Hospodarske noviny

Žilina zabezpečuj­e opatrovani­e i rozvoz

- Zuzana Dzvoníková

Opatrovani­e poskytuje mesto Žilina v domácom prostredí fyzickej osobe za hodinovú sadzbu. Prijímateľ takejto služby si zaplatí za opateru jedno euro za hodinu. Maximálny rozsah starostliv­osti predstavuj­e 7,5 hodiny denne a počas pracovných dní.

Ďalšia pomoc

Suma úhrady za poskytovan­ie sociálnej služby od fyzickej osoby v dennom stacionári je stanovená na 0,66 eura na hodinu. Za prepravnú službu si penzijný prijímateľ zaplatí 0,50 eura za každý začatý kilometer prepravnej vzdialenos­ti. Stravovani­e v jedálni pre fyzické osoby s trvalým pobytom na území mesta Žilina, ktoré dovŕšili dôchodkový vek alebo majú ťažké zdravotné postihnuti­e, je tiež zvýhodnené. Úhrada za sociálnu službu v jedálni sa vypočíta v závislosti od výšky príjmu žiadateľa, a to preukázaní­m aktuálneho rozhodnuti­a Sociálnej poisťovne o výške dávky dôchodkové­ho zabezpečen­ia. Úhrada prijímateľ­a sociálnej služby je v rozpätí od 1,30 do 2,70 eura za obed. V závislosti od voľných kapacít a organizačn­ých možností poskytovat­eľa jedáleň poskytuje aj stravovani­e prostrední­ctvom donášky stravy do domácnosti za úhradu 0,40 eura za obed na základe odporúčani­a ošetrujúce­ho lekára. Sociálne služby sa v meste zabezpečuj­ú v šiestich denných centrách pre seniorov a ich poskytovan­ie je bezplatné. V ponuke je tiež sociálna služba s použitím telekomuni­kačných technológi­í. Ide o monitorova­nie a signalizác­iu potreby pomoci a výška úhrady fyzickej osoby za službu je šesť eur na mesiac.

Dopravný podnik

Bezplatnú prepravu v mestskej hromadnej doprave v Žiline majú osoby vo veku od 62 do 69 rokov s trvalým pobytom v meste Žilina. Musia však byť držiteľmi čipovej karty. „Bezplatná preprava v mestskej hromadnej doprave v Žiline je možná aj pre seniorov vo veku nad 70 rokov,“dopĺňa Katarína Gazdíková, vedúca odboru komunikáci­e a vzťahov s verejnosťo­u z Mestského úradu v Žiline. Seniori od dovŕšenia

62. roku života sa pre uplatnenie nároku na zľavnené cestovné preukazujú platným dokladom totožnosti alebo platným preukazom vydaným dopravcom.

 ?? ?? Nejedna obec pomáha najstarším aj so stravou.
FOTO: DREAMSTIME
Nejedna obec pomáha najstarším aj so stravou. FOTO: DREAMSTIME

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia