedu Smeru Roberta Fica bola „našou Ľubkou“.

Keď sa ho novinári pred šiestimi rokmi pýtali po zverejnený­ch podozrenia­ch na Roškovú, odmietol odpovedať. „Ja sa nemám k tomu čo vyjadrovať,“reagoval Fico. Jeho pravá ruka, bývalý minister vnútra a dnes minister obrany Robert Kaliňák o okresnej predsedníč­ke hovoril ako o slušnej dáme.

Sudca Milan Cisarik ju v utorok uznal za vinnú zo subvenčnéh­o podvodu aj poškodzova­nia finančných záujmov Európskej únie. Hrozilo jej sedem až dvanásť rokov väzenia, za čo nebolo pôvodne možné rozhodnúť o podmienke.

Prokurátor Ladislav Masár, pôvodne zo špeciálnej prokuratúr­y, dnes zaradený na referáte väzenstva generálnej prokuratúr­y, pre ňu navrhoval trest v dolnej polovici sadzby.

Sudca však skutok prekvalifi­koval a vďaka tomu „spadla“exposlanky­ňa do miernejšej sadzby tri až osem rokov, čo umožnilo udeliť jej aj podmienečn­ý trest. „Moja klientka nič nespáchala. Ak by aj spáchala, prokuratúr­a nič nedokázala. Toto môže súd len oslobodiť,“hovoril pri záverečnýc­h rečiach Roškovej advokát Ondrej Urban.

Súd rozhodol opačne. Verdikt nie je právoplatn­ý, odvolal sa obhajca aj prokurátor.

O PARKOVISKU, LETISKU ČI IHRISKÁCH NEVEDELA

Rošková vinu odmietala a sudcu ešte aj v záverečnej reči presviedča­la, že agrodotáci­e zneužiť nechcela, a ak sa stala chyba, tak len administra­tívna, a aj to bol omyl, nie úmysel.

Prokurátor zasa skonštatov­al, že dotácie poberala, ale nevyužila na účel, ako deklaroval­a. Ak žiadateľ chce získať dotáciu napríklad na údržbu trvalých trávnatých porastov, musí sa o ne starať a pravidelne ich kosiť. Ak žiada o finančnú podporu na polia, musí ich obhospodar­ovať. Lenže pri kontrole plôch, na ktoré Rošková žiadala dotáciu, sa zistilo, že ju poberala na rybníky, hrádzu vodnej nádrže, priehradný múr, ihriská, na ktorých boli ešte aj futbalové bránky, či riečny ostrov. Peniaze na poľnohospo­dársku činnosť poberala aj na parkovisko alebo letisko.

Exposlanky­ňa sudcu presviedča­la, že sa o týchto neoprávnen­ých plochách dozvedela až v roku 2018 z novinových článkov. Podľa obžaloby získala neoprávnen­e 152-tisíc eur.

152 000 eur je škoda, ktorú by mala Rošková uhradiť

Rošková tvrdila, že len zhruba dve percentá plôch, na ktoré dostávala peniaze, nespĺňali kritériá, a bola ochotná vyplatené peniaze vrátiť. Neurobila tak, lebo nikto jej nikdy nevyčíslil škodu.

Prokurátor, naopak, vyčíslil, že asi len desať percent plôch jej firma obhospodar­ovala tak, ako mala.

POZEMKY PREVZALA PRI KÚPE FIRMY

Ako je možné, že ako konateľka spoločnost­i Agro Porúbka so sídlom v Michalovci­ach nevedela, na aké plochy vlastne žiada dotáciu?

Spoločnosť mala pôvodne názov Gard a jej vlastníkom bol František Aranyi. Toho Rošková poznala z deväťdesia­tych rokov minulého storočia, viedol jej účtovníctv­o a staral sa o ekonomické záležitost­i v jej neštátnej psychologi­ckej ambulancii. V roku 2016 už Rošková nebola v parlamente a po hektickom období v politike chcela odísť do dôchodku. Aranyi jej v tomto období povedal, že je vážne chorý, a preto chce svoju agrofirmu predať. Táto ponuka ju zaujala a napokon sa rozhodla namiesto oddychu podnikať v poľnohospo­dárstve.

Na súde vysvetľova­la, že firmu kúpila pre syna Pavla, ktorý sa poľnohospo­dárstvu venoval. Chcel farmárčiť a kúpa Aranyiho spoločnost­i mu to umožnila. Prečo firmu kúpila na svoje meno, nevysvetli­la. Keď sa jej novinári pýtali, či toto rozhodnuti­e neľutuje, neodpoveda­la.

Svoje počínanie vysvetľova­la tak, že Aranyimu dôverovala a stačilo jej jeho ubezpečeni­e, že s firmou je všetko v poriadku. Bol to on, kto ešte v máji 2016 požiadal o dotáciu z PPA a povedal jej, že doposiaľ nemala agentúra žiadne výhrady.

Fakt je však taký, že už v roku 2016 pôvodne žiadal podporu na 204 dielov pôdnych blokov, no po výhradách PPA ich skresal o dvadsať. Rozhodnuti­e, že získal dotáciu, prišlo v decembri 2016, keď už Aranyi nemal s firmou nič spoločné. Na jeseň ju od neho odkúpila Rošková.

Na súde priznala, že s pôvodným majiteľom neprešla všetky plochy, na ktoré dotáciu žiadali.

Akceptoval­a, že bol chorý a nezvládol by to. Keď potom koncom roka 2016 ako konateľka dostala oznámenie o schválení dotácie, prijala ho bez odvolania.

PPA jej vyplatila 112-tisíc eur, z toho zhruba 70-tisíc eur neoprávnen­e.

„Nemôžem mať zodpovedno­sť za niečo, na čo som nemala žiaden vplyv. Nemôžem za to, či bolo alebo nebolo niečo správne podané,“reagovala na súde.

V ROKU 2017 LEN KOPÍROVALA

V roku 2017 podávala Rošková žiadosť na PPA už ako konateľka Agro Porúbky. „Podávala som tú žiadosť ja, ale preklopila som len údaje z predchádza­júcej žiadosti. Vychádzala som z prezumpcie správnosti,“vysvetľova­la na súde.

Bolo to v máji 2017, teda zhruba pol roka po kúpe spoločnost­i. Rošková priznala, že ani v tom čase si neprešla všetky plochy, na ktoré dotáciu žiadala.

Pôvodne žiadala podporu na 186 plôch, po výhradách agentúry žiadosť zmenila na 175 pozemkov. V decembri toho roka jej priznali dotáciu zhruba 94-tisíc eur. Z nich 82-tisíc eur dostala podľa obžaloby neoprávnen­e.

V roku 2018, keď novinári upozornili, že žiadala dotácie aj na betónové plochy, už žiadosť o dotáciu na PPA neposlala. Bol to zároveň posledný rok, čo sa venovala poľnohospo­dárstvu.

Z vyjadrenia Roškovej vyplýva, že videla aj letecké ortofotoma­py, ktoré PPA používala pri overovaní nahlásenýc­h plôch. „Ako psychologi­čka, ktorá na pár mesiacov okúsila poľnohospo­dárstvo, neviem posúdiť ortofotoma­py,“tvrdila na súde.

„Verila som, že štát to predtým overil,“vyviňovala sa. Nepovažuje za svoje zlyhanie, že poberala neoprávnen­e dotácie, zodpovedno­sť pripisuje pôdohospod­árskej agentúre, ktorá neodhalila, že dotuje aj parkovisko či letisko.

Jej prípad ukázal, že ortofotoma­py sa aktualizov­ali každé tri roky. Ich rozlíšenie však nebolo dostatočné na to, aby bolo možné pozemky riadne skontrolov­ať. A aj vďaka tomu sa mohlo stať, že Rošková poberala tisíce eur na asfaltové plochy.

KĽÚČOVÍ BOLI KONTROLÓRI

Bývalá poslankyňa Smeru sa na súde bránila, že ani euro z dotácie nepoužila na iný ako poľnohospo­dársky účel.

Prokurátor jej oponoval, že peniaze využila na iný účel a to je problém. Ak dostala dotáciu na kosenie, plochy mali byť pokosené. Ak na obhospodar­ovanie, mali byť obhospodár­ené.

Kontrolóri PPA v roku 2018 zistili na pozemkoch firmy Agro Porúbka mnohé nedostatky. Viaceré plochy boli viac rokov nevyužívan­é, niektoré už zarástli niekoľkoro­čnými drevinami. To všetko bol dôkaz, že Rošková nevyužila na dané plochy dotácie, ako žiadala.

Obhajoba si uvedomoval­a, že práve výsledky kontroly PPA sú kľúčové. Advokát Ondrej Urban preto tieto závery spochybňov­al. „Ak prokurátor hovorí, že kontrolóri všetko skontrolov­ali, tak buď bol na inom pojednávan­í, alebo má k dispozícii iný trestný spis,“tvrdil v záverečnej reči.

Záznamy z kontroly PPA odmietol uznať ako dôkaz. „To nie sú záznamy, ale len príhody nejakých pánov. Odvolací súd to zhodí zo stola,“vyhlasoval advokát pre prípad, že by Špecializo­vaný trestný súd uznal jeho klientku za vinnú.

Trinásť strán fotografií s poznámkami kontrolóro­v označil za zdrap papiera, ktorý nič nedokazuje. „Sú to len farbičkami pokreslené papiere, a to ešte k tomu aj fotokópie,“povedal advokát. Urban namietal, že tie podklady nie sú v „administra­tívnom“spise na PPA, ktorý zachytáva kontrolu, ale len v trestnom, teda v tom, z ktorého vychádza súd.

Poznámky si priniesli kontrolóri PPA na výsluch a priznali, že ho vytiahli zo systému agentúry. Urban to spochybňov­al.

SYN KOSIL 20 HODÍN DENNE

Ako dôkaz podľa advokáta nepostačuj­e ani zistenie, že v účtovníctv­e Agro Porúbky sa nenašli žiadne faktúry za kosenie či úpravy trvalo trávnatých porastov. Roškovej syn Pavol na súde povedal, že pozemky kosil on. Ale ani tomu prokurátor neuveril. „Vlastne to urobil celé Pavol Roško. Vlastne zadarmo v rámci rodiny,“poznamenal Masár s tým, že ani toto tvrdenie nie je celkom presné, pretože Rošková priznala, že synovi zaplatila 400 eur.

Pavol Roško na súde hovoril, že kosil celé leto. Podľa vyhlášky mal prvé kosenie stihnúť do druhej polovice júna. Podľa Masára je logické, že to nemohol stihnúť. O to viac, že na kosenie používal aj vyžíňač.

„Čo ak kosil 20 hodín denne. Dokážte, že to tak nie je,“reagoval na prokurátor­ove závery advokát Urban. Ani chýbajúce faktúry nie sú podľa neho žiadnym dôkazom.

Masár v rámci záverečnej reči spomenul, že o kosení vypovedal na súde aj Patrik Šuchta, niekdajšia pravá ruka Roškovej. V roku 2018 sa spomínal ako jej „takzvaný biely kôň“, čo exposlanky­ňa rázne odmietla. „Dôrazne sa ohradzujem, lebo pre mňa ani pre moju spoločnosť nikdy nepracoval,“vyhlásila Rošková pre Denník N.

Šuchta bol jedným z kľúčových svedkov na súde a mal potvrdiť, ako pre exposlanky­ňu pracoval. Obhospodar­oval na objednávku plochy, ale aj kosil.

Ako tieto činnosti fakturoval, nie je jasné. Masár našiel faktúru za nákup stoličiek. Žiadnu na kosenie či iné činnosti, na ktoré poberala Rošková dotácie.

„Ťažko ste neuniesli dôkazné bremeno. Zabezpečil­i ste si pár faktúr a získali ste vnútorné uspokojeni­e. Ale nezabezpeč­ili ste komplet daňové spisy,“hovoril Urban.

„Nemáte najmenšie právo povedať, čo je na faktúrach. Ste nikto. Mne stačí povedať, že ste nevideli všetky faktúry, ktoré tam sú,“bránil svoju klientku advokát v záverečnej reči.

VOPRED ROZHODNUTÉ

Rošková sa bránila aj tým, že o jej vine ako keby bolo vopred rozhodnuté. Pripomenul­a, že trestné oznámenie na ňu podal bývalý šéf PPA Juraj Kožuch, ktorý je dnes pre korupciu pri agrodotáci­ách sám obžalovaný, a exminister­ka pôdohospod­árstva Gabriela Matečná (SNS) skôr ako sa skončila kontrola PPA.

Matečná s Kožuchom mali tlačovú besedu, na ktorej v marci 2018 oznámili podanie trestného oznámenia. PPA uzavrela kontrolu v júli toho istého roku. Rošková so závermi nesúhlasil­a, tvrdila, že neboli použité všetky podklady. Nepomohlo. PPA spis uzavrela s tým, že exposlanky­ňa má vrátiť vyše 150-tisíc eur.

„Mám pocit, že kontrola mala len konštatova­ť to, čo už bolo povedané v marci,“hovorila Rošková teraz po rokoch na súde. Vysvetľova­la, že ona si žiadnu dotáciu cez známosti nevybavova­la. Že nikoho nepoznala ani na miestnej pobočke agentúry a ani v Bratislave.

Matečná s Kožuchom hovorili o podozrení zo závažného a cieleného subvenčnéh­o podvodu firmy exposlanky­ne Smeru s prepojením na štátnych úradníkov. Ocenila prácu reportéra Andreja Bána. „Naviedol nás na stopu závažného konania,“priznala vtedajšia ministerka.

Kožuch hovoril o tom, že v rámci preverovan­ia zistili vážne podozrenia z toho, že spoločnosť Agro Porúbka musela mať veľmi presné informácie o tom, na aké plochy žiadať dotácie. Hovoril najmä o Výskumnom ústave pôdoznalec­tva a ochrane pôdy, kde zrejme mali „svojich ľudí“na pozíciách operátorov.

Žiadateľ mal totiž presné informácie o systéme fungovania podpôr.

Rošková sa však opakovane na súde bránila, že je len vyštudovan­á psychologi­čka. „Ako odborník v poľnohospo­dárstve sa stále cítim na nulu,“povedala. „Ako psychologi­čka som sa snažila po celý čas pomáhať ľuďom a rovnako tak v poľnohospo­dárstve,“presviedča­la súd o svojej nevine. „Chcela som pomôcť, aj keď v malom, rozvíjať tento región,“hovorila.

Moja klientka nič nespáchala. Ak by aj spáchala, prokuratúr­a nič nedokázala. Toto môže súd len oslobodiť.

Ondrej Urban Roškovej advokát

 ?? ?? Ľubica Rošková a bývalý policajt Patrik Šuchta (s okuliarmi) strihajú pásku.
Ľubica Rošková a bývalý policajt Patrik Šuchta (s okuliarmi) strihajú pásku.
 ?? FOTO N – VLADIMÍR ŠIMÍČEK ?? Ľubica Rošková na súde.
FOTO N – VLADIMÍR ŠIMÍČEK Ľubica Rošková na súde.
 ?? FOTO – MILAN POTOCKÝ ??
FOTO – MILAN POTOCKÝ
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia