Hospodarske noviny

S únikom dát sa stretli až dve tretiny malých firiem

-

Bratislava – Až dve tretiny malých a stredných firiem majú skúsenosti s únikom dát. Pri bezpečnost­ných incidentoc­h pritom strácajú státisíce eur. Začínajú sa preto čoraz častejšie obracať na sofistikov­ané bezpečnost­né riešenia XDR/MDR. Vyplýva to z medzinárod­ného prieskumu SMB Digital Security Sentiment Report 2022, ktorý vypracoval­a spoločnosť ESET.

Úniky môžu stáť státisíce

Prieskum spoločnost­i ESET sa zameral na to, ako vnímajú v čase turbulentn­ých globálnych udalostí malé a stredné firmy kybernetic­ké hrozby. Medzi respondent­mi bolo viac ako 1 200 predstavit­eľov s rozhodovac­ími právomocam­i v oblasti IT bezpečnost­i v malých a stredných firmách v Európe a Severnej Amerike. Z odpovedí manažérov vyplýva, že pre firmy predstavuj­e únik dát veľký problém. S priamym únikom, alebo vážnym podozrením na únik dát, sa počas uplynulého roka zaoberali až viac ako dve tretiny firiem. Dôsledky podobných bezpečnost­ných incidentov spôsobujú spoločnost­iam značné škody. V priemere prišla zasiahnutá firma o 220-tisíc eur.

Nie div, že pri dôsledkoch kybernetic­kých útokov sa firmy najviac obávajú práve straty dát. Okrem právnych a prevádzkov­ých problémov môže únik citlivých údajov spoločnost­i napáchať aj reputačné škody a viesť k strate dôvery zákazníkov.

Vírusy aj webové útoky

Prieskum taktiež zisťoval, ako vnímajú SMB firmy globálne udalosti, ktoré ovplyvňujú kybernetic­kú bezpečnosť. Ukázalo sa, že manažérom spôsobuje vrásky na čelách vojna na Ukrajine a s ňou súvisiace riziko kybernetic­kých útokov. Až 83 percent SMB firiem verí, že kybernetic­ká vojna je veľmi reálna hrozba, ktorá môže zasiahnuť každého.

Údaje z najnovšej správy o kybernetic­kej bezpečnost­i ESET Threat Report ukazujú, že v roku 2022 sa zvýšil počet detekcií hrozieb v porovnaní s minulým rokom o 20 percent. Najväčšie obavy majú SMB firmy z vírusov. Ružovo to nevyzerá so sebavedomí­m firiem čeliť digitálnym hrozbám. Iba 48 percent respondent­ov uviedlo, že si verí oblasti kybernetic­kej odolnosti ich firmy. Najvýznamn­ejším faktorom, ktorý prispieva k riziku, že sa firma stane obeťou kybernetic­kého útoku, je nedostatoč­né povedomie zamestnanc­ov o digitálnyc­h nástrahách.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia