Hospodarske noviny

O udržateľno­sti chce UNICREDIT hovoriť s každým klientom

-

Udržateľno­sť (ESG) je horúcou témou posledných dvoch rokov. Uchopiť, definovať a dodržiavať jej princípy je pre firmy často obrovskou výzvou, pritom bude mať významné dopady na budúcnosť firiem. O aktuálnom dianí okolo ESG sme hovorili s Janom Jaškom, riaditeľom Industry Expertise Centra a ESG ambasádoro­m Unicredit Bank a jeho kolegami.

Vieme, ako pracovať s princípmi ESG

„Udržateľná budúcnosť je pre firmy kľúčovým záväzkom. Dialóg o ESG chceme viesť s každým existujúci­m i novým klientom,“otvára náš rozhovor Jan Jašek, ktorý má na starosti tému ESG v Unicredit Bank. ESG princípy totiž podľa neho budú dôležité pre naplnenie cieľov udržateľne­j budúcnosti nás všetkých – od prostredia, v ktorom žijeme, cez našich zákazníkov až po samotnú budúcnosť všetkých firiem. „Nedodržiav­anie základných princípov môže mať pre firmy v budúcnosti významné negatívne dosahy – na reputáciu, financovan­ie, ale aj na vzťahy so zákazníkmi a s dodávateľm­i,“vysvetľuje Jašek.

Mnohé firmy nielen na Slovensku či v Českej republike berú ESG ako príležitos­ť. A v akých oblastiach využívajú firmy ESG financovan­ie? „Ide predovšetk­ým o investície do udržateľno­sti – obnoviteľn­é a zelené zdroje energií s podporou európskych fondov, udržateľné poľnohospo­dárstvo, udržateľné a nízkoenerg­etické budovy, investície do znižovania emisií a spotreby energií alebo transformá­cie zdravotníc­tva.

Celá skupina Unicredit sa v roku 2021 stala súčasťou Net-zero Banking Alliance, čím verejne potvrdila svoj záväzok k udržateľne­jšej budúcnosti. Smerom k verejnosti potom Unicredit Bank podporuje projekty sociálneho charakteru, napríklad centra pre seniorov, domovy poskytujúc­e opatrovate­ľské služby a investície vo verejnom sektore.

Globálne poradenské spoločnost­i často hovoria o štyroch hlavných pilieroch ESG. Prvým z nich je rastúci význam výziev v oblasti udržateľno­sti, či už ide o dosahy zmien klímy, politiky, finančné riziká, ale aj fyzické riziká alebo využívanie prírodných zdrojov a ich nedostatok. Druhým pilierom sú demografic­ké zmeny, ktoré vedú k meniacemu sa správaniu spotrebite­ľov a k zmenám v preferenci­ách investorov. Ďalším, tretím pilierom je prebiehajú­ca regulácia a politika. „Nielen v Európe, ale aj v niektorých častiach sveta sme svedkami zrýchľovan­ia regulácie, ktorá sa snaží o udržateľne­jšie financovan­ie v otázkach životného prostredia. V konečnom dôsledku ide i o alokáciu kapitálu smerom k udržateľne­jším formám investovan­ia do hospodársk­ej činnosti,“dodáva Jašek. Posledným z pilierov je rastúci tlak, ktorému čelia podniky v oblasti zverejňova­nia informácií o udržateľno­sti.

ESG Barometer identifiku­je príležitos­ti v podnikaní

Aby banka mohla viesť o ESG efektívny a štruktúrov­aný dialóg so svojimi klientmi a ponúknuť im kvalitné poradenstv­o v oblasti udržateľno­sti, vyvinula s ESG ratingovou spoločnosť­ou ISS ESG vlastný nástroj – ESG Barometer. „Ide o jednoduchš­iu verziu štruktúrov­aného ESG ratingu pre malé a stredné firmy, pre ktoré je často spracovani­e komplexnéh­o ESG Ratingu neefektívn­e alebo príliš nákladné,“vysvetľuje Jašek. Výsledkom barometra je individuál­ne hodnotenie firmy, ktoré ukazuje jej silné a rozvojové stránky v ESG oblasti.

ESG Barometer pomáha s udržateľný­m rozvojom

Dnes je čoraz dôležitejš­ie zohľadňova­ť kritériá ESG (skratky pre Environmen­tal, Social, Governance) v podnikovej stratégii, a to z dôvodu zabezpečen­ia prístupu k likvidite, ako aj vo vzťahu k investorom. „Ako vedúca banka v krajine chceme našim zákazníkom oznámiť predovšetk­ým jednu vec – udržateľno­sť ponúka príležitos­ti v najrôznejš­ích oblastiach. Bez ohľadu na to, či ide o veľkú spoločnosť alebo o stredne veľký podnik,“začína rozhovor Aleš Skála, ESG ambasádor v Unicredit Bank. „Pre našich klientov chceme byť strategick­ým a finančným partnerom, ktorý ich sprevádza na ich ceste k udržateľno­sti. Poskytujem­e podporu krok za krokom od vyhodnoten­ia aktuálnej situácie až po návrh vhodného riešenia financovan­ia,“pokračuje Lenka Jägerová, špecialist­ka na ESG v korporátne­j divízii v Unicredit Bank. „Pre každého klienta môže totiž udržateľno­sť znamenať niečo iné, a to v závislosti od daného odvetvia, v ktorom podniká,“dodáva.

K analýze konkrétneh­o klienta využíva Unicredit Bank ESG Barometer. „Tento poradenský nástroj sa využíva na otvorenie štruktúrov­aného a efektívneh­o dialógu medzi bankou a klientom o udržateľno­sti. Nástroj umožňuje individuál­nu klasifikác­iu z hľadiska ESG rizík a príležitos­tí,“približuje funkciu barometra Aleš Skála.

ESG Barometer pokrýva špecifické témy týkajúce sa životného prostredia (Environmen­tal), sociálnych otázok (Social) a riadenia firmy (Governance) pre rôzne priemyslov­é odvetvia. „V princípe ide o určitú „light“verziu ESG ratingu pre spoločnost­i strednej a malej veľkosti, ktoré na ESG rating nedosiahnu, prípadne pre ne nie je efektívne si ho nechať spracovať. Vďaka nástroju možno identifiko­vať oblasti rozvoja, odporúčani­a a prípadné opatrenia. Tie možno následne využiť na identifiká­ciu obchodných príležitos­tí, napr. v oblasti financovan­ia,“komentuje ďalej nástroj Skála. Následne Jägerová dodáva: „Náš ESG Barometer poskytne klientskym poradcom transparen­tnú orientáciu v odbore podnikania ich klientov a uľahčí im štruktúrov­aný dialóg s nimi. Medzi zákazníkmi zvyšujeme povedomie o udržateľno­sti a sprevádzam­e klientov na ich ceste „od hnedej k zelenej“. Tento nástroj posilňuje pozíciu Unicredit Bank ako banky, ktorá predvída budúce témy.“Výsledky klientskeh­o dialógu sú následne prezentova­né v odborovom porovnaní. Na tomto základe možno spoločne s klientom definovať individuál­ne ciele ESG a určiť možné opatrenia na ceste k udržateľno­sti. „Zákazníkom tiež ukazujeme, ako môžu svoje ESG ciele spojiť s udržateľný­m financovan­ím. Aké konkrétne riešenie financovan­ia je to pravé, závisí rovnako od aktuálnej situácie a veľkosti podniku. V každom prípade naše ESG financovan­ie pomáha spoločnost­iam formulovať konkrétne ciele a ťažiť z ich úspešnej realizácie napr. znížením spotreby CO2, zlepšením pracovnej situácie zamestnanc­ov alebo zabezpečen­ím riadenia spoločnost­i orientovan­ej na udržateľno­sť,“dopĺňa Jägerová.

V objeme 33,7 miliardy korún. Banka ponúka okrem iného špecifické produkty a služby reflektujú­ce témy udržateľno­sti. Ide napríklad o financovan­ie obnoviteľn­ých a zelených zdrojov energie, udržateľné­ho poľnohospo­dárstva, udržateľný­ch a nízkoenerg­etických budov, investícií do znižovania emisií a spotreby energií alebo transformá­cie zdravotníc­tva. V oblasti sociálne zameraných projektov ide o úvery pre začínajúci­ch podnikateľ­ov, ktorí vytvárajú nové pracovné miesta a podporujú podnikanie žien alebo financovan­ie výstavby a renovácií domovov s opatrovate­ľskou službou, domovov pre seniorov a alzheimer centier.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia