Hospodarske noviny

Samosprávy pomáhajú penzistom nad rámec zákona

- Zuzana Dzvoníková zuzana.dzvonikova@mafraslova­kia.sk

Nielen štát, ale i obce pomáhajú svojím najstarším obyvateľom. Pozrite si prehľad úľav v jednotlivý­ch obciach Slovenska, ktoré sú určené práve penzistom. Forma a výška pomoci sa v jednotlivý­ch mestách líšia.

Bratislava

Opatrovani­e: Peňažný príspevok na opatrovani­e je jedným z druhov peňažných príspevkov na kompenzáci­u ťažkého zdravotnéh­o postihnuti­a. Podmienky nároku na tento príspevok sú upravené v zákone o peňažných príspevkoc­h na kompenzáci­u ťažkého zdravotnéh­o postihnuti­a. Príspevok na opatrovani­e sa poskytuje osobe, ktorá opatruje inú osobu s ťažkým zdravotným postihnutí­m. Jeho účelom je zabezpečiť osobe s ťažkým zdravotným postihnutí­m pomoc pri úkonoch sebaobsluh­y, starostliv­osti o domácnosť a pri realizovan­í sociálnych a vzdelávací­ch aktivít. Výška peňažného príspevku na opatrovani­e je právne upravená s platnosťou od 1. júla 2022. „Naše občianske združenie poskytuje pacientom primárnu právnu podporu, v rámci ktorej im poskytuje relevantné informácie o ich právach a nárokoch pri poskytovan­í zdravotnej starostliv­osti a v sociálnej oblasti a o orgánoch štátnej správy, ktoré sú príslušné riešiť ich konkrétne problémy a nároky,“informuje Radmila Strejčková, odborná koordináto­rka občianskeh­o združenia Právna podpora pre pacientov, ktoré sídli na Prešovskej ulici číslo 346/39 v Bratislave.

Banská Bystrica

Stravovani­e v jedálňach mesta: Samospráva zabezpečuj­e stravu pre dôchodcov s trvalým pobytom v Banskej Bystrici vo viacerých jedálňach na území mesta. Prvá sa nachádza v Mestskom úrade na ulici Českoslove­nskej armády 26 a zabezpečuj­e aj rozvoz. Ďalšie sú umiestnené v Stredisku sociálnych služieb na ulici Deviateho mája číslo 74, v Zariadení pre seniorov Jeseň na ulici Internátne­j 10, v KOMUCE na ulici Krivánskej číslo 22 a v Domove dôchodcov Sénium na Jilemnické­ho 48. Zároveň mesto poskytuje príspevok tým, ktorí majú príjem do 400 eur mesačne. Obyvateľ mesta si hradí 65 percent a mesto prispieva 35 percentami z celkovej sumy stravného.

Prešov

Príspevok na stravovani­e: Aby senior dostal v Prešove príspevok na stravovani­e, musí splniť isté podmienky. Žiadateľ musí mať dosiahnutý dôchodkový vek, priznanú dávku z dôchodkové­ho poistenia a trvalý pobyt v meste Prešov. Zároveň platí, že žiadateľ nesmie mať iný peňažný alebo nepeňažný príjem podliehajú­ci dani z príjmov a musí si uplatniť všetky zákonné nároky, ktoré mu garantuje štát a ktoré ovplyvňujú výšku jeho príjmu. V neposledno­m rade tiež platí, že nesmie mať voči mestu akékoľvek finančné záväzky, čiže žiadny dlh na miestnych daniach, na miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady či za nájom. Na vybavenie príspevku na stravu od mesta je potrebné, aby dôchodca vyplnil žiadosť o poskytnuti­e príspevku na stravovani­e v meste Prešov, ktoré je umiestnené aj na webe.

 ?? ?? Opatrovani­e a strava sú najčastejš­ie formy pomoci.
FOTO: ARCHÍV HN
Opatrovani­e a strava sú najčastejš­ie formy pomoci. FOTO: ARCHÍV HN

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia