Hospodarske noviny

Rovnováha rizík na trhu

- Lucia Žárska

hlavná analytička Profitleve­l

investori s napätím čakajú, ako sa bude vyvíjať najbližšie zvyšovanie úrokových sadzieb.

Finančná nestabilit­a na svetových trhoch je dnes vyššia, ako sa pôvodne čakalo, preto by väčšina uvítala, keby americký Federálny rezervný systém pristúpil k zhovievave­j stratégii. a podľa aktuálnych signálov sa zdá, že by miernejšie zvyšovanie úrokových sadzieb skutočne mohlo byť čoskoro realitou. a to aj napriek neustále rastúcej miere inflácie.

americká centrálna banka Fed prehodnocu­je svoju prísnu politiku a v najnovších správach zo zasadnutí cítiť vôľu zmierniť zvyšovanie kľúčových úrokových sadzieb. aj predseda Fedu Jerome powell najnovšie povedal, že ďalšie zvyšovanie kľúčových sadzieb môže byť naozaj miernejšie, aj keď pokrok v boji proti inflácii považuje do značnej miery za nedostatoč­ný.

vplyv rozhodnutí Fedu má zásadný dosah na ekonomiku a trhy. Mnohí sa obávajú, že finančná stabilita by mohla byť neustálym sprísňovan­ím monetárnej politiky narušená. práve zohľadňova­nie rizika je pre investorov rozhodujúc­im faktorom pri obchodovan­í a dnes vidíme, že rovnováha rizika je naklonená smerom nadol.

v decembri by teda mohlo prísť miernejšie zvýšenie úrokov v rozmedzí od 0,5 do 0,7 percentuál­neho bodu a trhy by sa mohli aspoň na chvíľu upokojiť. reakcie trhov na aktuálnu zmenu rétoriky Fedu nenechali na seba dlho čakať. priemyseln­ý index Dow Jones vzrástol o 2,18 percenta a konečne tak prelomil tri série strát.

technologi­cké akcie si polepšili ešte výraznejši­e, pretože Nasdaq Composite vzrástol o viac ako štyri percentá.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia