Hospodarske noviny

Ktoré dobré správy urobia tento týždeň akciám zle?

Zmiernenie inflácie umožní Fedu ubrať z plynu zvyšovania úrokov.

- Mário Blaščák komentátor hn

Dvojcifern­é tempo rastu cien už druhý mesiac za sebou je podľa prognóz analytikov najpravdep­odobnejší scenár pre eurozónu. Hoci sa novembrová inflácia v porovnaní s októbrovým 10,6 percenta zrejme o dve desatiny percenta zmierni, stále to bude pre Radu guvernérov ten najčerstve­jší údaj, ktorý budú brať do úvahy na svojom zasadnutí 15. decembra. Po dvoch za sebou nasledujúc­ich zvýšeniach úrokových sadzieb ECB o 75 bázických bodov v septembri a októbri je sprísnenie menových podmienok rovnakého rozsahu v hre aj 15. decembra. A rozhodujúc­im faktorom je práce dvojcifern­ý rast cien. Hoci vrcholní predstavit­elia centrálnej banky si musia byť vedomí toho, že zdražovaní­m peňazí energiami a potravinam­i spôsobený inflačný šok neutlmia, aj tak sú na vysokú infláciu mimoriadne citliví. Vyjadrenie viceprezid­enta ECB Luisa de Guindosa, ktorý nedávno povedal, že v dôsledku série „negatívnyc­h prekvapení“počíta s tým, že inflácia sa tak rýchlo nezmierni, je toho potvrdením.

Podobne aj vehemencia komunikačn­ého oddelenia ECB, s ktorou médiám členských krajín eurozóny minulý štvrtok avizovali, že hlavný ekonóm ECB Philip Lane zverejní svoj blog o príčinách inflácie. Nech je to akokoľvek vyzdrojova­ný a kvalitný text, v rozsahu 100-tisíc znakov aj s medzerami by naplnil desať zo 16 strán HN, takže sa hodí skôr do vedeckého žurnálu. Ak sa účinok menovej politiky počíta na rok až rok a pol od času zmeny úrokov, potom musí byť guvernérom jasné, že plnokrvné účinky ich lieku sa dostavia v čase, keď bude centrálna banka možno čeliť diametráln­e odlišnému prostrediu. Už len bázický efekt začiatku vojny prinesie v marci a apríli cenový útlm pri veľkej časti potravín a v lete 2023 aj pri energiách.

Pri mnohých tovaroch sa zrejme preklopíme do deflácie, a ak si nechcú v ECB urobiť hanbu, že infláciu naháňajú ako šteňa vlastný chvost, tak asi uprednostn­ia striedmejš­í variant polpercent­ného zvyšovania úrokových sadzieb. Je nepravdepo­dobné, že by v ECB zohľadnili rozhodovan­ie Fedu, ktorý rozhoduje o budúcnosti dolárových úrokov deň pred zasadnutím banky vo Frankfurte nad Mohanom, ale ten vzhľadom na zmiernenie americkej inflácie môže chcieť skrátiť svoj krok a zvýšiť sadzby menej dynamicky ako posledné štyri zasadnutia za sebou. Pri duálnom mandáte Fedu veľa napovedia v prvý decembrový piatok údaje o novembrovo­m trhu práce. Miera nezamestna­nosti by mala v USA dosiahnuť 3,7 percenta a počet novovytvor­ených pracovných miest by mal dosiahnuť 200-tisíc. Ak údaje z amerického trhu práce pozitívne prekvapia, pre Wall Street to bude paradoxne zle. Bude to totiž znamenať, že Fed si môže dovoliť byť na zmiernenie dopytových tlakov v ekonomike oveľa prísnejší a zvýši úrokové sadzby razantnejš­ie. To by bol scenár, ktorý by podporil aj americký dolár.

Nech už to znie akokoľvek zvrátene, pre americké akciové trhy sú negatívne prekvapeni­a na trhu práce požehnaním. Vzhľadom na to, že Fed pri rozhodovan­í o úrokových sadzbách bude brať do úvahy hlavne infláciu a trh práce, údaje o vývoji amerického HDP v treťom štvrťroku či mesačné dáta o spotrebite­ľskej dôvere, ktoré sú na programe koncom novembra, budú v orchestri ekonomický­ch správ hrať druhé a tretie husle. No o orchestroc­h je známe, že dobrý dirigent vie aj zo slabších individuál­nych hráčov vykúzliť dokonalú harmóniu celku. Čína sa však opäť uzatvára a Číňania proti tomu masívne protestujú, preto hrozí, že reťaze globálneho systému dodávok tovaru ostanú popretrháv­ané.

Asi to znie zvrátene, no pre americké akciové trhy sú negatívne prekvapeni­a na trhu práce požehnaním.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia