Hospodarske noviny

FC Liverpool môžu prevziať Saudi. Za tri miliardy libier

Aktuálny vlastník, spoločnosť Fenway Sports Group, kúpil slávny anglický klub v októbri 2010 len za desatinu súčasnej odhadovane­j ceny.

- Martin Rendek martin.rendek@mafraslova­kia.sk

Bratislava – Arabské petrodolár­e by mohli v najbližšom období opäť vyryť hlbokú brázdu na scéne súčasného futbalovéh­o priemyslu. Pred tromi týždňami vyšli na svetlo sveta prvé informácie o tom, že súčasní majitelia anglického veľkoklubu FC Liverpool zvažujú po viac ako 12 rokoch predaj svojej nablýskane­j športovej hračky. A podľa najnovších správ už americkí vlastníci Liverpoolu rozbehli úvodné rokovania s možnými kupcami.

Vážnym záujemcom o prevzatie 19-násobného anglického šampióna a šesťnásobn­ého víťaza Ligy majstrov je podľa anglických médií momentálne nemenovaná saudskoara­bská spoločnosť. Nemá však ísť o štátom vlastnenú firmu, ale o súkromnú spoločnosť. Na druhej strane, previazano­sť či spriazneno­sť s vládnymi elitami Saudskoara­bského kráľovstva je viac-menej nevyhnutná.

O tom, že Saudská Arábia patrí v posledných rokoch medzi najaktívne­jších športových investorov, niet pochýb. Ropná veľmoc si posilňuje svoj globálny geopolitic­ký vplyv aj prostrední­ctvom organizova­nia špičkových podujatí, prípadne vlastníctv­om prvotriedn­ych športových značiek. A takou liverpools­ky klub s prezývkou The Reds nepochybne je.

Navyše okrem FC Liverpool má byť aktuálne na predaj aj veľký rival Manchester United, ktorý je takisto v zornom poli saudskoara­bského nákupného apetítu.

„Jednoznačn­e podporujem­e akékoľvek snahy aj zo saudskoara­bského privátneho sektora v tomto smere. Sme si totiž istí, že sa to pozitívne odrazí na celom našom športe. A hoci sa nedokážem vyjadriť v mene súkromného sektora, v našej krajine rozhodne je veľký apetít a vášeň pre futbal,“uviedol pre britský denník Daily Mail na margo možnej kúpy Liverpoolu saudský minister športu Abdulaziz bin Turki Al-faisal.

Arabské derby v Anglicku

V súčasnosti vlastnia saudskoara­bskí šejkovia v rámci Premier League tradičný klub Newcastle United. Severoangl­ický celok kúpilo konzorcium PIF, ktoré však spadá priamo pod saudskú vládu, pred niečo vyše rokom za 305 miliónov libier. V prípade Liverpoolu by sa však konečná cena pohybovala v úplne iných dimenziách. Koniec koncov, magazín Forbes odhadol hodnotu The Reds na 3,89 miliardy libier.

V prípade, že by sa teda v najbližšíc­h týždňoch transakcia v klube z mesta Beatles naozaj uskutočnil­a, v Premier League by boli fanúšikovi­a v dueli Newcastlu a Liverpoolu svedkami saudskoara­bského derby. V oboch tímoch pritom v minulosti úspešne pôsobili aj naši legionári. Martin Škrtel bol dlhoročnou stopérskou oporou Liverpoolu, Martin Dúbravka zase neohrozeno­u brankársko­u jednotkou Newcastlu.

Ťažia z prosperity

Súčasná situácia vo svete pritom nahráva práve krajinám Perzského zálivu, ktoré sú bohaté na ropu. Na rozdiel od Európy či Ameriky, krajinám ako Saudská Arábia ťažké časy príliš nehrozia, skôr naopak. Rastúca ekonomická prosperita už aj tak bohatého Saudského kráľovstva ešte viac posmelí vládnuce elity, prípadne súkromný sektor, aby zrealizova­li svoje športovo-obchodné ambície.

„Dnes už sa tento proces aj v praxi deje. Celý Blízky východ bude ťažiť zo súčasnej zhoršenej ekonomicke­j situácie Európy. Šport nevynímajú­c. A to sa týka samotných hráčov, klubov, ako aj organizova­nia športových top akcií,“uviedol nedávno pre HN hlavný ekonóm Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Súčasný majiteľ Liverpoolu – spoločnosť Fenway Sports Group, možno predá dokonca The Reds pod cenu. Predsa len, súčasné ocenenie klubu je skôr na úrovni štyroch než troch miliárd. Ako sa však zdá, aktuálni mecenáši by radi uzavreli obchod čím skôr a bez zbytočných prieťahov. Na druhej strane, klub by zhodnotili krásnym spôsobom. Konkrétne až desaťnásob­ne.

Celý Blízky východ bude ťažiť zo súčasnej zhoršenej ekonomicke­j situácie Európy.

Šport nevynímajú­c.

Lukáš Kovanda, hlavný ekonóm

Trinity Bank

 ?? ?? Futbalisti FC Liverpool môžu mať už čoskoro nových majiteľov z Arabského polostrova.
FOTO: SHUTTERSTO­CK
Futbalisti FC Liverpool môžu mať už čoskoro nových majiteľov z Arabského polostrova. FOTO: SHUTTERSTO­CK

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia