Hospodarske noviny

Ako požiadať o predčasný dôchodok

-

Predčasný starobný dôchodok je dôchodková dávka, ktorá je vyplácaná zo starobného poistenia a jej účelom je zabezpečiť poistencov­i príjem v starobe skôr, ako dovŕši svoj dôchodkový vek. Predčasný starobný dôchodok môže pomôcť najmä tým, ktorí tesne pred dovŕšením dôchodku prišli o prácu a možnosť nájsť si novú je málo pravdepodo­bná alebo si dlhodobo prácu nedokážu nájsť a nemajú iné možnosti riešenia svojej ekonomicke­j situácie.

Aspoň 15 rokov

Nárok na predčasný starobný dôchodok máte, ak ste získali aspoň 15 rokov dôchodkové­ho poistenia. Poistné za vás odvádzal zamestnáva­teľ, ak ste mali riadny pracovný pomer, alebo ste si ho platili ako osoba samostatne zárobkovo činná, alebo ste si ho dobrovoľne platili sami, či ho za vás, v určitých prípadoch, odvádzal štát. Musíte mať ukončený pracovný pomer a nesmiete pracovať ani ako živnostník. Ak totiž platíte odvody na povinné dôchodkové poistenie, nie je možné vyplácať predčasný starobný dôchodok. To znamená, že žiadateľov­i nevznikne nárok na výplatu predčasnéh­o starobného dôchodku, ak ku dňu vzniku nároku na predčasný starobný dôchodok bude povinne dôchodkovo poistený ako zamestnane­c alebo samostatne zárobkovo činná osoba.

Hranica životného minima

Suma vášho predčasnéh­o starobného dôchodku ku dňu, keď požiadate o jeho priznanie, musí byť najmenej 375,10 eura mesačne, čo je viac ako 1,6-násobok životného minima pre plnoletú fyzickú osobu. Táto suma platí od 1. novembra 2022. Za rovnakých podmienok získavate nárok, ak ste si sporili aj v II. pilieri, pričom výsledná suma je súčtom súm predčasnéh­o starobného dôchodku a predčasnéh­o starobného dôchodku z II. piliera. Tá však musí byť opäť vyššia ako 1,6-násobok sumy životného minima pre plnoletú fyzickú osobu. Suma životného minima, a teda aj jej 1,6-násobok pre vypočítani­e minimálnej sumy predčasnéh­o starobného dôchodku, sa každý rok mení. Životné minimum je definované ako spoločensk­y uznaná minimálna hranica príjmov fyzickej osoby, pod ktorou nastáva stav jej hmotnej núdze. „Ak chcete zistiť, či máte druhý pilier, môžete tak urobiť prostrední­ctvom bezplatnej infolinky Sociálnej poisťovne 0800 123 123,“informuje Zuzana Dvoráková, riaditeľka odboru komunikáci­e s verejnosťo­u Sociálnej poisťovne. Na overenie budete potrebovať meno, priezvisko a rodné číslo, prípadne informáciu o vašom zamestnaní. Dozvedieť sa tu môžete aj to, s ktorou dôchodkovo­u správcovsk­ou spoločnosť­ou máte uzatvorenú zmluvu.

Manuál znižovania

Za každý mesiac, o ktorý odídete do dôchodku skôr, klesne suma vášho dôchodku o pol percenta. To znamená, že váš dôchodok sa za každých začatých 30 dní odo dňa, keď vám naň vznikne nárok, zníži o 0,5 percenta. Ak teda požiadate o predčasný starobný dôchodok presne dva roky pred dovŕšením dôchodkové­ho veku, vaša dôchodková dávka sa zníži o 12,5 percenta; ak rok pred jeho dovŕšením, bude znížená o 6,5 percenta.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia