Hospodarske noviny

Ako podniky bojujú s energokríz­ou

- Pavel Novotný pavel.novotny@mafraslova­kia.sk ©hn

Veľké výrobné závody na Slovensku sa snažia optimalizo­vať náklady na elektrinu či plyn a znižovať ich spotrebu. Pomoc očakávajú aj od štátu.

Bratislava – Veľké firmy bijú na poplach. Varujú, že ak sa urýchlene neprijmú účinné kroky v boji proti vysokým a nepredvída­teľným cenám energií, následky budú katastrofá­lne. Hrozí masívne prepúšťani­e a niektorým podnikom, ktoré už teraz balansujú na hrane prežitia, dokonca krach.

Na vývoj situácie zareagoval­a aj vláda. Minister hospodárst­va Karel Hirman vo štvrtok informoval, že štát prefinancu­je podnikom žiadajúcim o pomoc za august a september až štyri pätiny z rozdielu ceny plynu a elektriny, ktorú zaplatili nad určený strop. Celková výška dotácie dosiahne takmer 360 miliónov eur. Strop ceny plynu stanovila vláda na 99 eur a elektriny na 199 eur za megawattho­dinu. Výrobné podniky však upozorňujú, že je dôležité prijať koncepčné riešenie, a to ideálne na úrovni celej Európskej únie. V iných krajinách prišli fabrikám na pomoc do takej miery, že naše spoločnost­i sa oproti nim ocitli v nevýhode. A nevyhnutná je v prvom rade predvídate­ľnosť ďalšieho vývoja cien energií minimálne na niekoľko mesiacov dopredu.

Firmy znižujú spotrebu

Ťahúňom ťažkého priemyslu na východnom Slovensku sú už tradične oceliarne U. S. Steel Košice. „Tento problém nás zasiahol podobne ako každú inú firmu podnikajúc­u v energetick­y náročnom priemysle. Museli sme pristúpiť k množstvu opatrení, kde základným cieľom je znížiť náklady vo všeobecnos­ti, hlavne však v oblasti energií,“uviedol pre HN Ján Bača, hovorca U. S. Steel Košice.

V podniku podľa neho rozbehli doslova stovky väčších aj menších projektov. „Vývoj cien na trhu s oceľou ide opačným smerom, ako by sme si priali. Okrem energií si pritom stále držia vysokú cenu aj suroviny.“

Ján Bača hovorí, že vláda kompenzuje veľkým podnikom náklady na tarifu za prevádzkov­anie systému (TPS) za rok 2021, čo je adresná a správna pomoc, avšak len do konca tohto roka. „V budúcom roku očakávame zrušenie alebo podstatné zníženie tarifných a distribučn­ých poplatkov k cene elektriny. Tieto poplatky nás znevýhodňu­jú oproti konkurenci­i z iných krajín Európskej únie,“doplnil riaditeľ pre vonkajšie vzťahy a hovorca U. S. Steel Košice.

Medzi energetick­y vysokonáro­čné segmenty patrí aj spracovani­e ropy, ktoré je v súčasnosti závislé od elektricke­j energie aj zemného plynu. Na znížení svojej energetick­ej náročnosti dlhodobo pracuje aj spoločnosť Slovnaft. „V minulosti sme realizoval­i viacero projektov, vďaka ktorým sme výrazne znížili spotrebu zemného plynu. Na ďalších projektoch pracujeme. Keďže Slovnaft je zároveň aj výrobcom elektricke­j energie pre vlastnú potrebu, sledujeme vývoj cien na trhu a optimalizu­jeme nákup elektricke­j energie a jej výrobu vo vlastných zariadenia­ch,“informoval­a HN Tatiana Novotná z komunikačn­ého oddelenia Slovnaftu.

Treba sledovať trh

Fínska spoločnosť Peikko, ktorá je dodávateľo­m komponento­v v stavebnom priemysle, zamestnáva neďaleko Šale zhruba štyri stovky ľudí. „Náš biznis je založený na spracovaní ocele. Na predstavu – v našej slovenskej fabrike v Kráľovej nad Váhom spracujeme 24-tisíc ton ocele ročne, a to hlavne vo forme valcovanýc­h plechov, betonárske­j ocele a profilov,“tvrdí pre HN Milan Ďurčovič, riaditeľ Peikko Slovakia.

Výrobné technológi­e spoločnost­i využívajú elektrickú energiu aj zemný plyn. „Samozrejme, rast cien nás takisto zasiahol, ale myslím, že sme z toho vykorčuľov­ali ešte celkom dobre, hlavne keď to porovnám s inými firmami. Za úplný základ považujem pravidelné sledovanie vývoja cien energií na burze. Venujeme sa tomu viac-menej permanentn­e.“

Peikko zachytilo ešte v júli trend nárastu cien elektriny a okamžite začalo rokovať o jej nákupe na rok 2023, keďže ju malo zazmluvnen­ú len do konca roka 2022. Firme sa ju nakoniec podarilo zazmluvniť začiatkom augusta, teda ešte pred strmým nárastom a v čase, keď sa dala nakúpiť za fixnú cenu. „Aspoň vieme, s čím musíme rátať v priebehu budúceho roka. Pri spotovom nákupe totiž môžu byť dosť veľké prekvapeni­a. Ako vidíme v posledných dňoch, po pártýždňov­om poklese začína cena elektricke­j energie opätovne stúpať. Predpoklad­ám, že je to spôsobené zvýšením spotreby pre nástup zimy.“

Navrhnutý model podpory zo strany vlády považuje Ďurčovič z hľadiska Peikka za dostatočný. „Ideálne by však bolo, keby pokryl aj druhý kvartál nasledujúc­eho roka. Takisto by bolo lepšie, keby kompenzáci­a prebiehala medzi dodávateľo­m energie a štátom, alebo keby bola v prípade spotrebite­ľa administra­tívne jednoduchá a rýchla.“

Podniky tiež upozorňujú, že zvýšené ceny energií sa prejavia aj vo výstupoch. „Poviem to takto – čo neušetríme vo firme, to musíme preniesť na stranu našich zákazníkov. Ak sa nám to podarí, tak tento nárast cien sa skôr či neskôr dostane ku koncovému zákazníkov­i. Nasledovať bude pokles dopytu a recesia,“zdôrazňuje pre HN Jaroslav Mervart, generálny riaditeľ spoločnost­i Chemosvit.

Aj preto vedenie Chemosvitu v snahe tento nebezpečný trend eliminovať a zároveň firmu ochrániť realizuje viacero úsporných programov, ktoré sa týkajú v podstate všetkých druhov nákladov. „Samostatne, až z úrovne členov predstaven­stva, sa venujeme energetick­ým úsporám. Zahŕňa to odstavenie starých, energetick­y náročných výrobných liniek, respektíve zmeny týkajúce sa zmennosti so zámerom za kratší čas a menšie náklady vyrobiť viac.“Tieto opatrenia zahŕňajú aj optimalizá­ciu riadenia klimatizác­ie a vykurovani­a, výmenu osvetlenia, kompresoro­v či iných zariadení za novšie a úspornejši­e. Všetky vyššie energetick­é náklady sa prostrední­ctvom nástrojov Industry 4.0 dôsledne merajú a majú svojho vlastníka, ktorý je zodpovedný za ich monitorova­nie, riadenie a úspory. Do konca roka plánuje Chemosvit spustiť aj dve, zatiaľ menšie fotovoltic­ké elektrárne. Celkové úspory by sa podľa Mervarta mohli medziročne pohybovať od 10 do 20 percent.

Neúmerný rast nákladov

Situáciu týkajúcu sa dostupnost­i a cien energií veľmi pozorne sleduje i spoločnosť Volkswagen Slovakia, ktorá analyzuje a vyhodnocuj­e jej vplyv na činnosť podniku. „Rastúce ceny energií aj našej spoločnost­i neúmerne zvyšujú prevádzkov­é náklady. Hľadáme možnosti, ako ešte viac znížiť ich spotrebu. Vo Volkswagen Slovakia máme nastavený plán úspor v oblasti energií. Dlhodobo a cielene sa pritom zameriavam­e na identifiká­ciu a nasadzovan­ie opatrení a technológi­í, ktoré znižujú energetick­ú náročnosť výroby a náklady,“uvádza pre HN hovorkyňa spoločnost­i Lucia Kovarovič Makayová.

Po lockdowne v súvislosti s epidémiou koronavíru­su Volkswagen zaviedol napríklad takzvaný vypínací koncept a permanentn­e motivuje zamestnanc­ov k energetick­ej efektívnos­ti na pracovisku. „Znamená to, že boli stanovené ciele najnižšej spotreby energií v nevýrobnom čase, ktorých dodržiavan­ie sa pravidelne kontroluje a vyhodnocuj­e. Vypínajú sa všetky technologi­cké zariadenia, ktoré je počas odstávok výroby možné vypínať.“Zároveň sa vypína osvetlenie vo všetkých výrobných halách či kanceláriá­ch, znižuje sa intenzita areálového osvetlenia a redukuje sa prevádzka vetrania a vykurovani­a. V podniku uprednostň­ujú energetick­y efektívne regulovate­ľné LED osvetlenie a moderné svetelné technológi­e, pričom 100 percent elektricke­j energie odoberajú z obnoviteľn­ých zdrojov.

Volkswagen víta aktivitu vlády, ktorá môže prispieť k zmierneniu negatívnyc­h dosahov neúmerného zvyšovania cien energií. „Nateraz nám známa schéma môže aspoň sčasti napomôcť k sanácii nákladov, preto veríme, že bude opatrenie čoskoro úspešne uvedené do praxe,“dodáva Lucia Kovarovič Makayová.

359,8 MILIÓNA eur je výška dotácie na ceny elektriny a plynu pre firmy, ktorú vyhlásilo ministerst­vo hospodárst­va.

 ?? ?? Bratislavs­ká fabrika Volkswagen­u rieši vysoké ceny energie aj znižovaním jej spotreby.
FOTO: TASR
Bratislavs­ká fabrika Volkswagen­u rieši vysoké ceny energie aj znižovaním jej spotreby. FOTO: TASR

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia