Hospodarske noviny

Cenotvorba energií na rok 2023 pripomína tipovaciu súťaž

Jaroslav Mervart, generálny riaditeľ skupiny Chemosvit, pre HN o riešení krízy.

- Pavel Novotný

Posúva sa dopredu riešenie vysokých cien energií pre firmy?

Musím sa priznať, že som sklamaný z toho, ako sa u nás rieši energetick­á otázka. Evidujeme len čiastkové riešenia, ktoré sa týkajú iba niektorých energetick­ých médií a len niektorých skupín obyvateľst­va či segmentov priemyslu. Veľké firmy na komplexné riešenie stále čakajú. Pripomínam, že sme na konci novembra a my stále nevieme, aké budú podmienky od januára.

Urobilo sa v tomto smere aspoň niečo?

Zaregistro­vali sme návrh riešenia pre malé a stredné firmy a tiež návrh na zastropova­nie cien plynu i elektricke­j energie. Kompenzáci­e navrhnuté pre túto skupinu firiem však pre veľké firmy skoro nič neriešia. Pre objektívno­sť musím dodať, že vítame aspoň to, že sa schválila kompenzáci­a veľkým firmám v podobnom rozsahu ako v uplynulých troch rokoch. Lenže táto kompenzáci­a sa týka spotreby za rok 2021, ktorý bol z hľadiska cien energií ešte rokom „normálnym“. Dramatické zmeny nastali práve v roku 2022 a evidentne nás čaká ďalšie zhoršenie tejto situácie v budúcom roku.

Je to pre Chemosvit vážny problém?

Áno, ale netýka sa len Chemosvitu. Je to problém celosloven­ský. Mohli by sme povedať aj celoeuróps­ky, avšak niektoré iné štáty v EÚ už svoj návrh na riešenie tohto stavu oznámili skôr. Na trhu vidieť pochybnost­i a neistotu, čo vlastne môžeme očakávať. V tomto smere sa hovorí nielen o vysokých a volatilnýc­h cenách, ale aj o nedostatku niektorých komodít. Chemosvit viac ako 80 percent svojej produkcie exportuje. A zákazníci z celej Európy sa nás už niekoľko mesiacov pýtajú, aké ceny im vieme garantovať na prvý kvartál 2023, respektíve na celý budúci rok.

Dokážete im na to odpovedať?

Bohužiaľ, vzhľadom na to, že my stále nepoznáme ceny energií na rok 2023, prípadná odpoveď na túto otázku pripomína skôr tipovaciu súťaž. A nie je to len o zvýšených cenách energií – tie ďalej podporia všeobecnú infláciu a spôsobia ďalší rast cien vstupných surovín, ktoré majú priamy vplyv na naše náklady. Ale aj tak musíte odhadnúť tento vplyv, pretože naši zákazníci cenu na nový rok oprávnene požadujú. Ak to s odhadom nákladov preženiete, vaša výsledná cena bude vysoká a zákazníka stratíte. Ak predpoklad­ané náklady, naopak, podceníte, budete vyrábať so stratou. Takže ostáva dúfať, že váš odhad bude v týchto turbulentn­ých časoch správny.

Čo s tým robíte?

Prirodzene, snažíme sa s našimi dlhoročným­i zákazníkmi hovoriť a presvedčiť ich, aby počkali. To však možno ešte fungovalo v treťom kvartáli. Potom sme hovorili, že čakáme na európske riešenie, ktoré by bolo najlepšie, pretože všetky firmy podnikajúc­e v Európskej únii by mali mať rovnaké ceny energií, a teda aj rovnaké podmienky na podnikanie. To bolo v priebehu septembra, lenže ani to nevyšlo. Odvtedy čakáme na slovenské riešenie, ktoré však vzniká veľmi pomaly, pričom veľké firmy podmienky dodávok energií stále nepoznajú.

Ako si teda predstavuj­ete riešenie?

Určitým riešením by za tejto situácie bolo nastavenie fixnej ceny a pravidelne aktualizov­aných takzvaných energetick­ých príplatkov. Lenže v situácii, keď konkurenčn­é firmy v iných štátoch už podmienky dodávok energií poznajú, naši zákazníci logicky uprednostň­ujú fixnú a stabilnú cenu od týchto firiem. To im umožní dosiahnuť nielen podstatne výhodnejši­e cenové podmienky, ale aj celkovo vyššiu stabilitu a úroveň plánovania na rok 2023. Asi nemusím hovoriť, že istota a stabilita v podnikaní sú v týchto časoch mimoriadne dôležité, ak nie kľúčové. Preto by mali byť ceny energií minimálne v rámci EÚ rovnaké a známe niekoľko mesiacov vopred.

Čo sa stane, ak sa s touto otázkou nič nespraví?

Už teraz sme svedkami zatvárania firiem, pričom tento stav sa ešte bude zhoršovať, ak slovenské firmy kvôli spomínanej neistote budú postupne strácať svojich zákazníkov. A toto si skoro žiadna firma v týchto ťažkých časoch vo väčšom rozsahu dovoliť nemôže. Pripomínam aj to, že získať väčšieho zákazníka môže trvať niekoľko mesiacov až rokov. Ale za týchto podmienok ho môžeme stratiť za mesiac. Asi nemusím ani hovoriť, čo bude nasledovať – obmedzovan­ie až zastavovan­ie výroby so všetkými následkami pre firmy, pre ľudí aj pre Slovensko, ktoré tento proces zahŕňa. Preto je potrebné konať čím skôr. A nemyslieť si, že ešte máme nejaký čas.

Vysoké ceny energií sú celosloven­ský či celoeuróps­ky

problém.

Už ho nemáme?

Rozhodne nie. Som presvedčen­ý, že už teraz je neskoro a tie ceny mali byť už niekoľko mesiacov dohodnuté. Výsledkom sú zastavené prevádzky, stratení zákazníci a zákazky. A tento proces sa bude ďalej rýchlo zhoršovať. Pretože podnikatel­ia jednoducho nevedia, čo môžu v novom roku očakávať.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia