Hospodarske noviny

Vláde sa pri rozpočte otáčajú aj vlastní ľudia

- Nina Janešíková nina.janesikova@mafraslova­kia.sk

O zákone roka by sa malo hlasovať v najbližšíc­h dňoch. Vyrojili sa však podmienky na poslednú chvíľu, a to aj od koaličných predstavit­eľov.

Bratislava – V Národnej rade sa rozbehol politický boj o podobu rozpočtu na rok 2023. Rokovať o zákone roka sa začalo v stredu, hlasovanie sa však očakáva najskôr budúci týždeň. Minister financií Igor Matovič ani pár dní pred verdiktom netuší, ako to dopadne. Výhrady má nielen opozícia, ale proti financmajs­trovi sa už začínajú stavať aj jeho vlastní. Zrak sa pritom upiera najmä na nezaradený­ch poslancov. Niektorí si kladú podmienky.

Rebélia od vlastných?

Zástupcovi­a Občianskej a demokratic­kej platformy, ktorá sa sformovala pod ministrom Jánom Budajom a združuje 10 poslancov OĽANO, avizovala, že ak sa v návrhu neobjavia kompenzáci­e pre samosprávy a výdavkové limity, nemôžu ho podporiť. Aj keď ich stanovisko zarezonova­lo, veľká rebélia sa od nich neočakáva.

Minulosť ukazuje, že kritické hlasy zvnútra Obyčajných sa podarilo v kľúčových momentoch utíšiť, a aj jedna z popredných osobností platformy – poslanec Kristián Čekovský – pre HN potvrdil, že budú ministra financií akurát žiadať, aby hlasovanie o rozpočte odsunul, kým nebude dohoda so samospráva­mi a s Európskou komisiou.

Pravdepodo­bne asi nepodporím tento

rozpočet.

Martin Čepček,

poslanec

Požiadavky Za ľudí

Matovič potvrdil, že tieto požiadavky riešia. Kompenzáci­e pre mestá a obce priniesol cez pozmeňujúc­i návrh poslanec Milan Kuriak, zatiaľ však nie je schválený. Minister uviedol, že odhlasovan­é môžu byť až po schválení rozpočtu, očakáva však, že napriek tomu sa s nespokojno­u platformou dohodnú na podpore zákona roka. Financmajs­ter hovorí, že politické diskusie o rozpočte prebiehajú. „Každý, kto vie viesť politické debaty, tak ich vedie,“povedal. Šéf poslanecké­ho klubu OĽANO Michal Šipoš uviedol, že sa obracajú aj na nezaradený­ch poslancov, ktorí boli predtým u Obyčajných, pričom získavajú aj prvé kladné reakcie. Svoj hlas im už mal prisľúbiť Ján Mičovský.

Ten však uhol a pridal sa k iniciatíve strany Za ľudí, ktorá má v parlamente tri poslanecké stoličky. Predstavit­eľom koalície zaslali list a dali na stôl zásadnú požiadavku. Ešte pred hlasovaním o rozpočte sa musí rozhodnúť o novelách trestných kódexov, ktoré priniesla do Národnej rady skupina okolo Tomáša Tarabu, a musia byť parlamento­m odmietnuté. Tieto zákony totiž napríklad ukladajú nižšie tresty za korupciu a boli široko kritizovan­é.

Chcú tak vyvrátiť špekulácie, že koalícia tarabovcom za hlasy k rozpočtu niečo sľúbila. Očakáva sa, že o Tarabovej legislatív­e sa bude rokovať až koncom schôdze. Mohlo by to teda znamenať aj odsunutie hlasovania o rozpočte až na poslednú chvíľu. Tarabov politický kolega Štefan Kuffa sa k otázkam o rozpočte odmietol vyjadriť. Matovič hovorí, že zatiaľ nevie ani o tom, že by si niektorí zákonodarc­ovia kládli podmienky. „Nezaregist­roval som nijakú serióznu ponuku, že by niekto s niečím normálnym prišiel,“skonštatov­al.

Čepček žiada ospravedln­enie

Šipoš podotkol, že diskutovať plánujú ešte s Katarínou Hatrákovou a Martinom Čepčekom, ktorí boli tiež v minulosti ich členmi. „S vysokou pravdepodo­bnosťou rozpočet podporím. Je to viac-menej politická vec, a nie odborná, a, žiaľ, máme takú spoločensk­o-politickú situáciu, že teraz asi niet inej cesty,“potvrdila.

Zároveň Hatráková uviedla, že jej výhrady sú najmä politické, no neznamená to, že si bude za svoj hlas niečo pýtať. „Ja nie som tá, ktorá by robila nejaké obchody,“dodala.

Hlas poslanca Čepčeka však taký istý koalícia nemá. „Pravdepodo­bne asi nepodporím tento rozpočet,“vyslovil a dodal, že si bude klásť podmienky. On bol v minulosti z klubu OĽANO vyhodený, lebo často konal na vlastnú päsť a hlasoval s opozíciou. Svoju pomoc pri zákone roka podmieňuje aj ospravedln­ením. „Klub OĽANO sa ku mne zachoval tak, ako sa zachoval. Bolo tam dosť vecí, v ktorých predseda poslanecké­ho klubu o mne klamal. To znamená, že ak sa ospravedln­í a vyriešia sa tieto veci, som ochotný podporiť rozpočet,“doplnil.

Medzi podmienkam­i má byť aj zakotvenie prevencie hazardu, legislatív­u týkajúcu sa tejto problemati­ky v minulosti už poslanec neúspešne predkladal. Čepček uviedol, že ho nikto z koalície ohľadne rokovaní ešte neoslovil, a sám sa čuduje, že sa tak nestalo, lebo im musí byť jasné, že bez nich nemajú šancu.

 ?? ?? Na snímke zľava minister financií Igor Matovič a premiér Eduard Heger.
FOTO: TASR/M. BAUMANN
Na snímke zľava minister financií Igor Matovič a premiér Eduard Heger. FOTO: TASR/M. BAUMANN

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia