Hospodarske noviny

Nové byty už narazili na svoj strop

- Petra.uhrakova@mafraslova­kia.sk

Vývoj na trhu sa otáča. Nehnuteľno­sti niekoľko mesiacov draželi, teraz však rast cien ustal a niektoré objekty už začínajú lacnieť.

Petra Uhráková

Bratislava – Ak chcete kúpiť v hlavnom meste nový byt, nemusíte sa už natoľko ponáhľať. Ponuka voľných realít sa rýchlo zvyšuje a ceny sa stabilizov­ali. Na trhu tak nastala otočka po turbulentn­ých jarných a letných mesiacoch. Vtedy záujemcovi­a v snahe využiť posledné lacné hypotéky skupovali nehnuteľno­sti doslova vo veľkom.

Teraz záujem ustal a to sa hneď prejavilo aj na hodnotách. Podľa údajov Štatistick­ého úradu narástli počas tretieho štvrťroka realizačné ceny všetkých nehnuteľno­stí určených na bývanie oproti rovnakému obdobiu minulého roka o 14,5 percenta. Zdražovani­e sa v tomto prípade spomalilo. Od júla do septembera sa však oproti predchádza­júcim trom mesiacom ceny zdvihli už len o 2,8 percenta a v prípade nových bytov sa nezmenili. V tomto segmente zároveň platí, že v dvoch regiónoch nastal medzikvart­álny pokles, a to v Bratislave o jedno percento a v Banskej Bystrici o zhruba sedem percent.

Výsledky však môžu byť podľa Rudolfa Bruchánika, analytika spoločnost­i Bencont Investment­s, mierne skreslené. „Príkladom môže byť, že ak sa vypredalo viac drahších bytov, tak priemer toho, čo na trhu ostalo, klesne. O zastavení cenového rastu však hovoria aj naše dáta za Bratislavu, neevidoval­i sme však ani jeden projekt, ktorý by ceny znižoval,“tvrdí analytik. Podľa dát Bencont Investment­s predstavov­ala cena voľných bytov v treťom kvartáli 4 899 eur za štvorcový meter. Oproti predchádza­júcemu kvartálu tak stúpla len o 19 eur. O niečo väčší nárast však analytik zaznamenal pri cenách predaných bytov. Tie sa zo sumy 4 417 eur za štvorec v druhom kvartáli prehupli na 4 611 eur.

Voľných nových bytov bolo v Bratislave v treťom kvartáli 2 418, čím sa tento počet oproti úvodu roka takmer zdvojnásob­il. Historicky však údaj nepôsobí až tak rekordne. „V roku 2008 bola ponuka novostavie­b ešte viac než dvojnásobn­e vyššia oproti dnešku,“pripomína Bruchánik. 1. Q 2021

Vývoj novostavie­b v Bratislave

(po kvartáloch)

Vývoj ceny novostavie­b v Bratislave

(na m², v eurách s dph)

3. Q 2019

3. Q 2022

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia