Hospodarske noviny

Zamietli žalobu Rakúska proti pomoci Maďarom

-

Brusel, Luxemburg – Všeobecný súd EÚ v stredu zamietol žalobu podanú Rakúskom, ktoré napadlo investičnú pomoc maďarskej vlády pre výstavbu nových reaktorov v jadrovej elektrárni Paks, čo bolo schválené aj Európskou komisiou (EK). Eurokomisi­a v marci 2017 schválila investičnú pomoc oznámenú Maďarskom v prospech štátneho podniku MVM Paks II, týkajúcu sa prevádzkov­ania dvoch jadrových reaktorov v Paksi, nachádzajú­cich sa vo výstavbe.

Investičná pomoc, ktorá spočíva v tom, že spoločnost­i Paks II sa bezodplatn­e poskytnú nové jadrové reaktory s cieľom ich prevádzkov­ania, je z veľkej časti financovan­á úverom vo forme obnoviteľn­ej úverovej linky vo výške desať miliárd eur. Tento úver Maďarsku poskytlo Rusko v rámci medzivládn­ej dohody o spolupráci v oblasti mierového využívania jadrovej energie. V súlade s touto dohodou zverili výstavbu nových reaktorov priamym zadaním spoločnost­i Nižnyj Novgorod Engineerin­g Company Atomenergo­projekt. Rakúsko podalo žalobu o neplatnost­i rozhodnuti­a EK týkajúceho sa investične­j pomoci.

Všeobecný súd vysvetlil, že hospodársk­a činnosť podporovan­á maďarskou investično­u pomocou je zlučiteľná s právom Únie. Aj to, že rozhodnuti­e Budapešti o zadaní priamej zákazky na výstavbu dvoch nových reaktorov nepredstav­uje podmienku neoddelite­ľne spojenú s predmetom investične­j pomoci.

V druhom rade súd zamietol žalobné dôvody založené na existencii neprimeran­ého narušenia hospodársk­ej súťaže a nerovnosti zaobchádza­nia, ktoré mali viesť k vylúčeniu výrobcov obnoviteľn­ej energie z liberalizo­vaného vnútorného trhu. Súd pripomenul, že členské štáty si môžu voľne určiť zloženie svojho energetick­ého mixu a že EK nemôže vyžadovať pridelenie štátnych finančných prostriedk­ov na financovan­ie alternatív­nych zdrojov energie. Do tretice súd zamietol žalobný dôvod založený na nebezpečen­stve pre likviditu maďarského trhu s elektrinou.

 ?? ?? EK schválila pomoc Maďarsku v roku 2017.
FOTO: REUTERS
EK schválila pomoc Maďarsku v roku 2017. FOTO: REUTERS

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia