Hospodarske noviny

Putinov darček

-

Pokles cien pohonných látok na predvojnov­é úrovne je dobrou predvianoč­nou zvesťou, no pominie tak ako vôňa vianočného stromčeka po Troch kráľoch. Rozhodujúc­im faktorom je embargo na reexport produktov z ruskej ropy, ktoré bude platiť od pondelka 5. decembra.

To je zlomový bod, ktorého cenové dôsledky sa analytici boja predpoveda­ť, hoci väčšina sa logicky prikláňa k verzii, že nedostatok je dôvodom na rast, nie pokles cien. Rusi preto predávajú ako besní a to prispieva k všeobecném­u poklesu cien. Ropa je v porovnaní s marcovým vrcholom o 50 dolárov lacnejšia. Čas medzi stanovením embarga a termínom jeho platnosti využili hráči na trhu na naplnenie svojich zásobníkov. To potvrdzuje aj krivka termínovan­ých kontraktov na ropu, kde je cena na okamžitom trhu nižšia ako dodávka suroviny o mesiac až sedem mesiacov. Pre rafinérie je výhodnejši­e predávať dočasne lacnejšie produkty ako financovať skladovani­e. Za horizontom júna 2023 má krivka futurít klesajúci trend a ropa s dodávkou v januári 2025 sa obchoduje na úrovni zhruba 77,5 dolára za barel, čo je o ďalších osem percent menej ako dnes. Hospodársk­e spomalenie Číny ako dôsledku tvrdohlavé­ho zaslepenia politikou nulovej tolerancie covidu, ktorý zasiahol asi štvrtinu ekonomiky, nerobí cenám ropy dobre. Aktivita vo výrobnom i v nevýrobnom sektore Číny preto v novembri prudko klesla na druhú najnižšiu úroveň od prepuknuti­a pandémie.

Po zime príde čas opäť naplniť zásobníky a cenové tlaky sa vtedy zdvihnú ako cunami na pláži. Na jar nám dôjde, že lacná nafta bola len vianočný darček báťušku Putina.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia