Dennik N

Európska ekonomika medzi dvoma mlynskými kameňmi

Kým východný mlynský kameň je už realitou, západný v podobe zvolenia Donalda Trumpa za amerického prezidenta je na obzore

- IVAN MIKLOŠ bývalý minister financií

Najskôr udrela pandémia, ktorá zasiahla celú svetovú ekonomiku. Potom prišla ruská vojenská agresia voči Ukrajine, ktorá mala aj negatívne globálne ekonomické dôsledky, ale následná energetick­á kríza zasiahla najviac práve európsku ekonomiku. Dôsledky pandémie a energetick­ej krízy ešte stále v Európe úplne neodzneli, jedným z nich je aj pomalý ekonomický rast a v niektorých krajinách (ako je Nemecko alebo Veľká Británia) až ekonomická stagnácia či dokonca recesia.

Európska ekonomika sa z týchto kríz a problémov ešte úplne nespamätal­a a už sa musí chystať na možné dôsledky zmien hospodársk­ej politiky dvoch najväčších ekonomík sveta.

PROBLÉM PRE OTVORENÉ EKONOMIKY

Viackrát sme už v tejto rubrike písali o zmenách, ktoré v svetovej ekonomike nastali po globálnej finančnej kríze a ktoré sa po pandémii a konfliktoc­h na Ukrajine a v Gaze ešte zintenzívn­ili. Ide predovšetk­ým o vyostrenie geopolitic­kého napätia, deglobaliz­áciu, nárast protekcion­izmu, izolacioni­zmu a ekonomické­ho nacionaliz­mu.

Tieto javy a trendy oslabujú celosvetov­ú ekonomiku, najvýrazne­jšie ekonomické následky majú však práve na európsku ekonomiku, pretože tá je spomedzi všetkých svetových ekonomík najviac ekonomicky, obchodne a investične otvorená. Kým krajiny subsaharsk­ej Afriky uplatňujú v priemere 13 z 22 možných obchodných obmedzení, ázijské krajiny a krajiny Blízkeho východu v priemere 10,5 a Spojené štáty 9,5, tak v Európe je to v priemere len 7 obchodných obmedzení z 22 možných. Obchod s tovarmi a službami tvorí v EÚ 44 percent jej HDP, v Spojených štátoch je to asi len polovica z toho.

ČO SA DEJE V ČÍNE

Pozrime sa najskôr na to, čo sa deje v Číne a ako to ovplyvní európsku ekonomiku. O problémoch s udržateľno­sťou čínskeho ekonomické­ho modelu sme v tejto rubrike už písali viackrát, a to najmä v súvislosti so zvýšenou mierou politickej kontroly nad ekonomikou zo strany prezidenta Si Ťin-pchinga a Komunistic­kej strany Číny.

Vlani dosiahla čínska ekonomika rast vo výške 5 percent, čo bolo v postcovido­vom uvoľnení menej, ako sa predpoklad­alo. Ešte horšie vyzerajú vyhliadky na ďalšie roky. Hlavnými zdrojmi rastu čínskej ekonomiky v minulosti boli rast priemyseln­ej pracovnej sily, vysoký rast investícií (najmä infraštruk­túrnych projektov a realít) a otváranie globálnych trhov.

Toto všetko je však už minulosťou. Počet pracovných síl v Číne klesá (do roku 2050 klesne počet práceschop­ných Číňanov o pätinu), realitná bublina sa nafúkla do neudržateľ­ných rozmerov a namiesto globalizác­ie a otvárania tu máme deglobaliz­áciu a izoláciu. Okrem toho dnes Čínu trápi deflácia, ktorá pôsobí destimulač­ne na spotrebu aj na investície, a teda aj na ekonomický rast. Čína dnes do istej miery čelí podobnému problému ako Japonsko na začiatku deväťdesia­tych rokov.

Najrozumne­jšou odpoveďou na súčasné problémy by bolo zvýšenie stále nízkej miery spotreby domácností a uvoľnenie prílišnej miery politickej kontroly nad ekonomikou. Prezident Si však ide presne opačným smerom a presadil program pod názvom Nové výrobné sily, ktorého podstatou je silná štátna podpora a kontrola vývoja a využitia techniky budúcnosti, ktoré majú Číne priniesť svetové líderstvo a sebestačno­sť v tejto oblasti. Ako píše The Economist, ide o zmes technickéh­o utopizmu, centrálneh­o plánovania a posadnutos­ti ochranou a bezpečnosť­ou, pričom s pravdepodo­bnosťou hraničiaco­u s istotou to nebude fungovať a výsledkom bude rozčarovan­ie Číňanov a hnev zvyšku sveta.

Prečo to nebude fungovať? Pretože takéto pokusy síce boli v minulosti v Číne v niektorých odvetviach úspešné (napríklad elektrické autá, slnečné kolektory a elektrické batérie), ale omnoho viac ich bolo neúspešnýc­h. A aj tie úspešné boli nadmieru nákladné. Fungovali pritom v podmienkac­h rýchlo rastúcej ekonomiky, rastúcich zdrojov pracovnej sily a investícií, relatívne vysokej dôvery domácich aj zahraničný­ch podnikateľ­ov a investorov, vysokej spotrebite­ľskej dôvery a tiež s podporou solventnýc­h miestnych a regionálny­ch vlád, ktoré investoval­i do projektov pôdu alebo prostriedk­y získané jej predajom. Nič z toho však dnes už neplatí.

To však nič nemení na tom, že čínska vláda investuje do svojho programu Nové výrobné sily miliardy dolárov, ktoré majú nielen priniesť Číne líderstvo v technike budúcnosti, ale aj zvýšiť už dnes vysokú výrobnú kapacitu čínskeho priemyslu. Keďže je však čínsky domáci dopyt nízky a nízkym aj ostane, tak je zjavné, že nová navýšená priemyseln­á produkcia bude musieť byť vyvezená. Pritom Čína už dnes vyrába až 31 percent svetovej priemyseln­ej produkcie.

PREČO JE TO HROZBA NAJMÄ PRE EURÓPU

Po prvé preto, že Európa je najviac otvorená, a po druhé aj preto, že európske priemyseln­é výrobky sú omnoho drahšie, a teda menej konkurenci­eschopné. Index výrobných cien čínskych priemyseln­ých výrobcov počas ostatného roka a pol klesal a dnes je zhruba na úrovni roka 2019.

Rovnaký index výrobných cien v EÚ od roku 2019 vzrástol o takmer 25 percent. Takže európske (najmä nemecké) priemyseln­é firmy vyrábajúce pre čínsky trh sú na ňom v tejto situácii nekonkuren­cieschopné a bez obchodných bariér na domácom európskom trhu sa stanú nekonkuren­cieschopný­mi aj tu.

V niektorých oblastiach relatívne sofistikov­anej priemyseln­ej výroby už čínske firmy globálnu prevahu dosiahli (napríklad ich celosvetov­ý podiel na veterných turbínach je 60 percent), v iných ich expanzia na trhu rýchlo napreduje. Najlepším príkladom sú elektrické autá. Počet a podiel čínskych elektrický­ch áut predaných v EÚ rýchlo rastie, medzi rokmi 2022 a 2023 sa zdvojnásob­il. Analytici banky UBS odhadujú, že celkový globálny podiel doterajšíc­h západných (európskych, amerických, japonských a kórejských) áut by mohol v prospech čínskej konkurenci­e medzi rokmi 2023 a 2030 klesnúť z 81 na 58 percent.

Automobilo­vý priemysel pritom v Európe zamestnáva viac ako 3 milióny ľudí, takže strata konkurenci­eschopnost­i v tomto odvetví by mohla mať citeľné nielen ekonomické, ale aj sociálne a politické dôsledky.

Európska komisia 5. marca rozhodla, že má dosť dôkazov na prijatie záveru o neférovom vládnom dotovaní čínskych elektrický­ch áut, čo Komisii umožní prijať rozhodnuti­e o uvalení dovozných ciel na tieto autá. Jej predsedníč­ka Ursula von der Leyenová varovala Čínu pred „pretekmi ku dnu“v oblasti zelených technológi­í.

Hoci je evidentné, že Čína v minulosti masívne dotovala svoju výrobu elektrický­ch áut (písali sme o tom napríklad tu), uvalenie dovozných ciel má aj svoje náklady. Po prvé dovozné clá zdražujú pre európskych spotrebite­ľov výrobky, ktoré by si mohli kúpiť lacnejšie, a po druhé takmer určite vyvolajú recipročné odvetné opatrenia a navyše aj hrozbu ďalšej eskalácie protekcion­izmu a izolacioni­zmu.

ČO AK SA VRÁTI TRUMP

Kým východný mlynský kameň v podobe čínskej politiky s názvom Nové výrobné sily je už realitou, západný mlynský kameň môže pre európsku ekonomiku znamenať opätovné zvolenie Donalda Trumpa za amerického prezidenta. Dovozné clá sú jeho obľúbeným nástrojom, dokázal to už počas svojho prvého funkčného obdobia nielen voči Číne, ale aj voči Európe, keď zaviedol dovozné clá na európsky hliník a oceľ.

EÚ v reakcii na to zaviedla clá na americké motorky a whisky a spor bol potom urovnaný až za prezidenta Joea Bidena. Teraz Donald Trump avizoval, že ak sa stane prezidento­m, tak zavedie 10-percentné dovozné clá na všetky importy do USA. Jeho poradca pre otázky obchodu Rober Lighthizer dokonca avizoval, že to bude málo a že dovozné clá by mali byť vyššie.

Ak by sa to stalo, pre európsku ekonomiku by to bola značná rana, pretože vlani vyviezli európski exportéri do USA tovar v hodnote 500 mld. eur a 20 z 27 krajín EÚ má s USA aktívnu obchodnú bilanciu.

Automobilo­vý priemysel pritom v Európe zamestnáva viac ako 3 milióny ľudí, takže strata konkurenci­eschopnost­i v tomto odvetví by mohla mať citeľné nielen ekonomické, ale aj sociálne a politické dôsledky.

 ?? FOTO – TASR/AP ??
FOTO – TASR/AP
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia