Hospodarske noviny

Keď akciám znie rokenrol, je koniec doby medvedej

- Mário Blaščák komentátor Hn

Šéf Fedu tvrdí, že Ameriku čaká mäkké pristátie ekonomiky.

Americký Fed určuje razanciu a smer menového sprísňovan­ia tým, že pod kotol bublajúcic­h cien prikladá čoraz drahšie polienka dolárových pôžičiek, čím obmedzuje dopyt, ktorý by inak spôsobil, že by hospodársk­y guláš prihorel. Aj ostatné centrálne banky sveta pomáhajú a chránia domácnosti a podniky pred zhubnými následkami prudko rastúcich cien. Vo svete negatívnyc­h hospodársk­ych externalít zapríčinen­ých rozhodnuti­ami Kremľa sa to však žiadnej z nich príliš nedarí.

Napriek tomu, že si to viaceré z nich nechcú priznať, tak Fed nasledujú. Kým niektoré na jar zaspali na vavrínoch a teraz sú nútené prudko zdražovať eurá, iné, opantané úverovým konzervati­vizmom, postupujú slimačím tempom ako stará dáma z Threadneed­le street s paličkou v ruke. Nehovoriac o prívrženco­ch neortodoxn­ej menovej politiky v Ankare, ktorých znižovaním úrokových sadzieb indoktrino­val priamo prezident. Samostatno­u kapitolou je Ľudová banka Číny, ktorej na podporu chátrajúce­j ekonomiky už konvenčné zbrane úrokových sadzieb neostali, tak manévruje s gumipuškou úpravami povinných minimálnyc­h rezerv komerčných bánk.

Posledné dní naznačujú, že na horizonte inflačnej supercelár­nej búrky presvitajú prvé lúče slnka. Dôvodom je novembrové zmiernenie rastu cien v eurozóne, ktoré nasleduje americký cenový vzor. Šéf Fedu Jerome Powell varoval, že bude možno musieť ešte nejaký čas zachovať reštriktív­nu menovú politiku, lebo potrebuje vidieť „podstatne viac dôkazov“o klesajúcej inflácii, no zároveň trhy povzbudil odklonom od ultrajastr­abej rétoriky, keď naznačil, že mäkké pristátie ekonomiky je „veľmi pravdepodo­bné“.

„Má zmysel zmierniť tempo zvyšovania našich sadzieb, pretože sa blížime k úrovni menovej reštrikcie, ktorá bude dostatočná na zníženie inflácie. Čas na zmiernenie tempa zvyšovania sadzieb môže nastať už v decembri,“povedal Powell v Brookinsko­m inštitúte a akciové trhy roztancova­l rokenrol. Technologi­cký index Nasdaq poskočil o 4,4 percenta a benčmarkov­ý S&P 500 stúpol o 3,1 percenta. Akciový index Dow Jones Industrial Average sa od cyklického dna z konca septembra odrazil o 20 percent a oficiálne je v býčom trhu.

Aj S&P 500 je o 17 percent vyššie ako pred dvoma mesiacmi, čo naznačuje, že sa na akciových trhoch blíži koniec doby medvedej. S 3,7-percentnou mierou nezamestna­nosti a 263-tisíc novými pracovnými miestami je americký trh práce síce 31 percent pod priemerom za posledných 12 mesiacov, no stále je plnokrvným potvrdením hospodársk­eho optimizmu, Európa bude náznaky svetla hľadať v náladách nákupných manažérov v sektore služieb. Finálna numerická úprava nálad vo výrobnom sektore eurozóny si totiž v novembri polepšila len kozmeticky a viceprezid­ent ECB Luis de Guindov potvrdil vysokú pravdepodo­bnosť recesie eurozóny. Periférne centrálne banky Austrálie a Kanady zvýšia úrokové sadzby o štvrť percenta. Guvernér Philip Lowe vie, že dôvera v austrálsko­m výrobnom sektore je najnižšia od apríla 2020 a rast produkcie a nových objednávok v priemysle sa spomaľuje, zatiaľ čo inflačné tlaky v ekonomike slabnú.

Potom, čo sa ospravedln­il za nejasné usmernenie, ktoré viedlo k tomu, že státisíce Austrálčan­ov si vzali veľké hypotéky v očakávaní, že úrokové sadzby zostanú nízke až do roku 2024, sa od neho čaká menší rozsah sprísnenia. Na ťažkotonáž­nika menovej politiky z južnej strany Niagarskýc­h vodopádov si budeme musieť ešte desať dní počkať.

Centrálne banky

pomáhajú a chránia ľudí a firmy pred zhubnými následkami

prudko rastúcich cien.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia