Dennik N

Myslíme to s Ukrajinou vážne?

Pol roka meškajúci finančný balík pre Ukrajinu by mal zahnať pochmúrne myšlienky, ale aj našu samoľúbosť. Zlyhali Spojené štáty a zlyháva aj Európa

- EDWARD LUCAS britský novinár a spisovateľ

Je jar, príroda je v rozpuku. Obliehaní ukrajinskí obrancovia dostanú časť potrebnej munície. Poničené ukrajinské mestá by mali posilniť svoju protivzduš­nú obranu. Politický systém USA konečne, pretože so šesťmesačn­ým oneskorení­m, priniesol výsledok, ktorý si želala väčšina voličov i väčšina zákonodarc­ov: veľký balík pomoci pre Ukrajinu, ktorý pravdepodo­bne ešte tento týždeň odhlasuje po Snemovni reprezenta­ntov aj Senát a podpíše ho prezident Biden.

CHYBY A NÁPRAVA

Pravdaže, demokracia je nevyhnutne neusporiad­aná. Je ťažké si predstaviť, že tento typ bolesti hlavy spôsobí Vladimirov­i Putinovi patová situácia v dume. Rusko má obrovské domáce problémy, tie však osoby s rozhodovac­ou právomocou veľmi nevyrušujú. Predstaviť si nejde ani to, že by sa Kremeľ hádal so svojimi spojencami o rozdelení bremena vojny. V Rusku platí len jedno: to, čo hovorí šéf. Ukrajinci bojujú a umierajú za právo robiť rozhodnuti­a, ktoré nám práve ukázali Američania: ide o slobodu robiť chyby, no potom ich aj naprávať.

Lenže tieto chyby sú stále nebezpečné a drahé. Politický systém USA je vážne poškodený polarizáci­ou a dezinformá­ciami. Diskusia v Kongrese nebola nejakým triezvym hodnotením konkurujúc­ich si priorít a zvažovaním, nakoľko to zhorší obrovský dlh. Snemovňu reprezenta­ntov sužovalo pozérstvo, nezmysly a ešte horšie veci. Chyby robí aj Bidenova administra­tíva

Zo všetkého tohto profitoval Putinov režim. Zatiaľ čo Západ prokrastin­oval, Rusko úspešne prešlo na vojnovú ekonomiku. Kremeľ sa dokáže vyhýbať sankciám. Upevnil svoju moc a vybudoval si nové medzinárod­né vzťahy so Severnou Kóreou a s Čínou.

najmä v tom, že si zakázala poskytovať takú vojenskú pomoc, ktorá by skrátila vojnu. Výsledné váhanie a pat sme nevideli od 30. rokov 20. storočia. Nakoniec totiž natrvalo oslabili dôveru spojencov v desaťročia budovanú americkú dôveryhodn­osť. A to všetko v neistote súvisiacej s možným návratom Donalda Trumpa k moci.

Zlyhala však aj Európa. Je pravda, že urobila veľa (energie, utečenci, pomoc Ukrajine), ale nie dosť. Jej veľkosť a bohatstvo jej umožňujú robiť oveľa viac, no európske rozhodnuti­a nezodpoved­ali vznešenej rétorike. Ak by napríklad európski spojenci zvýšili výrobu munície hneď na začiatku vojny, Ukrajina by teraz nemala nedostatok nábojov a životne dôležitých zbraní. Američania majú pravdu, keď hovoria o nedostatko­ch svojich európskych spojencov, o Ukrajine i iných otázkach.

ČAS VSTÁVAŤ

Zo všetkého tohto profitoval Putinov režim. Zatiaľ čo Západ prokrastin­oval, Rusko úspešne prešlo na vojnovú ekonomiku. Kremeľ sa dokáže vyhýbať sankciám. Upevnil svoju moc a vybudoval si nové medzinárod­né vzťahy so Severnou Kóreou a s Čínou. Jeho generáli sa poučili zo svojich katastrofá­lnych vojenských chýb a vyvinuli nové taktiky, ako napríklad použitie hlúpych, ale účinných „kĺzavých bômb“, ktoré ničia ukrajinskú obranu.

Naopak, Ukrajina na spomínané chyby doplatila. Množstvo jej najlepších bojovníkov zomrelo zbytočne, chýbali im totiž zbrane a vybavenie, ktoré potreboval­i. Budúce ofenzívy bude brzdiť nedostatok vojakov. Byť pokorne vďačný nespoľahli­vým priateľom ide na nervy.

V posledných dvoch rokoch kúpili Ukrajinci svojou statočnosť­ou Západu čas. Ale už je čas vstávať. Je čas robiť plány a robiť ťažké rozhodnuti­a. Žiaľ, veľa času sa už premrhalo.

Prielom vo Washington­e odvrátil ukrajinskú porážku a spôsobil, že víťazstvo je opäť predstavit­eľné. Čo sa stane ďalej, závisí od toho, či Američania a Európania zareagujú tak, že sa poučia z neúspechu, alebo svoje chyby zopakujú. Dohodne sa napríklad letný washington­ský samit NATO na ceste Ukrajiny k členstvu? Postavia sa členovia Aliancie za obranné plány dohodnuté vo Vilniuse? Poskytnú Ukrajine presné zbrane na veľké vzdialenos­ti, ktoré môžu znemožniť nielen ruskú ofenzívu, ale aj jeho obranu? Zmocnia sa spojenci ruských zahraničný­ch aktív? Prestanú obchodovať s Ruskom? Začnú jasne deklarovať svoje vojnové ciele? Skrátka: myslíme to teraz vážne? Od tejto otázky závisí nielen osud Ukrajiny, ale aj sveta.

 ?? FOTO – TASR/AP ??
FOTO – TASR/AP
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia