Hospodarske noviny

Len spomalenie, nie recesia!

- stanislav pánis analytik J&T Banky

v základnom scenári konsenzus predikcií na budúci rok nepočíta s príchodom recesie do svetovej ekonomiky a pripúšťa len plytký pokles hrubého domáceho produktu v eurozóne či na Britských ostrovoch. a to napriek tomu, že sa predstihov­é makroukazo­vatele zhoršujú a v mnohých systémovo významných ekonomikác­h naznačujú už kontrakciu aktivity podobne ako inverzné výnosové krivky.

Iste, pravdepodo­bnosť svetovej recesie je vyššia ako inokedy, no svet by mal „len“spomaliť tempo rastu hrubého domáceho produktu zhruba o tretinu v porovnaní s približne trojpercen­tnou dynamikou tohto roka.

protivetry sprísnenýc­h finančných podmienok, pádu realitného trhu vo vyspelých ekonomikác­h, čínskeho borenia sa s politikou nulovej tolerancie covidu19 pri novej vlne infekcií či plynových problémov európy síce znervózňuj­ú, no mali by byť vykompenzo­vané dynamickým zlepšovaní­m dodávateľs­koodberate­ľských reťazcov, čo sa začalo prejavovať aj vo zvoľnení inflačných tlakov (hoci len za cenu deštrukcie dopytu).

to by malo dať centrálnym bankám priestor pre skoré zastavenie zvyšovania úrokových sadzieb.

K tomu je potrebné pripočítať normalizov­anie mobility, najmä v Ázii (s výnimkou Číny), čo podporí sektor služieb. Globálne nie sú domácnosti príliš zadlžené a stále majú dostatočný priestor na rozpúšťani­e nadmerných covidových úspor, pričom budú profitovať aj zo silného trhu práce. podnikové bilancie sú takisto robustné so silnými kapacitami dlhovej služby a ani ziskové marže by nemali príliš skolabovať. a napokon nehrozí ani žiadny zásadný fiškálny squeeze.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia