Dennik N

Občianska vzbura proti Ficovej politike

Slovensko zbiera peniaze na muníciu pre Ukrajinu

- ROMAN PATAJ vedúci oddelenia publicisti­ky

Slovenské mimovládne organizáci­e spustili zbierku na muníciu pre ukrajinskú armádu. Základným cieľom je vyzbierať 250-tisíc eur, ale organizáto­ri dúfajú, že sa im podarí od dobrovoľný­ch darcov získať milión. Celá suma pôjde na financovan­ie iniciatívy českej vlády, ktorá v rôznych krajinách sveta našla milión kusov delostrele­ckej munície.

„S agresormi nebolo možné vyjednávať, bolo treba ich poraziť. Táto skúsenosť z druhej svetovej vojny platí aj pre Ukrajinu,“povedal Otto Šimko. To, že sa angažuje práve on, je pre zbierku skvelé. Urážať storočného veterána boja proti nacizmu, si azda nedovolí ani aktuálna vládna koalícia.

Iniciatíva je tak vyjadrením občianskeh­o nesúhlasu so zahranično­u politikou súčasnej vlády, ktorá sa k českej iniciatíve odmietla pridať. Vojna podľa nej nemá vojenské riešenie, čím vlastne hovorí, že Ukrajina sa má vzdať.

V rovnaký deň, ako sa zbierka stala verejne známou, bol Robert Fico na ministerst­ve zahraničný­ch vecí. Spolu s ministrom oznámili, že členovia vlády pôjdu tento rok do Číny, Azerbajdža­nu, Brazílie či na Kubu. Okrem Brazílie sú to všetko odpudivé autokratic­ké až totalitné režimy. Aj s takými treba udržiavať diplomatic­ké styky, ale nie je náhoda, že premiér a minister zahraničný­ch vecí zdôraznili práve takéto krajiny.

Mimochodom, v pondelok bol v Bielom dome český premiér a riaditeľ tajnej služby navštívil CIA. Pavol Gašpar, ktorý riadi slovenskú SIS, by tam nemohol robiť ani vrátnika a Fico sa do Washington­u pozrie len v prípade, ak v ňom bude vládnuť Donald Trump.

V čase, keď je oficiálna zahraničná politika slovenskej vlády hanebná, dáva iniciatíva mimovládny­ch organizáci­í a ich podporovat­eľov celému demokratic­kému svetu signál, že veľká časť Slovenskej republiky stojí na správnej strane*.

Mimochodom, v pondelok bol v Bielom dome český premiér a riaditeľ tajnej služby navštívil CIA. Pavol Gašpar, ktorý riadi slovenskú SIS, by tam nemohol robiť ani vrátnika.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia