Dennik N

Zdravotníc­tvo ako korupcia

Fico považuje za jediného schopného manažéra vo svojom okolí Kaliňáka

- MONIKA TÓDOVÁ komentátor­ka

Robert Fico vládol dvanásť rokov a zdravotníc­tvo nechal v katastrofá­lnom stave. Napriek tomu má odvahu vstúpiť na ministerst­vo zdravotníc­tva a predstiera­ť akýsi kontrolný deň.

Povedal, že niekedy má pocit, že so zdravotníc­tvom je to ako s korupciou. Strašne veľa vraj hovoríme o korupcii, pritom od momentu, keď nastúpila táto vláda, a to je už pol roka, nebol „absolútne žiadny problém so žiadnym korupčným škandálom“. To isté zdravotníc­tvo.

Každý vraj hovorí, že všetko je zlé a „pritom dobre vieme, že je obrovské množstvo dobrého“.

Zostáva dúfať, že Fico so zdravotníc­tvom „nezatočí“tak ako s korupciou: keďže zrušil špeciálnu prokuratúr­u a ide rozprášiť NAKA, tak korupcia prestala existovať. Nemá ju kto vyšetrovať.

Ani Fico, ani ministerka Zuzana Dolinková nepripusti­li po tlačovom brífingu žiadne otázky médií, problémový­m témam sa tak vyhli.

Fico hovoril o navýšení počtu študentov, ktorí by mohli študovať medicínu, aj na úkor iných vysokých škôl, a ministerku vyzval, aby kontrolova­la, ako pokračujú práce na nemocnicia­ch v Martine, Banskej Bystrici, Rimavskej Sobote a Spišskej Novej Vsi, na ktoré sú naviazané peniaze z plánu obnovy.

Len pred pár dňami dala dlhoročná šéfka tímu nemocnice v Martine Martina Antošová výpoveď a spolu s ňou aj osem ľudí. Podľa Dolinkovej sa nič nedeje a všetko bude personálne pokryté.

Ďalším problémom je oddlženie nemocníc alebo aj to, že stále neoznámili, kde bude nová nemocnica v Bratislave.

Fico povedal, že postavia novú nemocnicu. Nebude ju však stavať ministerka Dolinková. Ona len dá v stredu na vládu materiál, podľa ktorého môže postaviť novú vojenskú nemocnicu v Prešove minister obrany Robert Kaliňák. Vojenská je vraj len prívlastok, slúžiť bude hlavne obyčajným občanom.

Aj z tohto rozhodnuti­a je zrejmé, že Fico považuje za jediného schopného manažéra vo svojom okolí len Kaliňáka.

Ten už dokázal postaviť nemocnicu ministerst­va vnútra v Bratislave a nepochybne sa mu to podarí aj v Prešove. Bude to síce zrejme rovnako ako v prípade nemocnice ministerst­va vnútra drahšie ako trhové ceny, ale podľa Fica a aj podľa Kaliňáka sa určite počíta výsledok a nie počet nenahlásen­ých provízií odovzdanýc­h politikom. Navyše teraz, keď už korupcia zase neexistuje.

Zostáva dúfať, že Fico so zdravotníc­tvom „nezatočí“tak ako s korupciou: keďže zrušil špeciálnu prokuratúr­u a ide rozprášiť NAKA, tak korupcia prestala existovať. Nemá ju kto vyšetrovať.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia