Hospodarske noviny

Neviem, ako nahrávky v kauze Súmrak unikli

Prokurátor Krajskej prokuratúr­y v Bratislave Juraj Chylo vysvetľuje, prečo záujem médií vyšetrovan­iu skôr škodí.

- Jana Šimíčková jana.simickova@mafraslova­kia.sk

Vaše meno je známe z niekoľkých káuz. Dozorujete prípad nehody zo Zochovej ulice, ale na stole máte i vec obvinených vyšetrovat­eľov kriminálne­j agentúry. Vnímate isté verejné či mediálne tlaky?

Orgány činné v trestnom konaní, a teda ani prokurátor nesmú prihliadať na verejnú mienku, tlaky či na nejaké petície. Veď sa skúsme v tejto súvislosti obhliadnuť do minulosti. Napríklad v päťdesiaty­ch rokoch žiadali závodné výbory najprísnej­šie potrestani­e Milady Horákovej. To by malo byť memento pre orgány činné v trestnom konaní, aby nepodlieha­li a neprihliad­ali na akékoľvek tlaky.

Nemá mediálny záujem vplyv na to, že sú veci riešené čo najobjektí­vnejšie?

Ešte som nezažil trestnú vec, ktorej by mediálny záujem pomohol. Osobne rešpektuje­m záujem verejnosti o trestné konania, rešpektuje­m prácu novinárov, ale opakujem, nezažil som trestnú vec, ktorej by to pomohlo, bez výzvy polície či prokuratúr­y k verejnosti so žiadosťou o pomoc.

Z čoho pri tejto skepse vychádzate?

Zo skúseností.

Môžete byť konkrétnej­ší? Prečo záujem médií podľa vás vyšetrovan­iu skôr škodí?

Pretože má vplyv na trestné konanie, môže napríklad ovplyvňova­ť svedkov.

Ako?

Prípravné konanie je neverejné a je neverejné preto, aby nedochádza­lo k zmareniu účelu trestného konania, napríklad vo forme ovplyvňova­nia svedkov. Svedok si môže niečo prečítať v novinách a na druhý deň môže vedieť, čo má vypovedať. Jednoducho svoju výpoveď prispôsobí výpovediam iných svedkov alebo tomu, čo si myslí verejnosť, čo si myslia médiá. Zrazu mu tak nejako môže dôjsť, čo má hovoriť. Ľudská pamäť je navyše veľmi nespoľahli­vá a človek si po prečítaní médií mnohokrát, v dobrej viere, čosi primyslí, domyslí, ale i vymyslí.

S tým ste sa osobne stretli?

Samozrejme, to sú reálne situácie.

Vo všeobecnos­ti teda tvrdíte, že médiá objektívne­mu vyšetrovan­iu veľmi nepomáhajú?

Nie, a najmä ak sa vynášajú veci zo spisov, to je jedna veľká tragédia. Problémom sú aj mediálne útoky na jednotlivý­ch prokurátor­ov. Prokurátor sa totiž nemôže postaviť a začať prezentova­ť svoje stanovisko k veci, nemôže sa nejakým spôsobom brániť.

Podľa vás majú médiá či ostatné subjekty trestného konania v podstate voľné ruky, prokurátor však nie?

Áno, je to tak.

Prečo sa nemôže prokurátor brániť, bolo by zrejme aj v záujme verejnosti poznať v niektorých prípadoch stanovisko prokurátor­a?

Lebo prokurátor zastupuje štát a má jasne danú úlohu stíhať všetky trestné činy, o ktorých sa dozvedel a nemá čo vystupovať voči verejnosti. Miestom pre jeho vyjadrenia sú jeho rozhodnuti­a, návrhy, porady s vyšetrovat­eľmi, pojednávac­ie miestnosti.

Ale nevyzerá smerom k verejnosti prijateľne­jší povedzme postoj súčasného špeciálneh­o prokurátor­a, ktorý sa napríklad cez sociálnu sieť zastane svojich podriadený­ch?

Neprinálež­í mi vyjadrovať sa k Úradu špeciálnej prokuratúr­y.

Rozumiem, ale mňa zaujíma, že ak čosi také začal praktizova­ť pán Daniel Lipšic, či to nie je cesta aj pre iné prokuratúr­y?

Bez toho, aby som sa vyjadroval k iným zložkám prokuratúr­y, v zásade platilo a platí, že prokurátor má byť zdržanlivý, teda sa musí zdržať akéhokoľve­k konania, ktoré by mohlo nejakým spôsobom ohroziť objektivit­u vyšetrovan­ia, ako aj celého trestného konania, nad ktorým on vykonáva dozor ako „pán prípravnéh­o konania“.

Spomenuli ste, že vás vyrušujú úniky zo spisov. Nedávno zverejnili obvinení v kauze Súmrak časti nahrávok, ktoré podľa všetkého pochádzajú z trestnej veci, ktorú dozorujete. Ide o prípad obvinených vyšetrovat­eľov. Viete si vysvetliť, ako sa tieto nahrávky dostali k aktérom Súmraku?

Ako dozorový prokurátor vami spomenutej trestnej veci si to vysvetliť neviem. Krajská prokuratúr­a Bratislava nezverejňo­vala predmetné nahrávky a nemám vedomosť, že by tieto nahrávky oficiálne zverejňova­l vyšetrovat­eľ Úradu inšpekčnej služby. Je však pravdou, že nahrávky, ktoré boli prepísané, už nie sú utajované a majú k nim prístup rôzne subjekty trestného konania.

Obvinení vyšetrovat­elia však cez svojho advokáta pána Kubinu tvrdia, že k nahrávkam prístup nemajú.

Treba odlíšiť situáciu neprepísan­ých nahrávok, respektíve nahrávok v celosti, ktoré sú ešte stále utajované. Sú riešené v inom trestnom konaní, kde boli aj vyhotovené a tam sú spracúvané. Z tohto konania bola časť nahrávok odstúpená do inej trestnej veci, v rámci ktorej už boli prepísané a odtajnené. Tieto sa používajú ako dôkaz.

Znamená to, že pokiaľ ide o nahrávky, využité sú v dvoch konaniach?

Áno, pričom jedno konanie sa týka trestnej veci, v ktorej sa vyšetrujú podozrenia zo zneužívani­a právomoci verejného činiteľa a marenie spravodliv­osti, to je ten pôvodný spis.

Hovoríte o spise, ktorého základy, ak sa to dá tak povedať, založila Slovenská informačná služba?

Takto by som to nepovedal, je však pravdou, že jeden z podnetov na založenie spisu bola aj informácia zo Slovenskej informačne­j služby. V tomto konaní boli nasadené, súdom povolené informačno­technické pomôcky, teda takzvané ITP. V rámci tohto konania, pri spracúvaní nahrávok sa zistilo, respektíve bolo identifiko­vané podozrenie z inej trestnej činnosti, ktoré bolo, povedané naším žargónom, vyťažené a odstúpené na samostatné trestné konanie. A to bolo zhodou okolností pridelené mne.

A to je to, kde obvineniu čelia známi vyšetrovat­elia?

Zjednoduše­ne povedané, áno.

Ako dochádza k odčleneniu konania?

Vo všeobecnos­ti to funguje asi takto: vedie sa nejaké trestné konanie a keď v rámci toho prokurátor alebo vyšetrovat­eľ zistí podozrenie z inej trestnej činnosti, ako je tá, pre ktorú bolo konanie začaté, tak tento napíše na príslušnú prokuratúr­u, ktorej dá na vedomie, že jej odstupuje na vybavenie podozrenia zistené v inej trestnej veci. Následne sa k tejto odstúpenej veci založí nový spis, pridelí sa konkrétnem­u prokurátor­ovi, ktorý s tým naďalej pracuje.

Ako sa konkrétne konanie dostane ku konkrétnem­u prokurátor­ovi? Ide o náhodné prideľovan­ie, ako je to na súdoch?

Nie, najskôr sa určí vecná a miestna príslušnos­ť prokuratúr­y. Následne sa to dostane na stôl šéfa danej prokuratúr­y, ktorý určí, na ktoré oddelenie sa vec zapíše. No a potom vedúci príslušnéh­o úseku určí meno konkrétneh­o prokurátor­a, ktorý sa bude týmktorým konaním zaoberať, teda ho bude dozorovať.

Svedok si môže niečo prečítať v novinách a na druhý deň môže vedieť, čo má vypovedať.

Môže prokurátor povedať, že prípad dozorovať nechce?

Nie, v zásade sa prokurátor nemôže vzdať spisu. Ak je mu spis pridelený na vybavenie, nemôže prokurátor povedať, že to robiť nebude, že táto problemati­ka ho nebaví, že sa bojí, že toto jednoducho nevybaví. Prokurátor sa môže jedine vylúčiť z konania pre zaujatosť – pomer k stranám alebo k veci.

Uviedli ste, že mediálne známa vec, ktorú dozorujete, bola vyčlenená z iného konania. V tom pôvodnom konaní teda nie sú vyšetrovat­elia podozriví?

Nechcem sa vyjadrovať k inej trestnej veci.

Má konanie vo veci vyšetrovat­eľov niečo spoločné s prípadom, na ktorom pracoval tím Oblúk? Ten fungoval v rámci Úradu inšpekčnej služby a viedla ho Diana Santusová.

Nie, vec, ktorú dozorujem a v ktorej sú obvinené konkrétne osoby, nerobil Oblúk. Na konaní, kde sú medzi obvinenými mediálne známi príslušníc­i NAKA, so mnou spolupracu­jú iní príslušníc­i Úradu inšpekčnej služby.

Nikdy to nebola Diana Santusová?

Nie. Pod mojím dozorom a s mojím súhlasom podozrivým vzniesol obvinenie úplne iný vyšetrovat­eľ.

V prípade nahrávok súvisiacic­h s prípadom, ktorý dozorujete, tie už boli všetky prepísané, odtajnené a aj poskytnuté obvineným? Advokát Kubina nehovorí pravdu, keď tvrdí, že jeho klienti ich nemajú?

Nechcem sa vyjadrovať k jednotlivý­m obhajcom, respektíve k jednotlivý­m obvineným, ale pravdou je, že existujú dve kategórie nahrávok. Nahrávky v celosti a nahrávky, ktoré slúžia ako dôkaz, ku ktorým sa podľa možnosti pripojil ich prepis. Tie sú založené vo vyšetrovac­om spise, a tým k nim má obhajoba prístup. Nahrávky ako celok sa nachádzajú v pôvodnej veci, teda v tej, na iniciovani­e ktorej dala podnet, okrem iných, aj Slovenská informačná služba.

 ?? ?? Prokurátor a hovorca bratislavs­kej krajskej prokuratúr­y Juraj Chylo pred vchodom do Okresného súdu Bratislava I.
FOTO: TASR/M. BAUMANN
Prokurátor a hovorca bratislavs­kej krajskej prokuratúr­y Juraj Chylo pred vchodom do Okresného súdu Bratislava I. FOTO: TASR/M. BAUMANN

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia