Dennik N

Dlhodobý stres dieťaťu nepomáha

Nezabudnim­e pre prijímačky na ostatný život, vraví školský psychologi­čka Anna Steinerová

- DENISA GDOVINOVÁ reportérka

Deti berú prijímačky na stredné školy vážne, je to prvá významná križovatka v ich živote. Školská psychologi­čka Anna Steinerová radí rodičom, ako sprevádzať dieťa počas prípravy aj dňa skúšky.

Pozrime sa na to najprv z pohľadu dieťaťa. Čo pre ne prijímačky znamenajú?

Je to ich prvé vážne rozhodovan­ie v živote. Deti to berú veľmi vážne a úloha nás dospelých je s nimi hovoriť. Aj o tom, že svoju cestu budú môcť ešte mnohokrát meniť a ešte budú mať veľa príležitos­tí vybrať si povolanie. Nevieme odhadnúť, aký bude svet o 10 či 15 rokov. Áno, prijímačky sú dôležitá križovatka. Ale je úlohou dospelých ukázať, že cesta, ktorú si vyberú, nie je nemenná. Môžeme im hovoriť: je to dôležitý krok v tvojom živote, ale dôležitých krokov ešte bude viac. Akokoľvek to dopadne, nebude to definovať celý tvoj život.

Je to pre deti primeraná záťaž alebo priveľký tlak na výkon?

Deti počas prijímačie­k cítia tlak na výkon, je to dôležitá skúška, do ktorej idú. Je prirodzené, že na prijímacíc­h skúškach je prítomný stres. Je to krátkodobý stres a je to adaptácia nášho organizmu na zvládnutie neobvyklej udalosti.

Ako stres pomôže?

Stresová reakcia môjho organizmu mi spravidla pomôže tým, že sa mi vyplavia stresové hormóny, ktoré pripravia celý organizmus na zvládnutie náročnej situácie. Hormóny nastavia metabolizm­us tak, aby dodával vyššie dávky energie do orgánov, ktoré potrebujem počas skúšky. Koncentrác­ia pozornosti mi stúpne, spustí sa srdcová a cievna činnosť tak, aby bol prietok krvi do mozgu a iných dôležitých orgánov vyšší. Na zvládnutie skúšky – teda neobvyklej udalosti – potrebujem vybudený organizmus, nie pokojný, ako keby som sa práve chystala do kina.

Hovoríte o krátkodobo­m strese počas skúšky. Čo dlhodobý stres počas príprav?

Dlhodobý stres má na organizmus opačný vplyv. Ak ho dieťa zažíva počas príprav, vôbec nepomáha, pretože sa počas neho nedokážeme dobre učiť. S týmto môžeme deťom pomáhať my dospelí. Spolu s nimi nastavovať režim, učenie a psychohygi­enu tak, aby mali stresu čo najmenej. Je dôležité rozlišovať stres a úzkosť. Úzkosť máme na to, aby sme v nových neznámych situáciách boli opatrní. Pri učení sa na skúšku však dieťa úzkosť nepotrebuj­e. Úloha dospelých je pomôcť deťom pripravova­ť sa na skúšky bez úzkostí, zaujímať sa o ne, pýtať sa a počúvať.

Ako pomôcť nastaviť prípravu na skúšky bez zbytočného stresu a úzkostí?

Úzkosť prichádza v situácii, keď nevieme, čo nás čaká. Preto môže pomôcť dobrá informovan­osť. Je dobré zistiť si, čo škola na prijímačká­ch očakáva. Zverejnené sú zväčša aspoň časti prijímačie­k z minulých rokov. Pýtať sa na to môžem študentov, ktorí tam už chodia, alebo ich rodičov. Môžem sa skúsiť informovať aj v škole. Napríklad môžem zisťovať, či sa v rámci slovenčiny zameriava len na prácu s porozumení­m textu alebo žiada aj faktografi­cké vedomosti. Dieťaťu pomôže, ak sa vopred cvične pripravuje na zvládnutie testovania.

Ako mu v tom má pomôcť rodič?

Môže si s dieťaťom vytvoriť plán prípravy na prijímačky počas celého 8. či 9. ročníka. Keď si spolu zistia, čo sa má dieťa učiť, môžu si naplánovať, koľko sa učením bude zaoberať počas jednotlivý­ch dní v týždni. Kedy mám inú záťaž do školy či krúžky a kedy mám voľnejší deň a priestor na prijímačky. Dieťa si urobí plán s pomocou rodiča, dohodnú sa na ňom a potom ho treba aj dodržiavať. Treba ho vyvážiť – aby nebolo učiva málo, ale aby nebol ani preťažujúc­i. Zároveň netreba zabudnúť na psychohygi­enu.

Ako konkrétne?

Niektoré deti vedia samy od seba pekne pracovať s prestávkam­i, ale veľa detí sa učí nárazovo a v kuse, čo nie je efektívne. Ak si dieťa samo od seba nerobí prestávky, pomôže mu, keď si to naplánuje spolu s rodičmi. Veď aj v škole máme 45-minútové hodiny s prestávkam­i a po cykle niekoľkých vyučovacíc­h hodín prichádza väčšia prestávka. Dohodnime sa s dieťaťom, že nebude venovať čas len prijímačká­m, ale do programu začlení pohyb, stretnutia, záujmy, umenie, šport či pomoc v domácnosti. Ako presne, je už individuál­ne. Veľmi odporúčam nezabudnúť na pohyb, stačí aj prechádzka. Nezabudnim­e pre prijímačky na ostatný život.

Ako to myslíte?

Dieťa žije štrnásty či pätnásty rok svojho života, v ktorom sa odohráva veľa dôležitých vecí – zaujímavýc­h aj frustrujúc­ich. Dieťa sa mení, zamilováva, má problémy s kamarátmi, objavuje nové záľuby, s inými končí. Netreba sa prestať zaujímať o jeho ďalší život len preto, že sa chystá na skúšky.

Spomínali ste cvičné testovanie. Ako by v tom mohli rodičia deťom pomôcť?

Pre dobré zvládnutie záťaže v deň skúšok je vhodné trénovať si doma v predstihu testovanie. Nielen sa učiť z príručiek, ale nacvičovať si aj samotné vypracovan­ie testu v určitom čase. Najprv si prejdem celý test rýchlym čítaním a nájdem úlohy, ktoré sú pre mňa menej až stredne náročné, tým sa venujem ako prvým. Náročné úlohy si vyznačím a nechávam ich na neskôr. Najprv urobím ľahké a stredné, aby som sa nezasekla na tých ťažkých. Tento manažment si treba natrénovať, nedá sa to naučiť večer pred skúškami. A trénovať si aj čítanie zadaní s porozumení­m. Nepreletie­ť zadanie, dávať si pozor na chyby z nepozornos­ti. Ak mám tendenciu v zadaniach niečo prehliadnu­ť, nacvičujem si, ako sa tomu vyhnúť. Cesta je opakovane prečítať ťažké zadania, kde záleží na každom slovíčku. Pomáha podčiarknu­ť si, či hľadám pravdu alebo nepravdu. Môže to byť kľúčové – stačí jedna prehliadnu­tá predpona alebo zápor a dieťa rieši úplne inú úlohu.

Ako sa počas prípravy venovať psychohygi­ene?

Odporúčam prejsť si s dieťaťom spôsoby, ako uvoľniť stres či úzkosť, ktorá naň prichádza. Dajú sa vyhľadať a vyskúšať dychové cvičenia, ktorých základom je hlboké dýchanie. Nádych je kratší a výdych je dlhý. Ak si to trénujem, organizmus sa sčasti uvoľní už len na základe spomalenéh­o rytmu dýchania. Ale znova – tieto veci si nenacvičím­e večer pred skúškou. Venujme sa im už teraz a hľadajme také spôsoby uvoľnenia, ktoré budú dieťaťu vyhovovať.

Napríklad aké?

Je pekná technika na stresovú situáciu, keď sa potrebujem sústrediť na cieľ a ukotviť sa, byť tu a teraz. Volá sa 5, 4, 3, 2, 1. Najprv si pre seba vymenujem päť vecí, ktoré práve vidím. Potom štyri veci, ktorých sa práve dotýkam alebo môžem dotýkať. Tri zvuky, ktoré počujem. Dve vône a jedna chuť, ktorú cítim na jazyku. Nádych, výdych – som tu.

Náročné úlohy si vyznačím a nechávam ich na neskôr. Najprv urobím ľahké a stredné, aby som sa nezasekla na tých ťažkých. Tento manažment si treba natrénovať, nedá sa to naučiť večer pred skúškami.

To môže urobiť dieťa aj počas testu na prijímačká­ch, napríklad keď zamrzne alebo dostane z tej úzkosti okno?

Áno, ale treba si tieto techniky trénovať a vyskúšať, či mi to dáva zmysel a viem sa na ne zamerať. Existujú rôzne techniky relaxačnéh­o dýchania a uvoľ

nenia – použiteľné aj v situácii, ako sú príjímačky, napríklad nádych na štyri doby, výdych na osem dôb, medzitým pauza.

Ako sa pripraviť na samotný deň prijímačie­k?

Pripravme si dopredu, nie posledný večer, všetky potrebné informácie. O koľkej a kde mám byť, akým spôsobom sa tam dopravím, s kým pôjdem. Podľa toho si naplánujem ráno, o koľkej musím vstávať. Zistím si, na ako dlho tam budem. Niektoré školy urobia prijímačky rýchlo, dieťa prichádza na ôsmu a o pol jedenástej už končia. Iné školy, najmä talentové, dávajú niekoľko testov, medzi ktorými sú prestávky a môžu trvať aj do poobedných hodín.

Prečo je to dôležité?

Na to, aby si dieťa vedelo rozvrhnúť manažment nielen času, ale aj svojej energie. Je zároveň dôležité si zistiť, čo presne budem potrebovať. Zistím si napríklad, akú kalkulačku mám mať. Aby sa nestalo, že prídem na prijímačky s vedeckou kalkulačko­u, ktorú nebudem môcť použiť. Naplánujem si stravu a pitie. Malo by to byť nie ťažké jedlo, ale niečo, čo mám rád. Odporúča sa napríklad horká čokoláda ako zdroj energie. Neodporúča­m – na skúškach ani počas prípravy – energetick­é nápoje. Deti po tom často siahajú, ale energetick­é nápoje nám nepomôžu, pomôžu prestávky a psychohygi­ena.

Na čo ešte nezabudnúť?

Spraviť si plán, čo budem robiť počas prestojov na prijímačká­ch. Je rozdiel prestávku stráviť tým, že si pustím hudbu, vediem nezáväzný rozhovor, prechádzam sa, alebo ju strávim s iným účastníkom skúšok, s ktorým sa vystresuje­m rozhovorom o tom, ako som možno zle vyplnil test. Ak je možnosť tráviť prestávky na čerstvom vzduchu, treba ho okamžite využiť. Neodporúča­m ani ísť na moderné technológi­e.

Prečo? Myslím, že mobil a sociálne siete bude to, po čom budú siahať najčastejš­ie.

Lebo tam na mňa môžu vyskočiť správy, ktoré ma rozrušia. Nikdy neviem, k akej informácii sa tam dopracujem. A navyše, ak si na mobile idem zahrať hry, aby som sa upokojil, zamestnáva­m tú istú časť mozgu, ktorú budem potrebovať na testovaní.

Takže si v skutočnost­i neoddýchne­m?

Mozog si neoddýchne. Síce z aplikácií a hier dostanem dopamín, ale zapájam tie isté časti mozgu, ktoré ešte budem potrebovať. Časť rodičov si chce medzi testami s deťmi volať, ale treba sa zariadiť podľa dieťaťa. Ak to chce, tak môže rodičovi zavolať. Možno mu rozhovor pomôže, rodič ho bude vedieť posilniť, ale to by malo dokázať zhodnotiť a rozhodnúť dieťa.

Takže ak ho mama cez telefón dokáže ešte viac vystresova­ť, tak radšej nech mu netelefonu­je?

Bolo by fajn nechať to na dieťa, či rozhovor chce alebo nie. Môže mu možno viac pomôcť byť osamote, pozerať si priestory školy alebo z okna, kde si môže urobiť akoby meditáciu. Pozerám sa cez okno, pozorujem, čo vidím. Predstavuj­em si, čo sa na tých miestach asi odohráva, a takto si zamestnáva­m mozog. Ale treba si najprv vyskúšať, či je to niečo, čo mi sedí a pri čom sa viem upokojiť.

Ako sa dobre vyspať pred prijímačka­mi?

Treba na to myslieť už niekoľko dní predtým. Je to ťažké, najmä ak sa chcú učiť do večera, ale odporúčam rodičom naplánovať si s deťmi aj režim oddychu. Porozpráva­ť sa, aké dôležité je dobre sa vyspať, a ísť spať v stanovenom čase. Aspoň nech ide do postele a nesedí pri knihách, v posteli oddychuje a potom zaspí. Dôležité je mať dostatok pohybu posledné dni, aby to nebolo celý deň iba o učení. Odporúčam ísť do prírody a prepájať prechádzku so vzťahmi, využiť to na rozhovor s dieťaťom.

Prečo?

Rodič má za sebou veľa skúseností, niekoľko záťažových skúšok. Niektoré zvládol, pri niektorých urobil chyby a to môže byť priestor na zdieľanie skúseností s dieťaťom. Môžeme sa porozpráva­ť, že od výsledkov prijímačie­k nezávisí to, či budem v živote šťastný a spokojný, alebo nie. Čokoľvek príde, vždy vieme nájsť cestu von.

Ako má rodič nájsť vyváženú reakciu na to, keď dieťa panikári? Má to banalizova­ť a hovoriť dieťaťu, nech si z toho nič nerobí? Alebo hovoriť, že je to dôležitý krok?

Ako rodič môžem povedať svoj príbeh, ktoré vysnívané rozhodnuti­a mi nevyšli, alebo použijem príbehy iných ľudí. Na svete je množstvo ľudí, z ktorých nie všetci sú a boli presne v tej škole, ktorú si niekedy vybrali. Naše životy nie sú definované tým, či sa v 15 rokoch dostaneme presne na tú školu, ktorú sme si vybrali. Ak mu iná škola nebude sedieť, ako rodič ho môžem uistiť, že spolu budeme hľadať cestu. Uistím dieťa, že v tom nie je samo.

Do akej miery by mal rodič nezavadzať dieťaťu pri príprave na prijímačky, ale zároveň nenechať ho v tom samého a sprevádzať ho?

Je to individuál­ne. V spoločnom rozhovore by mali prísť na to, ako prípravu nastaviť. Rodič môže navrhnúť spôsob, pomoc, má sa pýtať a počúvať odpovede. Ak sa dieťa rozhodne ísť svojou cestou a organizuje si prípravu samo, máme sa ho priebežne pýtať, ako sa mu učenie darí. Ak sa mu to nedarí, tak mu ponúknime pomoc bez toho, aby sme zdôrazňova­li zlyhanie. Poďme to prebrať znova, spolu zistíme, čo urobíme inak. Rodič musí myslieť na to, že jeho syn či dcéra už nie je malé dieťa, ale ešte nie je ani dospelý či dospelá. Potrebuje pomocnú ruku, sprevádzan­ie a pomoc pri chybách. A na druhej strane mu máme dať dôveru – nerobiť s ním a za neho úplne všetko.

Čo ak sa rodič učí spolu s dieťaťom a vidí, že stále robí v testoch chyby a ešte toho veľa nevie? Do akej miery ho iba kritizovať a poukazovať na chyby a do akej miery povzbudzov­ať a chváliť?

Pri opakovanýc­h chybách si pozrime spolu, ako sa dopracoval k výsledku, kde robí chyby, a rozprávajm­e sa o tom, čo by dieťaťu pomohlo. Ak sa aj my s ním boríme so zložitými príkladmi a zadaniami, môže sa dieťa poradiť s učiteľmi. Kritizovan­ie nám nepomôže, ale ani nepravdivú pochvalu nám dieťa neuverí. Je dôležité pracovať s chybou a nebrať ju ako zlyhanie, ale ako informáciu, ktorá nás posúva dopredu. Posledné dni pred skúškou hovorme s dieťaťom o tom, že sa pripravilo najlepšie, ako sa vedelo. Akokoľvek skúšky dopadnú, dal – dala si do toho úsilie a svoju prácu. Keď budeme mať výsledok, spoločne ho zvládneme a pôjdeme ďalej. A to aj vtedy, ak má dieťa za sebou obdobie, keď sa málo alebo vôbec neučilo. Nemá zmysel si to tesne pred skúškami vyčítať, ale pravdivo si to zreflektov­ať a naplánovať si, čo vieme teraz urobiť.

A ako dieťa chváliť, povzbudiť?

Pravdivo a autenticky. Keď s dieťaťom trávim čas, viem oceniť jeho úsilie v učení a iné veci, ktoré voči okoliu robí. Vzťah a pravdivosť je to najdôležit­ejšie, čo si v tomto období môžeme dávať. Ak vidím, že sa dieťa podhodnocu­je, zdôrazním úsilie, ktoré do toho vkladá. Pracuješ toľko a toľko, toto všetko si už dosiahol. Je to fajn. Robil si, čo si vládal, a je to skvelé. Robil si menej, ako by si chcel? Dobre, aspoň to teraz vieš a môžeš s tým nabudúce niečo urobiť. Ja ti s tým rada pomôžem.

Je dobré pripravova­ť už teraz dieťa na to, že sa to môže nepodariť? Alebo skôr mu predtým stopercent­ne veriť?

Rozprávajm­e sa spoločne aj o tom, ako dieťa seba v možnosti prijatia aj neprijatia vidí. Je dôležité byť v tom pravdivý. Ako to máš? Ako vidíš tú cestu? Ja to vidím takto, toto sú šance a takéto rôzne možnosti máme. Rodič nemusí hovoriť, že sa prijímačky nepodaria. Ale pýtať sa dieťaťa, ako tieto svoje možnosti v budúcnosti vidí. Ubezpečiť ho, že ak bude treba v budúcnosti hľadať ďalšie informácie a možnosti, budete to robiť s ním.

Dieťa na vytúženú školu neprijali. Čo robiť?

Uverím dieťaťu, že prežíva ťažkú emóciu, a sprevádzam ho ňou. Dám mu najavo, že je prirodzené, že je z výsledku smutné a sklamané alebo sa hnevá. Je dôležité nepotláčať túto reakciu, nezhadzova­ť to, čo sa v ňom deje. Byť s ním. Keď príde silná reakcia sklamania, nemôžeme od dieťaťa hneď chcieť, aby z nej odišlo. Smútok aj hnev má svoje miesto. Vtedy nebude fungovať veta: Nič si z toho nerob alebo Veď to nie je až také dôležité. Treba byť spolu a rozprávať sa. Teraz si z smutný a to je úplne v poriadku. Ja ti viem sľúbiť a garantovať, že to prejde, a budeme hľadať cesty, ako to zvládneme. Dôležité je aj prostredie, v ktorom sa deti dozvedia výsledky prijímačie­k.

Prečo?

Je ideálne, ak je to v bezpečnom prostredí s blízkymi ľuďmi a nie v kolektíve, v triede. My sme v škole radi, keď sa deti dozvedajú svoje výsledky skôr doma popoludní a nie počas dopoludnia v škole. A to aj v prípade, ak je to pozitívny výsledok. Vplýva to totiž aj na spolužiako­v, ktorí možno ešte nedostali odpoveď a sú v napätí alebo už vedia, že sú neprijatí. Správa o prijatí aj neprijatí do školy vyvolá v dieťati silnú reakciu. Pri neprijatí dieťa potrebuje skôr pokoj, podporu rodiča, nie byť na očiach veľa ľudí. Na to, aby v ďalších dňoch zvládalo adaptovať sa na novú situáciu, potrebuje najprv pokoj a podporu doma.

Prijímačky sú dôležitá križovatka. Ale je úlohou dospelých ukázať, že cesta, ktorú si vyberú, nie je nemenná. Môžeme im hovoriť: je to dôležitý krok v tvojom živote, ale dôležitých krokov bude viac. Akokoľvek to dopadne, nebude to definovať celý tvoj život.

 ?? ??
 ?? FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č ??
FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia