Hospodarske noviny

Podniky sa zadlžujú v kríze ešte rýchlejšie

-

Bratislava – Medzi najzávažne­jšie oblasti, ktoré ovplyvňujú finančnú stabilitu na Slovensku, patrí zhoršenie finančnej situácie časti podnikov a domácností, zastavenie trendu nadmerného rastu úverov na bývanie a zadlžovani­a domácností. Vyplýva to zo správy o finančnej stabilite, ktorú na pondelkove­j tlačovej konferenci­i predstavil­i zástupcovi­a Národnej banky Slovenska.

Ústrednou témou je inflácia a s ňou spojený rast úrokových sadzieb. Finančný sektor pritom napriek prudkým zmenám zostáva stabilný. Člen Bankovej rady a výkonný riaditeľ úseku dohľadu a finančnej stability Národnej banky Slovenska Vladimír Dvořáček priblížil, že zhoršenie finančnej situácie časti podnikov a domácností bude viesť k zhoršeniu splácania úverov v bankách.

Úvery podnikom v prvom štvrťroku priemerne medziročne rástli tempom štyri percentá, kým v druhom štvrťroku to bolo 9,4 percenta a v treťom až 10,6 percenta. Podnikov, ktorým sa zhorší situácia a budú v ťažkostiac­h, je asi 17 percent, čo však neznamená, že 17 percent zlyhá. Krátkodobé

financovan­ie sa začalo výrazne zrýchľovať počas druhého štvrťroka.

„Odhad hovorí, že teoreticky by mohlo skončiť v tej ťažšej situácii a neschopnos­ti splácať asi osem percent podnikov,“skonštatov­al riaditeľ odboru finančnej stability banky Marek Ličák. Z hľadiska vývoja na trhu úverov a nehnuteľno­stí Dvořáček poznamenal, že sa skončil dvojcifern­ý rast úverov na bývanie.

„Strmý rast cien na realitnom trhu sa zastavil,“doplnil. Časť domácností bude dotknutá infláciou, pričom trh práce je stále relatívne odolný. Vlna úverovania z jari 2022 totiž opadla. Rastúce úrokové sadzby znižujú aj dopyt po hypotékach, čím je riziko zadlženia domácností nižšie.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia