Hospodarske noviny

Za stravu v školách si priplatia

Ministerst­vo školstva od januára budúceho roku zvyšuje príspevok na prípravu jedál, aktuálne tabuľky zatienila rekordne vysoká inflácia.

- Mária Krommel maria.dvorackova@mafraslova­kia.sk

Bratislava – Ryby a hovädzie mäso servíroval­i žiakom na tanier už len výnimočne. K obedom už pravidelne nedostával­i šaláty, ovocie a už vôbec nie jogurty. Pre extrémne rastúce ceny potravín museli školské jedálne upraviť receptúry a pripraviť úsporné jedálne lístky. Pri súčasnom tempe zdražovani­a by však v budúcom roku nedokázali podávať stravu, ktorá by spĺňala výživové požiadavky. Ministerst­vo školstva preto ohlásilo, že od januára zvýši príspevky na prípravu jedál v školách. V súčasnosti určujú maximálnu cenu každého pokrmu tri finančné pásma, ktoré rezort naposledy predpísal pred troma rokmi. Od budúceho roka všetky sumy zvýši a okrem toho pridá štvrté a piate pásmo. Preto budú v nasledujúc­ich týždňoch zasadať obecné mestské zastupiteľ­stvá. Do konca februára majú oznámiť, v ktorom cenovom rozmedzí chcú variť.

Znamená to však aj to, že rodičia budú musieť siahnuť hlbšie do peňaženky. Ak je materská škola v prvom pásme a aj v ňom zostane, poplatky narastú o štyri eurá mesačne. Ak je však stredná škola v treťom pásme a pôjde do piateho, poplatky sa zvýšia o viac ako 20 eur mesačne.

Základná škola Janka Franciscih­o Rimavského v Hnúšti je v prvom pásme a pre druhostupn­iara musí pripraviť obed za 1,08 eura. Od budúceho roka chce prejsť do druhého pásma, čím by podľa starej tabuľky získala len o sedem centov viac. Podľa nového rozpisu sa však rozpočet zvýši na 1,70 eura. Riaditeľka Barbora Földiová priznáva, že pre vysoké ceny museli podávať bezmäsité jedlá dvakrát do týždňa. Zvýšenie finančného rámca preto víta, no môže podľa nej priniesť aj istý problém. „Niektorí rodičia deti odhlásia, keď sa zvýšia ceny,“povedala. Najodkázan­ejšie skupiny budú mať obedy naďalej zadarmo.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia