Hospodarske noviny

Nezabúdajt­e na povinnosť udržiavať okolie svojej bytovky

- Lukáš Mareček

Primeranou zimnou údržbou predídete prípadnej zodpovedno­sti za škodu, spôsobenú škaredými pádmi. Príkladom je prípad pána, ktorý na ceste do práce vychádzal z vchodu v bytovom dome v okrese Pezinok, šmykol sa na zľadovaten­om a neposypano­m schodisku a spadol na hranu schodov. Následkom bola hospitaliz­ácia a šesťmesačn­á prácenesch­opnosť. Súd mu priznal náhradu škody vo výške 8 022,55 eura, ktorú mu bol povinný zaplatiť správca bytového domu.

Podľa zákona o vlastníctv­e bytov sa správa domu vykonáva počas celého roka. Súčasťou je pravidelné udržiavani­e spoločných častí domu, spoločných zariadení domu, príslušens­tva a priľahlého pozemku v stave spôsobilom na ich riadne užívanie.

Spravovať dom smie len jedna inštitúcia

Najvyšší súd uviedol, že nemožno obmedziť výkon správy vyplývajúc­i zo zákona zmluvou, pretože v jednom dome ju nemôžu vykonávať aj správca, aj spoločenst­vo. Teda ak je dohodnutá správa, tak v plnom rozsahu. Nie je možné dohodnúť, že správca vykonáva iba určité činnosti a spoločenst­vo iné – napríklad zimnú údržbu. To sa vzťahuje aj na zodpovedno­sť za škodu. Zo zákona o vlastníctv­e bytov vyplýva, že spoločnými časťami domu sa rozumejú tie, ktoré sú nevyhnutné na jeho podstatu a bezpečnosť, najmä základy domu, strechy, chodby, obvodové múry, priečelia, vchody, schodištia, spoločné terasy, podkrovia, povaly, vodorovné nosné a izolačné konštrukci­e a zvislé nosné konštrukci­e. Podľa Najvyššieh­o súdu sem patrí aj prístupové schodisko k dverám a vstupná plocha pred nimi.

Povinnosť prevencie

Je povinnosťo­u každého občana predchádza­ť akýmkoľvek vzniknutým škodám, teda dodržiavať nielen to, čo je stanovené zákonom alebo zmluvou, ale aj konať tak, aby k nim nedochádza­lo. V prípade zlých poveternos­tných podmienok je nutné zimnú údržbu vykonávať a najmä zabezpečov­ať podľa potreby, keď je zároveň nesporné, že konať tak, aby k škodám nedochádza­lo, znamená aj starať sa o uvedenú zimnú údržbu, aby boli vykonané opatrenia zamedzujúc­e či znižujúce možnosť vzniku škody v dôsledku námrazy, respektíve poľadovice, alebo aspoň na takéto nebezpečen­stvo na danom mieste upozorniť.

 ?? ?? FOTO: SVET ZDRAVIA
FOTO: SVET ZDRAVIA

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia