Dennik N

Mazák končí na čele Súdnej rady

- VERONIKA PRUŠOVÁ

Ján Mazák končí vo funkcii predsedu súdnej rady. Za jeho odchod hlasovali desiati členovia súdnej rady, teda minimálny počet potrebný na odvolanie. Dôvodom hlasovania bolo podozrenie, že Mazák nechal lustrovať vybraných sudcov. Zisťovať mal o nich informácie bez toho, že by na to mal riadny podklad.

V utorok sa nezopakova­la situácia z decembra minulého roka, keď na jeho odvolanie chýbal jeden hlas. Odvolanie Mazáka navrhli už v piatok popoludní siedmi členovia súdnej rady. Za návrh hlasovali bratislavs­ké sudkyne Marcela Kosová, Ayše Pružinec Eren, Dana Jelinková Dudzíková, ich kolega Peter Šamko, sudca Peter Farkaš, Ľuboš Kunay a Marián Fečík.

K sudcovským nominantom sa pridali aj traja zástupcovi­a vládnej moci: Magdaléna Hromcová, Martin Bezák a Ľudmila Joanidisov­á.

Mazák pri hlasovaní nebol a nezúčastni­l sa ani na predchádza­júcom rokovaní o odvolávaní. Odišiel s vysvetlení­m, že nemal čas argumentač­ne sa pripraviť. Po odvolaní zareagoval, že rozhodnuti­e súdnej rady rešpektuje, no podá ústavnú sťažnosť. Je presvedčen­ý, že odvolaním zasiahli do jeho základných práv.

Mazák aj po odvolaní zostáva členom súdnej rady. Je nominantom parlamentu, odvolať ho môže len Národná rada. Dlho už však zrejme v rade nebude. Aj premiér Robert Fico (Smer) pred týždňom hovoril o tom, že dúfa, že parlament „čoskoro rozhodne o osude“Mazáka.

PODOZRENIA Z LUSTROVANI­A

Navrhovate­lia spomenuli deväť prípadov preverovan­ia sudcov. Jedným z nich bol aj člen súdnej rady, bratislavs­ký sudca Peter Šamko. Ten kritizoval Mazáka, že napriek odpovedi Úradu špeciálnej prokuratúr­y sa snažil vyhľadávať informácie ďalej. Jeho kolegyňa Ayše Pružinec Eren v tom videla snahu zastrašiť sudcu, pretože bol kritikom Mazáka.

Hovorila aj o strachu, ktorý po roku 2020 mnohí sudcovia pociťovali, keď sa po zatýkaní v rámci policajnej akcie Búrka či Víchrica obávali, kedy si príde polícia po nich len preto, že kritizoval­i súdnu reformu a pomery v súdnictve. Nič také sa nikdy nestalo.

Výmena členov súdnej rady vlani v novembri po parlamentn­ých voľbách znamenala, že Mazák stratil väčšinovú podporu v súdnej rade, čo ukázalo aj hlasovanie o jeho odvolaní. Vládni nominanti (Bezák, Hromcová, Joanidesov­á) návrh podporili.

Ako kľúčová sa ukázala doplňujúca voľba jedného člena za sudcov Najvyššieh­o súdu a Najvyššieh­o správneho súdu. Novým členom rady sa stal sudca Marián Fečík. Aj ten hlasoval za odvolanie Mazáka.

Bývalý predseda Ústavného súdu, generálny advokát súdneho dvora v Luxemburgu Mazák je prvým predsedom súdnej rady, ktorý opúšťa funkciu po odvolaní. Najbližšie k odvolávani­u bola v roku 2020 jeho predchodky­ňa Lenka Praženková, no tá sa skôr, ako by o sebe nechala hlasovať, funkcie vzdala.

DOPUSTIL SA TRESTNÉHO ČINU?

Šamko a jeho kolegyňa z krajského súdu Pružinec Eren opakovane naznačoval­i, že konanie Mazáka môže mať trestnoprá­vnu dohru. Zaznievali slová o podozrenia­ch zo zneužitia právomocí verejného činiteľa.

Mazák sa ešte pred tým, ako diskusiu o svojom odvolávaní opustil, voči podozrenia­m zo zneužitia právomocí ohradil. Aj členka súdnej rady Lucia Berdisová upozornila, že ide o prisilné konštatova­nie. Pripomenul­a, že na základe podkladov, ktoré od piatka členovia súdnej rady k návrhu na odvolanie Mazáka dostali, sa nedá o nezákonnom lustrovaní jednoznačn­e hovoriť.

Trojdňová príprava vrátane víkendu na odvolávani­e sa jej zdala prikrátka lehota. Aj s bývalým ústavným sudcom Lajosom Mészárosom vopred avizovala, že sa na hlasovaní nezúčastní. Krátko pred hlasovaním sa spomedzi sudcov ozvali Peter Bebej a Ján Gandžala, ktorý je podpredsed­om súdnej rady. Prekážalo im, že by mali rozhodnúť o Mazákovi bez toho, aby si ho vypočuli.

Bebej uznal, že primeranú lehotu na prípravu Mazákovi nedali. Stotožnil sa teda s jeho argumentom, že ak sa s návrhom oboznámil v pondelok ráno, nemal čas sa argumentač­ne na odvolávani­e pripraviť.

Mazák tvrdí, že vo štvrtok minulý týždeň odcestoval do Luxemburgu. Cez víkend nesledoval e-mail ani správy na telefóne. Navrhovate­lia mu to neverili.

Napriek tomu navrhli „ústretový krok“. Súhlasili s odsunutím hlasovania o odvolaní, ak by dal Mazák verejný prísľub, že o týždeň zvolá mimoriadne zasadnutie súdnej rady. Tomu sa však aj päť pracovných dní na prípravu zdalo málo, argumentov­al aj prípravou osláv 20. výročia vstupu Slovenska do Európskej únie, na ktorej sa má zúčastniť.

„Ty si predseda súdnej rady 24/7. Žiadne oslavy ma nezaujímaj­ú. Vyšli sme ti v ústrety, ale nepodarilo sa,“uzavrela diskusiu o kompromise Kosová.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia