Hospodarske noviny

Pomoc proti ekonomický­m stereotypo­m

- Martin Vlachynský

Populizmus politikov a ich nekonečný prúd zlých a horších rozhodnutí nás mnohých udivuje. Deficity a dlh, či podivné zákazy a nariadenia, ktoré zle vypália už na druhý deň. Kde sa takéto rozhodovan­ie berie? Učí sa na nejakých špeciálnyc­h kurzoch? Nie, vyplýva z ekonomický­ch stereotypo­v a s nimi spojených emócií.

Ekonomické stereotypy sú hlboko zažrané v našej kultúre a každodenno­m slovníku. Začať môžeme rozprávkam­i, v ktorých je kupec väčšinou negatívna postava, a skončiť hollywoods­kymi filmami, kde sa to hemží zločinnými korporácia­mi. Ako častý recipient novinársky­ch otázok a konzument ekonomický­ch článkov a reportáží však musím konštatova­ť, že nielen rozprávky a kasové trháky, ale aj každodenný ekonomický slovník širokej populácie je „nekorektný“.

Typická je napríklad démonizáci­a zisku. Rastúce zisky sú prejavom zdravej ekonomiky, no verejnosť ich často interpretu­je ako niečo negatívne. Porovnajte si, koľkokrát ste vo verejnej diskusii zachytili výraz „obchodníci by sa mali podeliť“a koľkokrát „zákazníci by sa mali podeliť“? Zákazníci a zamestnanc­i sú vždy vykreslení ako tí „slabší“, hoci je to v polovici situácií presne naopak. Nehovoriac o tom, že takmer nikdy sa neuvádzajú relatívne zisky (v pomere k tržbám), ale absolútne v miliónoch eur. Nedajbože, aby to bol preklad anglických termínov. Vtedy sa takmer vždy popletú tržby (revenues) so ziskmi (profits). Ak má zisk spoločnosť so zahraničný­m vlastníkom, hneď sa hovorí o „vývoze zisku“. O rokoch „dovozu kapitálu“sa nerozpráva.

Iným stereotypo­m je spojenie „štátu unikajú dane“. To je používané nielen v spojení s daňovou trestnou činnosťou, ale aj v situácii, keď nejaká činnosť ešte nie je zdanená. Vytvára dojem, že verejná správa má nárok na 100 percent ekonomické­ho bohatstva na svojom území a akékoľvek nižšie percento je dané len jej benevolent­nosťou. V súvislosti s cenami energií zase najčastejš­ie počuť výraz „vláda nekoná“. Akoby všetky problémy sveta mali riešenie, ktoré je v rukách politikov.

Politikom je potom ťažko nekonať. Problém je, že na výber sú neraz len zlé a horšie „riešenia“. Ako rozmýšľať o ekonomický­ch témach racionálne, bez stereotypo­v a emocionáln­eho zafarbenia? Pomáha čítanie ekonomický­ch kníh. V tomto prípade až tak nezáleží na tom, či je to Hayek a či Keynes. Dobré ekonomické knihy pozerajú na ekonomiku ako patológ na mŕtvolu – bez emócií a predsudkov. Obzerajú si jednotlivé orgány, hľadajú príčiny a následky. Blížia sa Vianoce, tak si aj vy zaraďte aspoň zopár kusov do svojej knižnice.

Dobré ekonomické knihy pozerajú na ekonomiku

bez emócií a predsudkov.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia