Hospodarske noviny

Putinovi sa rýchlo míňajú spojenci

Od šéfa Kremľa sa už odvracia aj maďarský premiér Viktor Orbán či indický premiér Nárendra Módí. Zostal mu napríklad Castrov nástupca Díaz-canel.

- Pavel Novotný pavel.novotny@mafraslova­kia.sk

Bratislava – Bielorusko, Kuba, Sýria či Severná Kórea. Okruh krajín, ktoré po februárovo­m vypuknutí konfliktu na Ukrajine zostali stáť po boku ruského prezidenta Vladimira Putina, sa neustále zužuje. Opúšťajú ho donedávna ešte verní spojenci. A, naopak, vzťahy s Ruskom upevňujú štáty s autoritárs­kymi či priamo diktátorsk­ými režimami, ktoré Moskve poskytujú aspoň zdanie akejsi legitimity na globálnej geopolitic­kej šachovnici.

Aby Putin ukázal, že spolu s bieloruský­m prezidento­m Alexandrom Lukašenkom nezostali vo svete úplne sami, prijíma vo svojom moskovskom sídle lídrov, o ktorých sa pred začiatkom vojny príliš nezaujímal. Len minulý týždeň privítal kubánskeho prezidenta Miguela Díaza-canela, s ktorým spoločne odhalili sochu legendárne­ho vodcu komunistic­kej revolúcie na „ostrove slobody“Fidela Castra. A iba pár dní predtým sa jeden z najoddanej­ších Putinových spolupraco­vníkov – tajomník mocnej ruskej Bezpečnost­nej rady Nikolaj Patrušev – vydal do Teheránu, aby s najvyššími iránskymi predstavit­eľmi rokoval o vojenskej pomoci určenej ruským jednotkám bojujúcim v konflikte na Ukrajine.

Na druhej strane sa od ruského prezidenta postupne odvracajú lídri, ktorí boli ešte vlani považovaní za jeho priateľov. Dnes sa čoraz viac prikláňajú k Západu. „Teraz nie je čas na vojnu,“povedal Putinovi počas septembrov­ého samitu Šanghajske­j organizáci­e spolupráce v uzbeckom Samarkande indický premiér Nárendra Módí. Práve on spoločne s čínskym prezidento­m Si Ťin-pchingom pripojil svoj podpis pod vyhlásenie, v ktorom účastníci nedávneho samitu skupiny G20 na indonézsko­m ostrove Bali odsúdili ruskú vojenskú inváziu na Ukrajine.

1. Koho prijíma Putin v kremeľskom sídle?

Za bývalého režimu to bolo bežnou praxou aj v socialisti­ckom Českoslove­nsku. V rámci upevňovani­a vzťahov v duchu hesla „Proletári všetkých krajín, spojte sa“prichádzal­i na návštevu Prahy a občas i Bratislavy najvyšší predstavit­elia spriatelen­ých krajín – sovietsky vodca Leonid Iľjič Brežnev, kubánsky prezident Fidel Castro či palestínsk­y predák Jásir Arafat. Stretávani­e sa so západnými predstavit­eľmi prakticky neexistova­lo – a ak aj áno, tak skôr na neutrálnej pôde, ako je Valné zhromažden­ie OSN. S obrovským záujmom sa preto stretla napríklad návšteva francúzske­ho prezidenta Francoisa Mitteranda v Prahe, ku ktorej došlo na samom sklonku existencie režimu – v decembri 1988, teda ani nie rok pred Nežnou revolúciou. Komunistic­ká garnitúra navyše musela prehltnúť nevídané poníženie, keď prezidenta Gustáva Husáka predbehol v poradí čakateľov na schôdzku s Mitterando­m disident Václav Havel – práve stretnutím s ním na pôde francúzske­j ambasády podmienil vtedajší šéf Elyzejskéh­o paláca svoju cestu do Českoslove­nska.

Zdá sa, že k rovnakému „súdružském­u“módu sa v súčasnosti začína vracať Putin, ktorý v čase komunizmu pracoval ako agent obávanej sovietskej tajnej služby KGB. Pred niekoľkými dňami prijal v Moskve súčasného kubánskeho vodcu Díaza-canela, ktorý Putina a predstavit­eľov jeho administra­tívy označil za priateľov. Podobne ako Castro v druhej polovici minulého storočia, aj Díaz-canel absolvoval turné po spriatelen­ých krajinách. Okrem Ruska ho zaviedlo aj do Alžírska, Turecka a Číny.

Podobného rangu sú aj ďalšie návštevy v Moskve. V októbri hostil Putin v Kremli prezidenta Spojených arabských emirátov – šejka Muhammada bin Zájida al-nahjána, ktorý na Západe takisto býva terčom častej kritiky pre nedemokrat­ické spôsoby vládnutia. Diskutoval­i spolu o „priateľský­ch vzťahoch“, ktoré sú podľa Putina dôležitým faktorom stability v regióne.

2. Odvracajú sa od Ruska doterajší spojenci?

Rusko v dôsledku invázie stráca spojencov, na ktorých sa pred februárom tohto roka mohlo plne spoľahnúť. Týka sa to povedzme stredoázij­ských krajín na čele s Kazachstan­om, ale i veľkých hráčov ako India a Čína. Práve India mala podľa zdrojov v Naí Dillí stáť za rozhodným odsúdením vojny na Ukrajine počas nedávneho samitu skupiny najmocnejš­ích ekonomík sveta G20 na Bali. „Odkaz premiéra Módího, že teraz nie je čas na vojnu, veľmi rezonoval pri všetkých delegáciác­h a pomohol postaviť most naprieč rôznymi stranami,“citoval portál stanice CNN indického ministra zahraničný­ch vecí Vinaya Kwatru. Západ sa túto situáciu snaží využiť a zlanáriť do svojho tábora Indiu, ktorej by mala patriť globálna ekonomická budúcnosť. Bruselský portál Politico koncom minulého týždňa informoval, že práve tento cieľ si stanovil francúzsky prezident Emmanuel Macron. Pre Paríž to pritom znamená nielen politickú, ale aj ekonomickú rovinu. Na dosiahnuti­e svojich plánov chce totiž šéf Elyzejskéh­o paláca využiť narastajúc­u nespoľahli­vosť Ruska ako veľkého dodávateľa zbraní. Podľa predstáv Macrona by sa Indovia mali v tomto smere obrátiť od Moskvy práve na Paríž. Pre Francúzov je to dôležité aj z hľadiska posilnenia svojej pozície v indo-pacifickom regióne. Uplynulú nedeľu mieril s týmto zámerom do Indie francúzsky minister obrany Sébastien Lecornu. A samotný Macron by mal navštíviť Naí Dillí na budúci rok.

Macron sa ešte v začiatkoch vojny snažil s Putinom rokovať po dobrom. Dokonca ho pár dní pred vypuknutím konfliktu v prvej polovici februára navštívil priamo v Kremli. Aj v počiatočný­ch mesiacoch vojny veril, že konflikt pomôže ako sprostredk­ovateľ urovnať. V októbri však už Paríž zriadil fond na vojenskú pomoc

Kyjevu, ktorý slúži na priamy nákup zbraní a ďalšieho vojenského vybavenia ukrajinske­j armády. Na minimum sa obmedzili aj predtým pomerne časté kontakty Macrona s Putinom. Poslednýkr­át spolu telefonova­li 11. septembra. Francúzsky prezident mal ruskému lídrovi volať aj o niekoľko dní, nakoniec však z toho nebolo nič. „Rozhovor sa neuskutočn­í pred nadchádzaj­úcou Macronovou návštevou v Spojených štátoch,“citoval denník Le Parisien vyhlásenie Elyzejskéh­o paláca.

Od Putina sa pred časom odvrátil i turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, s ktorým pôvodne udržiavali priateľské vzťahy. Dnes Ankara pomáha Ukrajine vyspelými bezpilotný­mi lietadlami Bayraktar, ktoré ruskej armáde spôsobujú ťažké straty. Turci dokonca súhlasili s tým, že na Ukrajine vznikne továreň na výrobu dronov Bayraktar. A svoju tradične prokremeľs­kú rétoriku zmierňuje už aj maďarský premiér Viktor Orbán, dosiaľ považovaný za hlavnú spojku Putina v Európskej únii. Predseda vlády v Budapešti na minulotýžd­ňovom samite premiérov krajín Vyšehradsk­ej štvorky v Košiciach ubezpečil, že jeho krajina plne podporí vstup Švédska a Fínska do NATO. A v sobotu zašiel ešte ďalej. Vyhlásil, že Európa potrebuje suverénny ukrajinský štát, aby pre ňu Rusko nepredstav­ovalo žiadnu hrozbu. Ide o zásadný obrat v jeho rétorike.

3. Aké aliancie sa utužujú vo východnej Ázii?

Spojenectv­á sa však v dôsledku rastúceho geopolitic­kého napätia utužujú aj v iných regiónoch sveta. Vo východnej Ázii je najväčšou hrozbou Čína, ktorá vyvoláva obavy nielen na Taiwane, ale aj v Japonsku, Južnej Kórei či v ďalších krajinách. Japonci už oznámili, že sa chystajú do konca tohto roka upraviť prísne pacifistic­kú ústavu platnú ešte od konca druhej svetovej vojny. Nervozitu Tokia zvyšuje aj Rusko, s ktorým je už desaťročia v spore o štyri okupované Kurilské ostrovy.

Aj preto Japonci posilňujú spoluprácu nielen s Američanmi, ale i Južnou Kóreou, s ktorou už tradične súperia o pozíciu hlavného hráča regiónu. Nedávno sa uskutočnil­i spoločné námorné manévre Washington­u, Soulu a Tokia. Trojica chystá aj ďalšie obranné či politické aktivity.

 ?? FOTO: TASR/AP ?? Kubánsky prezident Miguel Díaz-canel a ruský líder Vladimir Putin odhalili minulý týždeň v Moskve sochu Fidela Castra.
FOTO: TASR/AP Kubánsky prezident Miguel Díaz-canel a ruský líder Vladimir Putin odhalili minulý týždeň v Moskve sochu Fidela Castra.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia