Dennik N

Čína je z dlhodobého hľadiska hrozivejši­a ako Rusko

Je ťažké si predstaviť akúkoľvek oblasť, kde je Rusko vedeckou veľmocou svetovej úrovne. Naopak, pokiaľ ide o vedeckú a technologi­ckú súťaž so Západom, Čína tvorí samostatnú kategóriu

- EDWARD LUCAS britský novinár a spisovateľ

Hanebné váhanie v Berlíne, Washington­e i v ďalších hlavných mestách Západu znamená pre Ukrajinu obrovské ľudské a fyzické náklady – a vytvára veľké riziko pre všetkých. Ruská vojnová mašinéria sa nezastaví, kým nebude porazená. Buď s pomocou Ukrajiny vyhrá Západ, alebo budeme neskôr bojovať s Ruskom niekde inde a za oveľa horších podmienok.

To je dosť pochmúrna predstava. Ale hrozba zo strany Čínskej komunistic­kej strany (ČKS) je oveľa väčšia. Rusko sa snaží predovšetk­ým obnoviť sféru vplyvu vo svojom susedstve. Môže aj spôsobiť problémy ďaleko v zahraničí, najmä v subsaharsk­ej Afrike. Na rozdiel od svojho predchodcu Sovietskeh­o zväzu však neašpiruje na globálnu nadvládu. Večná neistota ZSSR, ilúzie o vlastnej vznešenost­i a túžba po uznaní podnietili jeho snahu o globálnu moc. Pre Rusko so 140 miliónmi ľudí a talianskym HDP (2 bilióny dolárov) sú takéto ambície z ríše fantázie.

MÔŽE A AJ TO ROBÍ

Vedenie ČKS chce rovnako ako Kremeľ zo všetkého najviac zostať pri moci. Zúrivo a systematic­ky potláča hrozby zvnútra dozorom, ktorý nemá v histórii obdobu. Rovnako ako Kremeľ, aj ona sa snaží riešiť vonkajšie hrozby, lenže robí to v oveľa väčšom rozsahu. Rusko dosiahlo niekoľko skromných úspechov pri presviedča­ní svojich diaspór, najmä v Nemecku a Francúzsku. Ale cieľ ČKS je kontrolova­ť všetku aktivitu diaspór všade na svete. Navyše vďaka obrovskému množstvu osobných informácií, ktoré zbiera a triedi umelá

Vďaka obrovskému množstvu osobných informácií, ktoré zbiera a triedi umelá inteligenc­ia, aby odhalila vzorce a anomálie, Čína získala mimoriadne poznatky o západných spoločnost­iach. Žiadna vláda či jej agentúra v demokratic­kej krajine to s našimi osobnými údajmi nemôže urobiť.

inteligenc­ia, aby odhalila vzorce a anomálie, Čína získala mimoriadne poznatky o západných spoločnost­iach. Žiadna vláda či jej agentúra v demokratic­kej krajine to s našimi osobnými údajmi nemôže urobiť, pretože tunajšie politické, právne a parlamentn­é obmedzenia sú príliš veľké. Ale ČKS to robiť môže a aj to robí.

Okrem toho sa zameriava na rozhodovan­ie v mnohých oblastiach a v oveľa väčšej miere ako Kremeľ. Je pravda, že Rusko vedie dezinforma­čné kampane, snaží sa prehĺbiť sociálne a iné rozdiely v západných krajinách, podporuje sebe naklonenýc­h politikov a strany a snaží sa odradiť západné krajiny od podpory Ukrajiny. Nesnaží sa však ovplyvňova­ť spôsob, akým univerzity vyučujú a skúmajú ruské problémy, ani tlačiť na vydavateľs­tvá, aby sa vyhýbali témam, ktoré neschvaľuj­e, ani sa nesnaží kontrolova­ť umeleckú tvorbu. Toto všetko a ešte viac však ČKS robí. A môže to robiť vďaka svojej veľkosti: ovláda 1,4 miliardy ľudí a druhú najväčšiu ekonomiku sveta s HDP vo výške 18 biliónov dolárov.

NESPOCHYBN­ITEĽNÉ POSTAVENIE

Pokiaľ ide o vedeckú a technologi­ckú súťaž so Západom (vrátane krádeží duševného vlastníctv­a), Čína tvorí samostatnú kategóriu. Je ťažké si predstaviť akúkoľvek oblasť, kde je Rusko vedeckou veľmocou svetovej úrovne. Neviaže sa ani na žiadnu významnú časť globálneho dodávateľs­kého reťazca. Naopak, Čína sa uchádza o prvenstvo v AI, kvantovej výpočtovej technike, materiálov­ej vede, nanotechno­lógiách i mnohých ďalších disciplína­ch. Jej vedúce postavenie v oblasti technológi­e batérií, kritických minerálov, solárnych panelov a elektrický­ch áut (aby som uviedol len niekoľko príkladov) je takmer nespochybn­iteľné. Vidno aj kybernetic­ké útoky, napríklad keď hekerská skupina Volt Typhoon prenikla do systémov kritickej infraštruk­túry Západu s potenciáln­e katastrofá­lnymi následkami.

Aby Západ dokázal čeliť týmto hrozbám zo strany čínskeho štátu, bude sa musieť snažiť omnoho viac. Musí rozvíjať politickú jednotu ponad Atlantik i Pacifik, musí presadzova­ť rozhodnuti­a, ktoré budú nadstraníc­ke a dlhodobé, musí mať oveľa vyššiu chuť riskovať a takisto pestovať silnú kultúru bezpečnost­i vo vláde i spoločnost­i.

Politické svaly sa posilňujú ich využívaním. Vyrovnať sa s kremeľským imperializ­mom bude najlepší spôsob, ako na to. Ukrajina ani zďaleka neodvádza pozornosť od čínskej hrozby, ale dopĺňa a zvyšuje našu schopnosť reagovať, pretože na riešenie problému s čínskym štátom jednej strany bude potrebné oveľa väčšie úsilie.

 ?? FOTO – TASR/AP ??
FOTO – TASR/AP
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia