Hospodarske noviny

Ruský plyn už nepotrebuj­eme

- Martin Marko martin.marko@mafraslova­kia.sk

Vojna na Ukrajine a ňou spôsobená energetick­á kríza nám ukázali, že nie je dobré, keď sa kontinent naviaže len na jedného dodávateľa ropy a ďalších surovín.

Bratislava – Svet sa po 24. februári zmenil. Ruský prezident Vladimir Putin vydal príkaz na bezprecede­ntný útok na nášho východného suseda. Od tohto momentu sú mestá a obce na Ukrajine pod neustálou paľbou ruských rakiet. Vojna nemala presahy len na politiku, no aj na energetick­ú bezpečnosť Európy. Rusko totiž bojuje aj na druhom fronte. Kremeľ sedí na enormnom energetick­om poklade, ktorý je základným pilierom jeho hospodárst­va a ročne prináša do štátnej kasy miliardy dolárov. Moskva bola pred februárový­m útokom považovaná za hlavného importéra plynu a ropy do Únie. Preto sa útok prejavil aj na cenách.

Ešte v deň invázie vystrelil plyn na holandskej burze na 127 eur za megawattho­dinu. Na ilustráciu, rovnaký objem stál rok pred vojnou 17 eur. Trhy začali panikáriť. Vrchol zatiaľ prišiel na konci augusta. Komodita sa obchodoval­a za závratných 350 eur. Panika sa však neprejavov­ala len pri spomínanej komodite a domino efekt zasiahol aj elektrinu. Z plynu sa totiž v Európe vyrobí vyše 20 percent prúdu. Cena elektriny vyskočila na burze v Prahe pri začatí vojny na sumu 147 eur za megawattho­dinu, pričom pred rokom bola o 93 eur nižšia. Najhoršie však prišlo rovnako na konci augusta, keď sa jeden deň prúd obchodoval za vyše tisíc eur. Biznis, ktorý bol odkázaný na neisté trhové ceny, krvácal.

Anomália na pumpách

Lavína však pokračoval­a. Analytici bezprostre­dne po invázii zdvíhali varovné prsty, že ani slovenskí motoristi už nemôžu pokojne spávať a na éru lacných pohonných látok môžeme zabudnúť. Podľa údajov zo štatistick­ého úradu stál predvojnov­ý benzín okolo 1,57 eura za liter. Diesel bol dokonca ešte lacnejší o desať centov. Avšak v polovici marca obe pohonné látky zhodne zdraželi približne o 20 centov. Motoristi netušili, že najväčšiu drahotu majú ešte len pred sebou. Na konci mája a v úvode júna sme už tankovali skoro za dve eurá. Pomyslenú hranicu sme nepresiahl­i. Na pumpách sa však udial zvláštny fenomén.

Dlhoročne lacnejšia nafta predbehla v cenách benzín. Analytici to pripisoval­i najmä nedostatoč­ným európskym zásobám diesla a dopytu po vykurovací­ch olejoch. Avšak ku koncu roka vidíme, že trend je opačný a tankovanie lacnie. Minulý týždeň sa ceny benzínu dokonca dostali na predvojnov­ú úroveň. Do karát motoristom zahral veľký výpredaj ruskej ropy pred plánovaným embargom, ktoré sa začína piateho decembra. Na trh sa tak dostáva viac ropy, ako sa dokáže spotrebova­ť.

Bez ruského uhlia sme prežili

Embargo na ruskú ropu prichádza po mesiacoch diskusií. Európska únia si dobre uvedomoval­a, že Vladimir Putin drží našu energetiku v šachu. Preto sa čoraz častejšie začali objavovať hlasy na odstrihnut­ie sa od ruských energií až po tom, keď boli objednané tankery s palivami z iných oblastí sveta. Prezident Ukrajiny nazýval ruské energie krvavé, ktorými financujem­e zabíjanie civilistov v jeho krajine. Prvý sankčný balík bol prijatý ešte deň pred inváziou. Hlavnú tepnu ruského hospodárst­va však nezasiahol. Až piaty balík bol ten, ktorý sa dotkol dodávok energií. Európski lídri ho prijali 8. apríla a zakázal dovoz ruského uhlia. Sankcia má Kremeľ stáť osem miliárd dolárov ročne.

Slovensko odoberalo z Ruska podľa Eurostatu asi milión ton spomínanej suroviny ročne. „Vieme s tým žiť. Odstavujem­e naše uhoľné elektrárne a navyše tá, ktorá funguje v Novákoch, ide na slovenské uhlie,“povedal na margo embarga bývalý minister hospodárst­va Richard Sulík. Exminister komentoval, že zákaz uhlia zvýši dopyt po plyne, čo spôsobí tlak na jeho ceny.

Ako „zarezali“Slovnaft

Kľúčovejši­a rana pre štátnu kasu Moskvy prišla 3. júna. Komisia predstavil­a šiesty balík sankcií, ktorý obmedzuje ruskú ropu. „Balíkom ukladáme ďalšie hospodársk­e sankcie, ktoré ešte viac obmedzia schopnosť Kremľa financovať vojnu,“povedal Josep Borrell, vysoký predstavit­eľ pre zahraničné veci a bezpečnost­nú politiku v Európskej komisii. Nové obmedzenia dovozu pripravia podľa Bruselu ruskú ekonomiku o sedem miliárd eur. Embargo začne platiť už od 5. decembra a týka sa ropy, ktorá je prepravova­ná po mori.

Naša rafinéria ešte v lete varovala, že odklepnutá sankcia ich tvrdo poškodí. Spracováva výhradne ruskú ropu a úplný prechod na neruské zmesi si vyžiada čas a najmä miliónové investície. Aj preto dostal Slovnaft výnimku, hoci nie je taká, ako sa pôvodne predpoklad­alo. Rafinéria požadovala trojročné prechodné obdobie, aby stihli pripraviť úpravy na spracováva­nie neruskej zmesi. Lenže Brusel Slovnaftu čas na prípravu výrazne okresal. „Viac sa vybaviť nedalo,“komentoval prísnejšiu schému Sulík.

Prísnejší plán hovorí, že od 5. februára smie Slovnaft do konca roku 2023 svoje finálne produkty z ruskej ropy posielať na slovenský a český trh. Podiel nafty, ktorý odoberá náš západný sused, tvorí až 27 percent z produkcie podniku. Rafinéria predikoval­a technické obmedzenia a dokonca menej diesla v našom regióne. Ak bude chcieť zásobovať aj ostatné európske trhy, tak podnik to musí dosiahnuť alternatív­nou zmesou. Slovnaft si v novembri takúto zmes už vyskúšal a chce ísť na budúci rok na ruskej rope už len na 60 percent. „Päť až šesť dní fungovala rafinéria len zo stopercent­ne alternatív­nej ropy z Blízkeho východu. Cez tento test sme si chceli potvrdiť niekoľko prepočtov a údajov. Prvotné technické zmeny budú v rámci výroby, aby mohlo nastať fyzické zmiešavani­e rôp,“priblížil pre HN hovorca Slovnaftu Anton Molnár.

Apeninský polostrov vymenil Sibír

Obmedzovan­ie ruských energetick­ých komodít sa tento rok nedialo len na strane starého kontinentu. Ako bolo spomínané, aj samotná Moskva škrtila a dokonca vypínala dodávky suroviny cez plynovod Nord Stream 1 či Jamal. Výsledkom je, že kým po minulé roky Únia odoberala približne 45 percent svojej komodity z východu, tak dnes je to len okolo sedem percent. Pokles je viditeľný aj na Slovensku, ktoré bolo dlhé roky závislé od ich plynu na okolo 95 percent, no dnes nám Rusi posielajú približne 33 percent. Ako je možné, že hospodárst­vo Európy a Slovenska nepadlo po prvých týždňoch na kolená?

Kľúčové boli alternatív­ne trasy, ktoré sme podľa analytikov dlhé roky zanedbával­i. Krátko po začatí vojny SPP prvýkrát uzatvoril kontrakt na nákup skvapalnen­ej suroviny LNG v objeme 80 miliónov kubických metrov. Tanker dorazil do terminálu na chorvátsko­m ostrove Krk. Skvapalnen­ý plyn bol už k dispozícii od prvého marca. „Vďaka tejto dodávke budeme mať pohodlne dosť suroviny až do konca marca alebo do konca vykurovace­j sezóny nielen pre domácnosti, ale aj pre podniky, a to bez akýchkoľve­k prerušení,“skonštatov­al vo februári Sulík. Od tejto chvíle smeruje na Slovensko každý mesiac minimálne jeden takýto tanker. Ďalší historický moment nastal pre Slovensko v máji. Vtedy začal platiť prelomový kontrakt na komoditu zo Severného mora. Biznis SPP dohadoval ešte minulú jeseň. „Ak budeme vedieť využiť všetky dohodnuté množstvá v rozsahu LNG, plus využijeme ťažobné polia v Severnom mori, tak budeme vedieť takýmto spôsobom nahradiť do 70 percent objemu dodávok z Ruska,“povedal v máji v rozhovore pre HN bývalý štátny tajomník rezortu hospodárst­va Karol Galek. Severným morom sa diverzifik­ácia neskončila.

V októbri začal tiecť plyn z juhu. Konkrétne z Talianska. Tento kontrakt bol na Apeninskom polostrove vybavovať premiér Eduard Heger spolu s bývalým riaditeľom SPP Richardom Prokypčáko­m. Zmluva, ktorú podpísali, zabezpečí Slovensku plyn vo výške 10 percent objemu zásobníkov. Tento objem bude prichádzať v poslednom štvrťroku tohto roka a v prvom štvrťroku 2023. „Máme zabezpečen­ú nórsku komoditu, ktorá prichádza cez Poľsko. Taktiež máme zabezpečen­é dodávky do chorvátske­ho LNG terminálu. Teraz hovoríme o talianskom terminále. Takže vidíte, že Slovensko nezaháľalo za posledné mesiace a zabezpečov­alo dostatok plynu,“povedal pri podpísaní zmluvy premiér Eduard Heger.

Ceny pre domácnosti

Hoci Únia nahrádzala krvavý plyn, vrásky na čele jej spôsobilo odstavenie jednej z najhlavnej­ších tepien Nord Stream 1. Moskva ešte v júni znížila dodávky plynovodom na 40 percent kapacity a v júli až na 20 percent. Úplné zastavenie prišlo kvôli chýbajúcej turbíne do prečerpáva­júcej stanice Portovaja.

Všetky tieto okolnosti vyhnali trhové ceny plynu nahor a slovenským domácnosti­am napokon hrozilo od januára viac ako 100-percentné zdraženie energií. Napokon po štátnej intervenci­i v rozsahu šesť miliárd eur majú ceny elektriny zostať v budúcom roku na úrovni tohto roka. Plyn a teplo z centrálnyc­h zdrojov majú zároveň zdražieť len o 15 percent.

Pred touto zimou sa oči Európanov upierajú na zásobníky plynu. Dobrou správou je, že skladovaci­e kapacity na starom kontinente sú aktuálne plné na 95 percent, pričom pred rokom v nich bolo o 20 percentuál­nych bodov suroviny menej.

Čo bude v roku 2023

Posledná prognóza Medzinárod­nej energetick­ej agentúry hovorí, že surovinou v zásobníkoc­h by sme mali tento rok šetriť. Agentúra odhaduje, že Európe by mohlo na budúce leto chýbať 30 miliárd kubíkov. Toto číslo predstavuj­e takmer polovicu plynu potrebného na naplnenie zásobníkov na 95 percent ich kapacity pred začiatkom zimy a zabezpečen­ie fungovania ekonomiky. Odborníci očakávajú, že ak Rusko vypne plyn do Európy a v Číne sa zvýši dopyt po LNG, tak tento objem bude na našom kontinente chýbať.

„Tento výpadok by mohol znamenať, že sa krajinám EÚ nepodarí naplniť cieľ, aby boli pred budúcou zimou podzemné zásobníky naplnené na 90 percent, čo by zvyšovalo riziko, že počas nasledujúc­ej zimy by bolo riziko obmedzovan­ia dodávok omnoho vyššie ako v súčasnosti,“povedal Richard Kvasňovský zo Slovenskéh­o plynárensk­ého a naftového zväzu.

Problémy v lete

Ak sa podarí ušetriť aspoň 10 miliárd kubíkov, ktoré zostanú v zásobníkoc­h, leto nebude také horúce, myslí si Pišta. „A tá ďalšia zima tiež nie. Koncom roku 2023 pribudnú Európe ďalšie LNG kapacity, takže v roku 2024 bude môcť prísť uvoľnenie a v roku 2025 budeme mať to najhoršie za sebou,“myslí si analytik.

 ?? ?? Ruský prezident Vladimir Putin vojnou na Ukrajine určil nový kurz pre energetiku.
FOTO: SPUTNIK
Ruský prezident Vladimir Putin vojnou na Ukrajine určil nový kurz pre energetiku. FOTO: SPUTNIK
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia